Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

RECEPTY, ktoré uvoľnia stuhnuté svaly: Namierte si to do PRÍRODY!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: pexels.com)

Bolesť svalov, kŕče, obmedzený pohyb, stuhnutosť. Takto sa prejavuje svalové napätie. Okrem liekov, zaberá aj prírodná liečba. Čo uvoľní boľavé svaly?

Svalové relaxanciá sú lieky používané v boji so svalovým napätím, kŕčmi a inými bežnými ochoreniam, ktoré často ovplyvňujú rozsah pohybu v oblastiach, ako je chrbát, krk, kríže, či boky. Tieto problémy vznikajú v dôsledku fyzickej námahy, nadmerného cvičenia alebo nedostatočného pohybu, píše sa na steptohealth.com.

Ak nejde o vážny zdravotný problém, zvyčajne zaberajú: 

  • analgetiká a protizápalové lieky 
  • teplé a studené obklady 
  • fyzioterapia 
  • relaxačné masáže vykonávané profesionálmi 
  • akupunktúra 

Existuje taktiež široká škála prírodných prostriedkov, ktoré poskytujú podobný účinok. Prírodné svalové relaxanciá sú ideálne na bolesť spôsobenú cvičením, nesprávnym pohybom alebo nadmernou námahou. Čo zaberá na stuhnuté svaly? 

1. Olej z mäty piepornej 

Mätový olej je jedným z prírodných produktov, ktoré vám uvoľnia svaly, ak sú napäté a stuhnuté. Má protizápalové a analgetické vlastnosti. Zmierňuje bolesť a opuch. 

Ingrediencie:

  • 10 kvapiek mätového esenciálneho oleja 
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja 

Postup:

Najprv zmiešajte oleje dohromady. Potom si navlhčite dlane a potierajte si svaly, ktoré chcete uvoľniť. Nezabudnite ich masírovať aspoň 5 minút, aby ste dosiahli dobré výsledky. 

RECEPTY, ktoré uvoľnia stuhnuté
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pexels.com)

2. Valeriána lekárska 

Má upokojujúce a protizápalové účinky. Jej konzumácia a priama aplikácia môže prispieť k svalovej relaxácii. 

Ingrediencie:

  • 1 lyžička valeriána lekárska 
  • 1 šálka vody 

Postup:

Najprv nalejte valeriánu do šálky vriacej vody a nechajte lúhovať. Keď je nálev pripravený, prepasírujte ju cez sitko. Nakoniec čaj vypite a relaxujte. Táto rastlina môže spôsobiť ospalosť. 

3. Epsomská soľ

Kúpele s epsomskou soľou sú ideálne na uvoľnenie unavených svalov. Je to vďaka ich vysokému obsahu horčíka. Ten zohráva dôležitú úlohu pri zvládaní bolesti. 

Ingrediencie:

  • 100 g epsomskej soli 

Postup:

Pridajte soľ do vane plnej vody a ponorte sa do zmesi na 20 minút. Túto kúru si doprajte pred spánkom, aby ste si zaručili dobrý odpočinok. 

RECEPTY, ktoré uvoľnia stuhnuté
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Harmanček 

Harmanček je vo svete prírodnej medicíny známy pre svoje tráviace vlastnosti. Táto bylinka je tiež prírodným riešením na zmiernenie bolesti a opuchu svalov. Má antispazmodické a protizápalové vlastnosti. Podporuje svalovú relaxáciu a to najmä vtedy, keď je svalové napätie spôsobené stresom. 

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica sušeného harmančeka 
  • 1 šálka vody 

Postup:

Najprv si pripravte šálku harmančekového čaju pridaním sušenej rastliny do horúcej vody. Odvar popíjajte dva až trikrát denne. Môžete ho aplikovať aj ako obklad na postihnuté miesto. 

5. Arnikový olej 

Arnika obsahuje chemickú zlúčeninu zvanú tymol, vďaka ktorému je ideálnym pomocníkom na zmiernenie bolesti svalov. 

RECEPTY, ktoré uvoľnia stuhnuté
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • 1 lyžička arnikového oleja 
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja 

Postup:

Najprv naneste niekoľko kvapiek arnikového oleja na napäté svaly a päť minút ich masírujte. Túto kúru aplikujte dvakrát denne. 

6. Kajenské korenie 

Jeho korenistá chuť môže byť pre niektorých ľudí nepríjemná. Kajenské korenie je však dobrým riešením pri bolestiach svalov. Obsahuje totiž účinnú látku kapsaicín. Tá mu dáva protizápalové a bolesť-zmierňujúce vlastnosti. Ak ho chcete vyskúšať, pridajte malé množstvo kajenského korenia do smoothies a čajov. 

7. Mučenka 

Mučenka je veľmi známa rastlina v prírodnej medicíne. Má pod kontrolou nervy, pôsobí aj protizápalovo a uvoľní svaly. Obsahuje tiež fytosteroly a flavonoidy. Tieto dve látky majú antioxidačné účinky, ktoré znižujú oxidačný stres. Zaberajú aj na úzkosť a nespavosť. 

RECEPTY, ktoré uvoľnia stuhnuté
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • 1 lyžička mučenky 
  • 1 šálka vody 

Postup:

Mučenku najskôr zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Čaj pite pred spaním. Môžete si tiež namočiť uterák do teplého nápoja a prikladať na boľavé svaly. 

8. Ľubovníkový olej 

Ľubovník bodkovaný je druh z čeľade Hypericaceae. Jeho užívanie podporuje nervový systém, pomáha aj v prípadoch úzkosti a depresie. Lokálne má hojivé, antiseptické, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. 

Ingrediencie:

  • 50 g kvetov a listov ľubovníka 
  • 250 ml mandľového oleja 

Postup:

Nasekajte kvety a listy. Vložte ich do sklenenej nádoby. Pridajte mandľový olej. Nechajte 20 dní na tmavom mieste. Potom ho prefiltrujte. Aplikujte ho raz alebo dvakrát denne. Nepoužívajte ho, ak sa chystáte na slnko. 

9. Rozmarínový olej 

Rozmarín sa používa na rôzne účely súvisiace s estetikou a zdravím. Dodá vlasom a nechtom silu. Je to však aj prirodzený svalový relaxant. 

RECEPTY, ktoré uvoľnia stuhnuté
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • malý zväzok vetvičiek rozmarínu 
  • 750 ml olivového oleja 

Postup:

Umyte rozmarín a nechajte dobre vyschnúť. Vložte ho do fľaše a zalejte olivovým olejom. Prikryte a skladujte na uzavretom a tmavom mieste. Nechajte mesiac lúhovať. Potom ho preceďte a aplikujte na postihnuté miesto. 

10. Diablov pazúr 

Diablov pazúr je rastlina, ktorá pochádza z južnej Afriky. Má analgetické a protizápalové vlastnosti, čo z nej robí prirodzený svalový relaxant. Výťažky z tejto rastliny nájdete v obchodoch v tekutej forme aj v kapsuliach. Odporúča sa konzumovať 400 až 800 miligramov denne. Podľa výskumov bola jeho účinnosť preukázaná pri liečbe miernej až stredne silnej bolesti svalov v ramene, krku a krížoch. 

11. Levanduľa 

Levanduľa má príjemnú vôňu, preto má široké využitie v aromaterapii. Okrem toho má sedatívny účinok.

Existujú dva spôsoby použitia levandule na uvoľnenie svalového napätia: 

  • Pridajte levanduľové kvety alebo olej do kúpeľa. 
  • Naneste levanduľový olej na postihnutú oblasť a opatrne potierajte. Robte tak dvakrát denne. 
Viac o téme: ZdraviePrírodaReceptySvalyStuhnutosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9