Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Konzumácia POMARANČOV zabráni vzniku krvných ZRAZENÍN: Bonusom je rozklad TUKU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Konzumácia pomarančov pomáha predchádzať tvorbe obličkových kameňov. Podporuje aj trávenie a vstrebávanie živín, najmä železa.

Zvyšuje tiež odolnosť ľudí voči infekciám. Priblížili to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

"Pomaranče chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení," ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia úradu. 

Pomaranče sú podľa odborníkov výborným zdrojom vitamínu C.

"Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč (200 gramov) a máme pokrytú odporúčanú dennú dávku vitamínu," doplnili.

Dostatok vitamínu C okrem zvýšenia odolnosti voči infekciám podľa ich slov napomáha aj k hojeniu rán.

Konzumácia POMARANČOV zabráni vzniku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa ešte skrýva v citrusovom ovocí?

Zároveň poukázali na to, že pomaranče patria k najvýdatnejším zdrojom stopového prvku selénu, ktorý sa tiež účastní na zachovaní prirodzenej imunity. Obsahujú aj ďalšie vitamíny a minerály vrátane draslíka. Ten prispieva k prevencii srdcových infarktov a vzniku krvných zrazenín.

Pomaranče majú zároveň pre vysoký obsah draslíka odvodňujúce a lipolytické účinky, teda rozkladajú tukové "vankúšiky". Znižujú tiež príznaky starnutia a ich vôňa má vplyv aj na duševné zdravie.

"Zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne," dodala Blažová.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaPomaranče
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9