Ak ste nakúpili viac pečiva, ako dokážete spotrebovať, čo s ním spravíte? Pravdepodobne poputuje do mrazničky. Ide však skutočne o dobrý nápad?
Mnohí denne kupujú chlieb spolu s ovocím, mliekom, vajcami a ďalšími potravinami. Niektorí uchovávajú chlieb na kuchynskej linke, zatiaľ čo ho iní dávajú po otvorení do chladničky. Avšak, podľa lekárky a výživovej špecialistky doktorky Amy Shahovej existuje spôsob skladovania, ktorý môže "vylepšiť" chlieb, uvádza food.ndtv.com.
Výhody zmrazenia
V nedávnom virálnom videu na Instagrame, ktoré malo viac ako 7 miliónov zhliadnutí, doktorka vysvetlila, ako je skladovanie chleba v mrazničke "spôsobom, ktorý zníži nezdravé sacharidy, ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a zároveň podporí črevnú mikroflóru.”
Čo sa teda deje s chlebom, keď ho zmrazíte?
"Ide o skutočnú vedu. Vezmete chlieb, zmrazíte ho, potom vyberiete plátok a opečiete ho, ako ste zvyknutí. Škrob sa láme, stáva sa odolným a zároveň zdravím a živí vašu črevnú mikroflóru. Takže, nielenže tým znížite glykemický index o 30%, ale tiež živíte prospešné baktérie v čreve," vysvetľuje doktorka Shahová.
Keď si občas chcete dopriať opečený chlieb a zároveň chcete znížiť glykemickú reakciu, alebo ho podávate deťom či svojej rodine, dajte ho cez noc do mrazničky a potom ho zohrejte, aby bol pre vás zdravší. Zároveň dodáva, že tento efekt skladovania funguje s "pšeničným chlebom, cestovinou, ryžou a zemiakmi.”
Čo na to veda?
Podporuje to aj štúdia z roku 2008 s názvom "Vplyv mrazu a opekania na glykemickú odpoveď bieleho chleba." Výskum zahŕňal desať zdravých jedincov (traja muži, sedem žien) vo veku od 22 do 59 rokov, ktorí boli z Oxford Brookes University a miestnej komunity. Použitý bol domáci biely chlieb a komerčný biely chlieb, pričom boli podrobené štyrom rôznym podmienkam skladovania a prípravy: čerstvý; zmrazený a rozmrazený; opečený; a opečený po zmrazení a rozmrazení.
Výskumníci zistili, že v porovnaní s čerstvým domácim chlebom boli hodnoty krvného glukózového IAUC (inkrementálna plocha pod krivkou glukózovej odpovede) významne nižšie pri podmienkach "zmrazený a rozmrazený", "opečený" a "opečený po zmrazení a rozmrazení". Podobne v porovnaní s čerstvým bielym chlebom bola hodnota IAUC významne nižšia pri podmienkach "opečený" a "zmrazený, rozmrazený a opečený".