Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

4 bežné DOPLNKY výživy, ktorým by ste sa mali VYHNÚŤ: Podľa lekára môžu UŠKODIŤ

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: pexels.com)

Mnohí sa spoliehajú na doplnky výživy. Myslia si, že ich telo dostane prísun vitamínov a minerálov potrebných na udržanie zdravia a pevnej imunity. Hoci je to pravda, niekedy môžu skôr uškodiť.

Aj keď časť z výživných látok možno získať z konzumácie zdravej a vyváženej stravy, niekedy to nestačí. Pri užívaní doplnkov však treba byť opatrní. Ako upozorňuje odborník, mali by ste sa uistiť, že sú vhodné práve pre vás. Dokonca upozorňuje pred štyrmi doplnkami kvôli ich potenciálnym zdravotným rizikám, ako sa uvádza na express.co.uk.

Dr Charles MD vo svojom videu s 1,7 miliónmi sledovateľov informuje: "Toto sú štyri doplnky, ktoré by ste nemali užívať, pretože sú nebezpečné."

Ide o tieto doplnky:

  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Železo
  • Biotín

Vitamín A

Vitamín A, tiež známy ako retinol, je nevyhnutný pre zdravý zrak a rast, ako aj reprodukciu a imunitu. Má tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu pomôcť v boji proti srdcovým chorobám a rakovine.

Doktor Charles dodáva: "Ľudia si myslia, že pomáha vašej pokožke a očiam, ale v skutočnosti sa hromadí vo vašom tele a spôsobuje poškodenie pečene."

4 bežné DOPLNKY výživy,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Klinika Mayo v USA podporila toto tvrdenie, hoci za to môžu iba „vysoké dávky“ vitamínu A. Podľa nej užívanie vysokých dávok doplnkov vitamínu A môže byť nebezpečné a vyvoláva poškodenie pečene. O to väčšie je riziko, ak ich kombinujete s inými liekmi, ktoré taktiež neprospievajú orgánu. Klinika taktiež dodala, že užívanie viac ako 200 000 mcg vitamínu A môže viesť k nevoľnosti,
vracaniu, vertigu a rozmazanému videniu. 

Z dlhodobého hľadiska môže príliš veľa vitamínu A spôsobiť problémy, ako je rednutie kostí a vrodené chyby.

Vitamín E

"Ľudia ho milujú pre jeho antioxidačné účinky, ale v skutočnosti sa spája s vyšším výskytom rakoviny," vysvetľuje Dr Charles.

V priebehu niekoľkých rokov sa zrealizovali rôzne štúdie, ktoré skúmali súvislosť medzi vitamínom E a rakovinou. Niektoré varovali, že by to mohlo zvýšiť riziko rakoviny prostaty u mužov.

Výbor pre karcinogenitu (COC) v Spojenom kráľovstve v správe z roku 2015 uviedol: „Vitamín E môže ovplyvniť rozvoj rakoviny prostredníctvom niekoľkých mechanizmov."

Dospel však, že neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by to preukázali. Celkovo výbor dospel k záveru, že dostupné dôkazy nenaznačujú, že suplementácia vitamínom E zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Navyše, výbor nepreskúmal možné súvislosti s inými typmi rakoviny.

4 bežné DOPLNKY výživy,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Železo

Železo je pre nás nesmierne dôležité a jeho nedostatok môže viesť k anémii, ktorá môže byť vyčerpávajúca.

Doktor Charles povedal: "Pokiaľ váš lekár výslovne nepovie, že máte užívať železo, môže to poškodiť vaše srdce."

Je zaujímavé, že niektoré výskumy ukazujú, že podávanie železa intravenózne môže pomôcť pacientom so srdcovým zlyhaním. Jedna štúdia publikovaná v eLife v roku 2021 však vyvolala obavy z dlhodobého používania doplnkov železa u ľudí so srdcovým zlyhaním.

Autor štúdie Dr Jumpei Ito povedal: „Naše výsledky naznačujú, že uvoľňovanie železa môže byť pre srdce škodlivé. Môže to viesť k nestabilným hladinám kyslíka, smrti v srdcových bunkách a nakoniec k zlyhaniu srdca."

Biotín

Biotín je populárny doplnok na zlepšenie pevnosti vlasov a nechtov, má to však jeden háčik. 

4 bežné DOPLNKY výživy,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Biotín môže interferovať s laboratórnymi testami," dodal doktor Charles. 

Harvard Health uvádza: „FDA varuje, že príliš veľa biotínu môže interferovať s laboratórnymi testami, ako sú hormonálne testy a testy na markery srdcového infarktu (ako je troponín). Nepresný laboratórny výsledok môže mať nebezpečné následky."

Napríklad FDA uvádza, že jedna osoba, ktorá užívala vysoké hladiny biotínu, zomrela po falošne nízkej hladine troponínového testu. FDA tiež poznamenáva, že zaznamenáva zvýšený počet správ o interferencii biotínu v laboratórnej práci.

Ako sa tomu vyhnúť? Povedzte o tom svojmu lekárovi. Informujte ho o každom doplnku výživy, ktorý by ste chceli užívať.

Viac o téme: VitamínyMinerályDoplnky výživy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9