Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OPAK hypertenzie môže byť oveľa HORŠÍ: Tieto POTRAVINY pohnú s číslami a ZVÝŠIA krvný tlak

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neustále sa hovorí o potrebe zníženia vysokého krvného tlaku, ktorý sa považuje za tichého zabijaka. Aj hypotenzia, teda opak hypertenzie, je nebezpečná! Ide o zdravotný stav, kedy má človek nižší tlak, ako je normálny.

Často spôsobuje vertigo a závraty, mdloby, bolesti hlavy aj celkovú slabosť. Nízky krvný tlak totiž narúša správnu distribúciu kyslíka a živín v tele a priamo ovplyvňuje bunkovú aktivitu, ako sa píše na steptohealth.com. Nad hypotenziou sa však dá zvíťaziť! Stačí upraviť jedálniček. Získate živiny, ktoré vrátia váš krvný tlak na normálnu úroveň. Čo by ste mali jesť?

1. Tmavá čokoláda

Ľudia s hypotenziou môžu konzumovať malé množstvo čokolády ako preventívne opatrenie. Toto chutné jedlo zlepšuje prietok krvi v tepnách a pomáha vrátiť krvný tlak do normálu. Je to vďaka obsahu teobromínu, teda zlúčeniny, ktorá je dobrá pre krvný obeh a tepny. Okrem toho v nej nájdeme mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré sú skvelé na liečbu tohto stavu.

2. Kokosová voda

Kokosová voda je prírodný nápoj s vysokým obsahom elektrolytov a antioxidantov, ktoré pomáhajú pri nízkom krvnom tlaku. Nahrádza stratené minerály bez pridaných chemikálií. Má veľmi nízky obsah kalórií a je skvelým pomocníkom na zvýšenie hydratácie. Okrem toho zlepšuje okysličenie buniek a bojuje proti príznakom hypotenzie.

3. Syr

Syr obsahuje sodík. Ak ho nebudete jesť príliš veľa, zabezpečí dobrý prietok krvi vašimi tepnami. Pozor, nadmerná konzumácia zvyšuje krvný tlak a môže ohroziť vaše zdravie.

OPAK hypertenzie môže byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Orechy

Orechy sú výbornou voľbou, či už máte vysoký alebo nízky tlak. Je to kvôli ich vysokým hladinám vitamínu B a zdravým mastným kyselinám, ktoré vrátia krvný obeh do normálu. Dodajú vášmu telu energiu, vďaka čomu sú skvelé pri zmierňovaní letargie a slabosti, ktoré spôsobuje hypotenzia.

5. Vajcia

Vajcia poskytujú telu významné množstvo vitamínu B a esenciálnych aminokyselín, ktoré znižujú riziko hypotenzie. Ich konzumácia sa odporúča na zvýšenie hladiny energie, ako aj duševnej a fyzickej produktivity.

6. Citrusové plody

Všetky odrody citrusových plodov majú vysoké hladiny vitamínu C a vody. Čerstvá šťava z citrusových plodov, alebo konzumácia celého ovocia vyrovnáva hladinu elektrolytov, a tým udržiava váš krvný tlak stabilný.

OPAK hypertenzie môže byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Do svojho jedálnička pridajte:

  • mandarínky
  • pomaranče
  • citróny
  • limetky
  • gapefruity

7. Chudé mäso

Na nízky tlak zaberá aj malá porcia chudého mäsa. Obsahuje zdravé bielkoviny a dobré množstvo sodíka spolu s ďalšími minerálmi, čo pomáha dostať ho pod kontrolu. Dodá telu energiu a zabráni závratom a slabosti.

8. Voda

V neposlednom rade je dôležité zvýšiť denný príjem vody. Pomáha predchádzať hypotenzii spôsobenej dehydratáciou alebo úpalom. Táto životne dôležitá tekutina zlepšuje bunkovú aktivitu a keďže obnovuje dobrú cirkuláciu, zlepšuje aj okysličovacie procesy.

Viac o téme: PotravinyZdravieJedloPrevenciaNízky krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9