Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborníčka vyšla s PRAVDOU von: Je ZMRAZENIE chleba naozaj dobrý nápad?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Ak ste nakúpili viac pečiva, ako dokážete spotrebovať, čo s ním spravíte? Pravdepodobne poputuje do mrazničky. Ide však skutočne o dobrý nápad?

Mnohí denne kupujú chlieb spolu s ovocím, mliekom, vajcami a ďalšími potravinami. Niektorí uchovávajú chlieb na kuchynskej linke, zatiaľ čo ho iní dávajú po otvorení do chladničky. Avšak, podľa lekárky a výživovej špecialistky doktorky Amy Shahovej existuje spôsob skladovania, ktorý môže "vylepšiť" chlieb, uvádza food.ndtv.com

Výhody zmrazenia

V nedávnom virálnom videu na Instagrame, ktoré malo viac ako 7 miliónov zhliadnutí, doktorka vysvetlila, ako je skladovanie chleba v mrazničke "spôsobom, ktorý zníži nezdravé sacharidy, ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a zároveň podporí črevnú mikroflóru.” 

Čo sa teda deje s chlebom, keď ho zmrazíte? 

"Ide o skutočnú vedu. Vezmete chlieb, zmrazíte ho, potom vyberiete plátok a opečiete ho, ako ste zvyknutí. Škrob sa láme, stáva sa odolným a zároveň zdravím a živí vašu črevnú mikroflóru. Takže, nielenže tým znížite glykemický index o 30%, ale tiež živíte prospešné baktérie v čreve," vysvetľuje doktorka Shahová. 

Odborníčka vyšla s PRAVDOU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď si občas chcete dopriať opečený chlieb a zároveň chcete znížiť glykemickú reakciu, alebo ho podávate deťom či svojej rodine, dajte ho cez noc do mrazničky a potom ho zohrejte, aby bol pre vás zdravší. Zároveň dodáva, že tento efekt skladovania funguje s "pšeničným chlebom, cestovinou, ryžou a zemiakmi.”

Čo na to veda?

Podporuje to aj štúdia z roku 2008 s názvom "Vplyv mrazu a opekania na glykemickú odpoveď bieleho chleba." Výskum zahŕňal desať zdravých jedincov (traja muži, sedem žien) vo veku od 22 do 59 rokov, ktorí boli z Oxford Brookes University a miestnej komunity. Použitý bol domáci biely chlieb a komerčný biely chlieb, pričom boli podrobené štyrom rôznym podmienkam skladovania a prípravy: čerstvý; zmrazený a rozmrazený; opečený; a opečený po zmrazení a rozmrazení. 

Výskumníci zistili, že v porovnaní s čerstvým domácim chlebom boli hodnoty krvného glukózového IAUC (inkrementálna plocha pod krivkou glukózovej odpovede) významne nižšie pri podmienkach "zmrazený a rozmrazený", "opečený" a "opečený po zmrazení a rozmrazení". Podobne v porovnaní s čerstvým bielym chlebom bola hodnota IAUC významne nižšia pri podmienkach "opečený" a "zmrazený, rozmrazený a opečený". 

Viac o téme: ChliebZdravieZmrazenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9