Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočná ryba môže ohroziť naše zdravie: Rýchly test odhalí, že ste sa pri kúpe nedali nachytať!

Ako spoznať čerstvú rybu? Nenechajte sa oklamať cenou, iba takto spoznáte, čo kupujete. Zobraziť galériu (2)
Ako spoznať čerstvú rybu? Nenechajte sa oklamať cenou, iba takto spoznáte, čo kupujete. (Zdroj: thinkstock.com)

Kúpe ryby sa nevyhneme ani tento rok. Niekto sa drží starej klasiky v podobe kapra, niekto uprednostňuje iné druhy rýb, ktoré sú pre nich zdravšie. Ako sa v zhone nedať oklamať obchodníkmi a ako uchrániť svoje zdravie?

Akú rybu kupujete? 

Dávate prednosť čerstvosti alebo radšej kúpite mrazenú rybu? Iste, strach je mocný čarodejník a preto ak neviete rozoznať, či je ryba v kadiach pred supermarketom čerstvá, ponúkame vám návod, ako to na prvý pohľad rozoznať. 

Rybu môžete kúpiť čerstvú a obchodník ju pred vami zabije. Môžete ju kúpiť ako čerstvú, ktorá je položená na ľadovej drti, alebo ako mrazenú, priamo z mrazničky v obchodoch. 

Pozornosť by ste mali zbystriť pri kúpe ryby, ktorá je uskladnená na ľadovej drti. Niekedy sa totiž môže stať, že nie tak úplne čerstvá, ako nám ju obchod chce predať. Často sa stáva, že na oko "čerstvá" ryba je iba rozmrazená a ponúkaná ako čerstvá. 

Tieto veci by sme nemali zanedbať

V prvom rade si pri veľkých kadiach zacítite pach ryby. Ak zapácha priveľmi, prehodnoťte kúpu takejto ryby. 

Iste nikto z nás nekúpi rybu plávajúcu hore bruchom. To je asi najzákladnejší znak toho, že ryba nie je vhodná na konzumovanie.

Pevnosť štruktúry mäsa je pri čerstvosti ryby veľmi dôležitá. Ak máte pocit, že nie je ryba pevná na dotyk, skôr je mľandravá a bahnitá, môže mať od čerstvosti veľmi ďaleko.  

Ak kupujete rybu z kadi pred supermarketom, pozor si dávajte aj na kožu ryby. Ak je lesklá, ryba je čerstvá. Ak začína chradnúť a strácať lesk, čo to má už za sebou.

Indikátorom čerstvosti je aj oko ryby. Ak je mierne vypuklé, ryba je ešte vhodná na konzumovanie. Oko by nemalo byť zakalené a zornice dobre ohraničené.

Ak vám to čas dovolí, pozrite sa aj na žiabre ryby. Ak sú tmavé, rozhodne rybu nekupujte, signálom čerstvosti sú červené žiabre. Biele či inak zafarbené žiabre napovedajú, že ryba bola zabitá dávno (v prípade ak rybu kupuje v obchode už zabitú). Na tento aspekt sa však nespoliehajte sto percentne. Ryby môžu vo svojom prirodzenom prostredí získať inú farbu, takže skôr ako rybu vrátite, opýtajte sa, kde bola chovaná. To vám napovie viac.

Veľa napovedia znaky pri porcovaní 

Ak ste rybu kúpili, znakom čerstvosti je aj krvácanie. Ak by totiž ryba bola mrazená, či chytená pred dlhším časom, nekrvácala by v takom množstve. Tým, že je čerstvá, je ešte stále zásobený dostatočným množstvom krvi.

Čerstvosť ryby si overíte aj pri filetovaní. Ak je ťažké odstrániť chrbtovú kosť, máte šťastie. Ak je to ťažšie, je to znak toho, že ryba bola vylovená dávno a prírodným chemickým procesom sa kosti začali oslabovať.

  • Rýchly test na overenie čerstvosti

Ak rybu kúpite už zabitú alebo naporciovanú, skúste si spraviť rýchly tesť. Pichnite do ryby prstom. Ak bola čerstvo vylovená a zabitá, priehlbinka sa po chvíli narovná. Ak ostane odtlačok v rybe, nemusí byť ryba najčerstvejšia.

Pokazenou rybou si privodíte veľké problémy

Keďže je rybie mäso náchylnejšie a citlivejšie na pôsobenie mikroorganizmov, musí sa zjesť čo najrýchlejšie. Ak rybu skladujete počas jedného dňa pri 15 stupňoch Celzia, je dosť možné, že sa pokazí veľmi rýchlo.

Najčastejšie sa otrava pokazenou rybou prejavuje žalúdočnou nevoľnosťou, či vyrážkami. Prichádza do dvoch hodín od zjedenia ryby. Príčina je histamín, ktorý baktérie v rybe produkujú z histidínu (aminokyselín v rybej bielkovine). Netreba však všetky ryby hádzať do jedného vreca. Otravou môžeme trpieť ak zjeme olejnaté ryby ako makrelu, tuniaka či sardinky.

Čítajte tiež: Obľubujete živý vianočný stromček? O tomto by ste rozhodne mali vedieť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9