Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Máte neustále UPCHATÝ nos? Problém hľadajte v POSTELI, takto to zmeníte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Ak neustále bojujete s upchatým nosom, ktorý vám komplikuje každodenný život, nemusí byť za tým len nádcha alebo nejaká alergia. Čo môže byť na vine?

Nová štúdia naznačuje, že to môže byť spôsobené dýchaním ústami počas spánku. Podľa nej, ak spíte s otvorenými ústami, je dvakrát pravdepodobnejšie, že budete trpieť upchatým nosom ako v porovnaní s tými, ktorí počas noci dýchajú nosom, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Negatíva dýchania ústami

Prieskum, ktorý sa uskutočnil pre spoločnosť, zaoberajúcu sa výrobou rastlinných olejov v spolupráci s rodinným lekárom Dr. Rogerom Hendersonom, sa opýtal 2 000 dospelých na ich spánkové a dýchacie návyky. Asi 18 percent z nich uviedlo, že pravidelne dýchajú ústami počas odpočinku, čo potvrdili ich partneri. Takmer každý tretí (31 percent) z týchto respondentov tiež uviedol, že často pociťuje upchatý nos. Naproti tomu len 15 percent tých, ktorí dýchajú nosom, majú pravidelne pocit plného nosa.

"Dýchanie ústami môže spôsobiť niekoľko zdravotných problémov v porovnaní s tým, keď dýchate zdravšie, teda nosom," povedal doktor Henderson. "Môže spôsobiť, že sa do tela dostane menej kyslíka. Hrozí narušený spánok a zvýšená únava. Taktiež možno očakávať vysychanie ústnej dutiny, čo zase zvyšuje riziko vzniku zubného kazu a ochorenia ďasien."

Máte neustále UPCHATÝ nos?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aby toho nebolo málo, sucho v ústach zvyšuje aj riziko infekcií horných dýchacích ciest, ako aj zapálených mandlí. Je to začarovaný kruh: upchatý nos môže byť dôvodom dýchania ústami, ale dýchanie ústami môže tiež spôsobiť, že budete cítiť upchatý nos.

Dr Henderson odporúča používať fyziologický sprej alebo nosový dekongestív a spať na chrbte podopretý extra vankúšmi na podporu dýchania nosom.

Zdravotný problém ako dôvod

Väčšina ľudí prirodzene dýcha nosom. Ide o techniku prežitia. Niektorí však môžu neskôr v živote začať dýchať ústami, zatiaľ čo iní tak robia odjakživa, keďže majú vychýlenú priehradku alebo majú abnormálne vyvinutý rozdeľovač chrupavky medzi nosnými dierkami, čo znamená, že je pre nich ťažké dýchať nosom.

Prečo je dôležité dýchanie nosom? 

Nos funguje ako filter a zabezpečuje, aby malé častice, ako je peľ, zostali vo vzduchu. Nosový priechod tiež dodáva vlhkosť vzduchu, ktorý cez neho prejde, takže nehrozí suchosť v pľúcach a prieduškách. Tiež ohrieva studený vzduch na telesnú teplotu pred tým, ako sa dostane do pľúc. Dýchanie nosom taktiež vytvára odpor prúdu vzduchu, čo zvyšuje príjem kyslíka tým, že udržuje elasticitu pľúc.

Viac o téme: ZdravieSpánokPrevenciaUpchatý nos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9