Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šťava z tohto KORENIA vás odbremení od stuhnutých KĹBOV: Pár dúškov a je po bolesti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Nápoj z korenia, ktorý má protizápalové, detoxikačné a diuretické vlastnosti. Je skvelým pomocníkom v boji proti mnohým zdravotným problémov vrátane artritídy. Prečo by ste mali piť šťavu z kurkumy? 

Kurkuma alebo Curcuma longa je liečivá rastlina, patrí do čeľade Zingiberaceae spolu so zázvorom. Dodáva jedlu nádych pikantnosti a výraznú žltkasto-oranžovú farbu. Okrem toho sa používa už stovky rokov v prírodnej medicíne pre svoje blahodarne účinky na zdravie, uvádza sa na steptohealth.com.

Niektorí ľudia sú presvedčení, že vďaka vysokej koncentrácii antioxidantov, vitamínov a minerálov je skvelou prevenciou aj liečbou rôznych typov rakoviny. Stačí ju pridať do jedla, aby ste využili jej vlastnosti. Napríklad vo forme liečivej šťavy podporíte fyzické a kognitívne zdravie, ak ju budete popíjať pravidelne. Čo tým ešte získate? 

1. Bojovníka proti artritíde 

Ľudia s artritídou môžu získať úžasné výhody z pravidelnej konzumácie kurkumy. Pitie šťavy z nej dodá telu silné antioxidanty. Má tiež protizápalové vlastnosti, ktoré po vstrebaní zmierňujú bolesť a stuhnutosť kĺbov. 

2. Pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe 

Kurkumín, účinná látka v kurkume, znižuje zápal v mozgu a zastavuje poškodenie buniek spôsobených voľnými radikálmi. To znamená, že môže pomôcť predchádzať zhoršeniu kognitívnych funkcií, čo sa spája s vekom a Alzheimerovou chorobou. 

Šťava z tohto KORENIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Znižuje riziko rakoviny 

Antioxidanty v kurkume ničia voľné radikály a abnormálne bunky, ktoré súvisia so vznikom rakoviny. Tiež inhibujú negatívne účinky toxínov vo vašom tele a môžu spomaliť extrémne rýchly rast rakovinových buniek. 

4. Bojuje proti poruchám trávenia 

Pitie šťavy z kurkumy môže zmierniť poruchu trávenia a znížiť nadmernú kyslosť žalúdka, čím sa predíde vzniku vredov a refluxu kyseliny. Zvyšuje tiež metabolizmus tela, stimuluje pohyby čriev a podporuje správne trávenie potravy. 

5. Podporuje zdravie srdca 

Pravidelné pitie šťavy z kurkumy je tiež vynikajúci spôsob, ako udržať hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov pod kontrolou. Vďaka obsahu antioxidantov sa telo zbavuje lipidov nahromadených v tepnách, a tak telo chráni pred artériosklerózou i hypertenziou. 

6. Zdravšia pečeň 

Toto korenie tiež pomáha vytvárať rovnováhu medzi bilirubínom a žlčou, dvoma dôležitými sekrétmi pre udržanie dobrého zdravia pečene. Jeho základné živiny optimalizujú jej funkciu a zároveň znižujú zápal, hromadenie toxínov a tuku. 

Šťava z tohto KORENIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Zabraňuje predčasnému starnutiu 

Tento prírodný nápoj nepôsobí len proti starnutiu buniek zvnútra, je tiež veľkou pomocou, pokiaľ ide o prevenciu príznakov predčasného starnutia pokožky a vlasov. 

8. Reguluje hladinu cukru v krvi 

Pitie šťavy z kurkumy pomáha pacientom s cukrovkou 2. typu vďaka svojej schopnosti stimulovať metabolizmus cukru v krvi. Pohár denne výrazne znižuje jeho vysokú hladinu. 

Ako si doma pripraviť šťavu z kurkumy? 

Ingrediencie:

  • 2 šálky vody (500 ml) 
  • 1 polievková lyžica práškovej kurkumy (10 g) 
  • šťava z 2 citrónov 
  • 2 polievkové lyžice medu (50 g) 

Postup:

Najprv vložte dve šálky vody do hrnca a prevarte s lyžicou kurkumy. Potom nechajte vychladnúť a pridajte citrónovú šťavu. Zmes dajte do chladničky. Po vychladnutí pridajte med na osladenie. Pite jednu alebo dve šálky denne. 

Pozor na množstvo 

V prvom rade neprekračujte odporúčané dávkovanie kurkumy. Akékoľvek množstvo navyše môže podráždiť tráviaci systém. Šťava z kurkumy sa neodporúča ľuďom so žlčníkovými kameňmi, pretože môže spôsobiť kŕče. V prípade, že užívate antikoagulanciá alebo protizápalové lieky, poraďte sa so svojim lekárom, či môžete piť šťavu z kurkumy. 

Viac o téme: ZdravieŠťavaKurkuma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9