NAJLEPŠIE jedlá z FASTFOODU, keď máte vysoký CHOLESTEROL: Po týchto siahnite

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-07 15:00:00

Sledovanie cholesterolu ešte neznamená, že sa musíte úplne vzdávať fastfoodu a chodiť okolo neho oblúkom. Tajomstvo tkvie v správnom výbere jedál.

Keď vám lekár povie, že máte (alebo vám hrozí) vysoký cholesterol, zrejme vám zamrzne úsmev na tvári. Nielen preto, že tento stav môže viesť k vážnym zdravotným stavom, ako je srdcový infarkt a mŕtvica, ale aj z toho dôvodu, že budete musieť prehodnotiť svoju stravu. Najmä, ak ste častejšie zvykli chodiť do reštaurácií s rýchlym občerstvením. 

Čítajte tiež: Vypitie jednej FĽAŠE sa rovná VYFAJČENIU 10 cigariet: Týka sa to tohto NÁPOJA!

Jedným z kľúčových prispievateľov k vysokému cholesterolu je vysoký príjem nasýtených tukov, ktoré sa zvyčajne nachádzajú vo vyprážaných jedlách, pečive (muffiny, pečivo, sušienky, croissanty) a iných dezertoch,“ hovorí Amy Goodsonová, MS, RD, LD, autorka knihy "The Sports Nutrition Playbook" a člen rady lekárskych expertov. "Takže, hoci z času na čas zavítať do fastfoodu nie je až také zlé, ak to robíte často, potraviny, ktoré jete, môžu prispievať k vášmu vysokému cholesterolu."

Našťastie, ak nie je iná možnosť, aj vo fastfoode si môžete vybrať chutné, ľahké a zdravé jedlá, ako sa píše na eatthis.com

Ovsené vločky alebo raňajkové sendviče s celozrnným chlebom

„Mnoho raňajkových sendvičov obsahujúe maslové sušienky a croissanty s veľkým množstvom nasýtených tukov,“ varuje Goodsonová. "Zdravšou objednávkou je ovsená kaša s ovocím, ktorá má vysoký obsah rozpustnej vlákniny a môže vám pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Ďalšou možnosťou je raňajkový sendvič s celozrnným alebo viazrnným pečivom."

Hranolčeky nahraďte ovocím

Ďalším jednoduchým spôsobom, ako mať pod kontrolou svoj cholesterol pri objednávaní rýchleho občerstvenia, je hľadať prílohu vo forme ovocia.

"Namiesto toho, aby ste si objednali hranolčeky ako prílohu, obmedzte nasýtené tuky a dajte si ovocie," radí odborníčka. "Ovocie je menej kalorické a obsahuje vlákninu, ktorá môže pomôcť znížiť cholesterol."

Stavte na grilované mäso

Jednoduchá zmena! Ak sa nechcete vzdávať mäsa, dajte prednosť jeho grilovanej forme pred smaženou. Tento krok môže výrazne pomôcť pri zvládaní cholesterolu.

Grilované kuracie sendviče sú skvelou voľbou, pretože majú nižší obsah celkového a nasýteného tuku,“ vysvetľuje expertka. "Vynechajte majonézu alebo smotanovú omáčku a namiesto toho si vyberte horčicu, a ak chcete zvýšiť podiel vlákniny, vyberte si radšej šalát z grilovaného kuracieho mäsa s vinaigrette dressingom (vyrába sa zmiešaním octu a citrónovej šťavy)."

Dajte si detský burger s extra zeleninou a bez slaniny

"Ak máte chuť na burger, vyskúšajte ten v detskej porcii bez majonézy a smotanovej omáčky, slaniny a akejkoľvek vyprážanej prílohy. Nahraďte ich extra šalátom a paradajkami," radí Goodsonová.

Zaujme vás: Prírodný ZMIZÍK na VRÁSKY priamo z chladničky: RECEPT ako na VÝROBU nočného krému!

Našťastie, takmer každá reštaurácia rýchleho občerstvenia ponúka možnosť objednávky hamburgerov pre deti, pričom väčšina z nich predáva jednoduchý burger. Tak uspokojíte túžbu po dobrom jedle a zároveň udržíte obsah nasýtených tukov a spracovaného cukru na uzde.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol fastfood rýchle občerstvenie

2022-09-07 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia