Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dajte si paradajkovú POLIEVKU a zmenia sa vám hodnoty na tlakomere: Koniec s VYSOKÝM krvným tlakom?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

V hlavnej úlohe paradajky! Táto skromná zelenina má jeden benefit, ktorí ocenia hlavne tí, ktorí bojujú s hypertenziou. Dokáže pohnúť s číslami, ktoré sa tak snažia znížiť.

U starších dospelých s mierne vysokým krvným tlakom, teda s hypertenziou v 1. štádiu, môže konzumácia paradajok pomôcť zvládnuť hypertenziu a znížiť hodnoty, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Navyše, v štúdii, zverejnenej v časopise European Journal of Preventive Cardiology, mali ľudia bez tohto zdravotného problému, ktorí jedli najviac paradajok alebo potravín na báze paradajok, o 36 % nižšie riziko vzniku hypertenzie ako tí, ktorí jedli najmenej týchto jedál.

Štúdie sa zúčastnilo 7 056 účastníkov, z ktorých 82,5 % malo hypertenziu. Výskumníci sa spýtali na ich dennú spotrebu paradajok a rozdelili ich do štyroch skupín: menej ako 44 gramov denne, 44–82 gramov (stredná úroveň konzumácie), 82–110 gramov (pokročilá) a viac ako 110 gramov.

Autori štúdie spozorovali zníženie diastolického krvného tlaku u ľudí s najvyššou a taktiež strednou úrovňou spotreby paradajok v porovnaní s najnižšou. Účastníci s hypertenziou v štádiu 1 a strednou konzumáciou paradajok zaznamenali zníženie systolického aj diastolického krvného tlaku v porovnaní s účastníkmi, ktorí konzumovali najmenej tejto zeleniny.

Diastolický krvný tlak odráža tlak v tepnách, keď je srdce v pokoji. Vyjadruje sa ako dolné číslo krvného tlaku, pričom systolický krvný tlak je horná hodnota, ktorá udáva tlak v tepnách pri tepe srdca.

U ľudí, ktorí jedli viac ako 110 gramov paradajok denne, sa riziko vysokého krvného tlaku znížilo v porovnaní s tými, ktorí jedli paradajky najmenej.

Ako ovplyvňujú krvný tlak?

Hoci sa paradajky kvalifikujú ako ovocie, vo všeobecnosti sa považujú za zeleninu. Patria do čeľade ľuľkovitej. Patrí sem napr. paprika, baklažán, kajenské korenie, paprika a zemiaky. Čo sa týka rajčín, dve zo zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v zelenine, teda lykepén a drslík, s najväčšou pravdepodobnosťou poskytujú ochranný štít pred hypertenziou. 

Dajte si paradajkovú POLIEVKU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spoluautorka Rosa María Lamuela-Raventósová, Ph.D., riaditeľka Výskumného ústavu výživy a bezpečnosti potravín na Barcelonskej univerzite, vyslovila hypotézu, že „kardioprotektívne mechanizmy zapojené do znižovania krvného tlaku možno čiastočne pripísať prítomnosť lykopénu v paradajkách."

„Lykopén, najhojnejší karotenoid v paradajke, nielenže redukuje enzým konvertujúci angiotenzín a jeho génovú expresiu, čím bráni syntéze angiotenzínu 2, ale podporuje aj tvorbu oxidu dusnatého v endoteli, teda v bunkách, ktoré vystielajú krvné cievy, čím pomáha znižovať krvný tlak a zlepšuje prietok krvi,“ vysvetlila.

Angiotenzín 2 môže zúžiť krvné cievy, čo núti srdce pracovať tvrdšie pri pretláčaní krvi. Lieky na zníženie krvného tlaku, ktoré znižujú tvorbu enzýmov konvertujúcich angiotenzín, sa označujú ako ACE inhibítory.

Michelle Routhensteinová, kardiologická dietologička a odborníčka na preventívnu kardiológiu, poznamenala, že draslík zase „pomáha vyrovnávať hladiny sodíka, reguluje tekutiny a pomáha znižovať krvný tlak“.

 

Surové alebo varené?

Paradajky sú vynikajúce v šalátoch, ale i varené v omáčkach. Dr. Lamuela-Raventósová naznačuje, že najväčší úžitok poskytnú vo varenej forme. Pri varení sa totiž zvyšuje dostupnosť karotenoidov a iných antioxidantov, ako sú napr. polyfenoly. 

Viac o téme: RajčinyParadajkyVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9