Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

7 varovných SIGNÁLOV chorej pečene: Ak je čistička tela v ohrození, trpí POTICHU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Nezvykne bolieť. Zistiť, že s ňou niečo nie je v poriadku, nie je ľahké. Keď je však pečeň už príliš toxická, dá to vedieť rôznymi spôsobmi. Aké sú varovné signály toho, že je v ohrození? 

Pečeň je najväčší orgán brušnej dutiny a váži okolo 1,5 kilogramu. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha pod bránicou. Jej primárnou úlohou je detoxikácia organizmu, píše sa na steptohealth.com. Keď nedokáže telo správne vyčistiť, hromadí sa v nej odpad a zdravotné problémy sú na svete. Hlavnou príčinou je zvyčajne zlý životný štýl a vystavovanie sa znečistenému prostrediu. Keď sa problém nerieši, pečeň postupne stráca schopnosť čistiť telo a začne vydávať jasné signály, že nie je zdravá. Ako dá najavo, že nie je v poriadku? 

1. Nevysvetliteľné zvýšenie telesnej hmotnosti 

Nadmerné hromadenie toxínov v pečeni narúša jej schopnosť tráviť tuky a odstraňovať ich z tela. Človek si nedokáže udržať zdravú hmotnosť, aj keď má diétu s nízkym obsahom kalórií. Organizmus si totiž ukladá toxické tukové bunky a neskôr ich distribuuje po tele, pretože pečeň ich nedokáže spracovať. 

2. Chronická únava 

Neustály pocit únavy je tiež znakom toho, že je pečeň preťažená toxínmi a nedokáže správne pracovať. Môže to viesť k bolesti, zápalu a iným problémom, ktoré znižujú schopnosť vykonávať každodenné úlohy. 

7 varovných SIGNÁLOV chorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Potenie a telesný pach 

Hoci to mnohí ani netušia, funkcia pečene sa tiež spája s telesnou teplotou a zápachom. Ak sa v organizme hromadia toxíny, prejavuje sa to nadmerným potením a nepríjemným pachom. Deje sa to vtedy, keď sa telo snaží regulovať teplotu, pretože sa zahrieva, keď bojuje s toxickými látkami a baktériami. 

4. Cystické akné 

Náhly výskyt akné môže naznačovať hormonálny problém alebo zlyhanie v pečeňovom systéme. Ak máte veľké a zapálené pupienky, ktoré majú tendenciu tvoriť jazvy, je pravdepodobné, že vaša pečeň nefunguje ako má. 

7 varovných SIGNÁLOV chorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Alergie 

Pretože toxíny znižujú schopnosť pečene čistiť sa, môže to viesť k autoimunitnej reakcii, ktorá spôsobuje alergické reakcie. Protilátky zistia, keď niečo nie je v poriadku, a okamžite zaútočia na alergény, ktoré ovplyvňujú telo. Keď pečeň začne zlyhávať a "vidí", že nie je schopná vykonávať túto funkciu, telo začne ukladať príliš veľa histamínu.

Toto sú prejavy, že je ho priveľa: 

  • zápal 
  • svrbenie po celom tele 
  • bolesti hlavy 
  • upchatý nos 

6. Gastroezofageálny reflux 

Gastroezofageálny reflux môže byť bežným javom pri poruchách trávenia a žalúdočných ochoreniach, ale môže byť aj príznakom problémov s pečeňou. Keď tento orgán nefunguje správne, hodnoty pH krvi sa posúvajú a spôsobujú príliš veľa kyslosti. Tá dráždi sliznicu žalúdka a oslabuje zvierač, ktorý zachytáva kyslé šťavy. 

7. Zápach z úst 

Keď sa zlý dych zmení na pretrvávajúci problém napriek dobrej ústnej hygiene, môže to mať niečo spoločné s pečeňou. Keď nefunguje správne, v jej tkanive sa hromadí odpad a u mnohých pacientov spôsobuje nepríjemný zápach z úst. Táto nepríjemnosť je často sprevádzaná ľahkou kovovou chuťou v ústach, ak je pečeň preťažená ťažkými kovmi. 

Viac o téme: PečeňSignályToxicita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9