Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čo sa stane, ak dáte múku do MRAZNIČKY? TRIK, ktorý si hneď zamilujete, prečo s tým začať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak budete správne skladovať múku, ušetríte peniaze a budete ju mať po ruke dlhé obdobie. Ako zabániť tvorbe hnedých fľakov, kvôli ktorým často skončí v koši?

Múka je nevyhnutná pre každú poriadnu gazdinú. Ale teraz, keď každý pečie viac ako kedykoľvek predtým a vyrába si vlastné jedlá z kysnutého cesta, sa múka stala horúcou komoditou. 

Je základnou surovinou v špajze, ktorá je ohrozená zatuchnutím a škodcami. Tie by ste zrejme nechceli vidieť va vašom čerstvom chrumkavom chlebe. Správne skladovanie múky je teda nevyhnutné. Zapamätajte si tri prikázania o skladovaní múky, ako sa píše na allrecipes.com.

1. Chladné prostredie jej prospieva

Zabrániť tomu, aby sa múka pokazila, znamená udržiavať prírodné oleje v produkte v čo najchladnejšom stave. Rovnako ako vaša fľaša lisovaného oleja v špajzi môže náhle stuchnúť, to isté sa stane aj s olejmi v múke. Ak máte v mrazničke miesto, využite to. Je to najlepšie miesto na skladovanie múky, pretože zabráni akémukoľvek žltnutiu. Navyše, iba štyri dni v mrazničke zabijú prípadných škodcov. 

Chladnička je druhým skvelým miestom! Inú alternatívu predstavuje pivnica, garáž alebo iné miesto, kde je chladnejšie. Dávajte si pozor na to, že na mieste, kde máte múku, sa nenachádzajú radiátory, ktoré sú v plnej prevádzke. 

Hoci múku môžete nechať v pôvodnom vrecku, pre dlhodobé skladovanie je najlepšie ju premiestniť do vzduchotesnej nádoby, ktorá dokáže chrániť pred pachmi a tekutinami zo stien mrazničky. 

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Tmavé miesto je ideálne

Ďalším nepriateľom múky je svetlo. Jednak preto, že vytvára teplo a taktiež samotné svetlo môže podporovať oxidáciu, ktorá neprospieva čerstvej múke. Samozrejme, ak skladujete v mrazničke alebo chladničke, tma je automatická. Ak nemáte miesto v chladničke alebo mrazničke, popremýšľajte o uložení do nejakej nepriehľadnej nádoby. 

3. Vzduchotesnosť nadovšetko

Absolútne kľúčové, pretože kazenie múky, ktorému sa snažíte vyhnúť, pochádza z kyslíka. Žiadny vzduch, pomalšie kazenie. Áno, tie papierové vrecká, v ktorých je múka, sú v poriadku, ale keď ich donesiete domov, ste v pretekoch s časom. Je vhodnejšie dať ich do plastového vrecka so zipsom a odstrániť čo najviac vzduchu pred uzavretím. Následne vlože na chladné a tmavé miesto.

Ako dlho vydrží múka?

Akákoľvek biela múka, skladovaná pri izbovej teplote by sa mala po troch mesiacoch zlikvidovať. Ak sa skladuje pri chladnejšej domácej teplote, môže vydržať šesť mesiacov. V chladničke vám poslúži približne jeden rok a v mrazničke až dva.

Celozrnná múka obsahuje viac prírodných olejov, ktoré sa môžu pokaziť, preto ju po jednom mesiaci pri bežnej izbovej teplote, troch mesiacoch pri nižšej teplote, šiestich mesiacoch v chladničke alebo po roku v mrazničke vyhoďte.

Viac o téme: SkladovanieZdravieMúka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9