Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabudnite na lieky: 5 PRÍRODNÝCH prípravkov, ktoré dajú do poriadku rozhádzané HORMÓNY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zmeny nálady, priberanie, nadúvanie, padanie vlasov, nepekná pleť. Aj takto sa prejavujú rozhádzané hormóny. Pod kontrolu ich môžete dostať pomocou liekov, no existujú aj prírodné spôsoby, ktoré nemajú vedľajšie účinky.

Ak máte problémy s menštruáciou, akné, nadváhou, plodnosťou, libidom alebo menopauzou, nie je na škodu dať si skontrolovať hladiny hormónov v tele. Práve tie môžu byť príčinou vašich problémov, píše sa na steptohealth.com. Keď lekár zistí, že váš hormonálny profil nie je v poriadku, pravdepodobne vám predpíše medikamenty. Väčšina z nich má však vedľajšie účinky.

Na hormóny sa dá ísť našťastie aj prírodnou cestou. Vďaka prírode ich budete mať pod kontrolou a zlepší sa vám kvalita života.

Prirodzená regulácia hormónov

Je niekoľko vecí, ktorým sa treba vyhnúť, aby sa problémy s hormónmi ešte viac nezhoršili.

Čo robiť:

  • Vyhnite sa stresu - ten ovplyvňuje všetky funkcie v tele
  • Zabudnite na strava bohatú na cukry a rafinované sacharidy
  • Začnite sa hýbať - sedavý životný štýl zhoršuje problémy
  • Skončite s nadmerným užívaním liekov aj antikoncepcie
  • Nepite alkoholické nápoje

Stavte na prírodu

Matka príroda nám ponúka bohatstvo, ktoré si poradí taktiež s hormonálnym profilom v tele. 

1. Ľanový olej

Extrahuje sa z ľanových semien a lisuje za studena. Je potrebné ho chrániť pred teplom a svetlom, aby neoxidoval. Používa sa na varenie, no vyniká aj vysokým obsahom omega-3 esenciálnych mastných kyselín. Aby ste z neho získali účinok, musí sa konzumovať vždy surový. Ľanový olej je vďaka obsahu lignínu, teda fytoestrogénu, skvelým pomocníkov pri liečbe zdravotných problémov súvisiacich so zápalmi a pomáha pri regulácii hormónov.

Zabudnite na lieky: 5
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Maca

Ide o bylinku, ktorú v záhrade nenájdete. Rastie totiž vo vysokých nadmorských výškach v juhoamerických Andách. Ukrýva v sebe množstvo zdravotných výhod. Domorodí obyvatelia ju konzumujú surovú, v našich končinách ju poznáme skôr v práškovej forme. Maca zmierni menštruačné kŕče, stres a zbaví vás bolesti. Reguluje vylučovanie pohlavných hormónov, a to testosterónu, estrogénu a progesterónu. Zvyšuje sexuálnu túžbu u oboch pohlaví. Jej užívanie zmierňuje prejavy menopauzy.

3. Pupalkový olej

Zamilujú si ho hlavne ženy! Vyživí ich pokožku, pomáha pri problémoch s PMS, plodnosťou aj menopauzou. Stimuluje metabolizmus a pomáha udržať zdravú hmotnosť. Jeho pravidelné užívanie pomáha pri nadúvaní, zadržiavaní vody, depresii, podráždenosti a poradí si aj s bolesťami hlavy. Pri výbere pupalkového oleja vsaďte na taký, ktorý obsahuje aj vitamín E, pretože zlepšuje jeho konzerváciu a vstrebávanie.

4. Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice sú nevyhnutným doplnkom, ak chcete, aby vaše telo dostávalo dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, a teda bolo zdravé a dobre vyzeralo. Dôležitý je hlavne obsah zinku a selénu. Ide o veľmi prospešné minerály, pokiaľ ide o rozvoj dobrej produkcie a sekrécie hormónov. Chránia telo pred oxidačným stresom a pôsobia proti starnutiu buniek.

Zabudnite na lieky: 5
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Fenikel

Feniklové cibuľky a semená sú bežnou zložkou mnohých doplnkov na reguláciu hormónov u žien. Zvyšujú hladinu estrogénu prirodzene bez ďalších zdravotných rizík. Znižujú zápal a vďaka obsahu vitamínu C podporujú imunitný systém. Zabraňujú anémii a navyše, udržujú zdravú hmotnosť.

Ďalšie odporúčania 

Okrem konzumácie týchto prírodných produktov by ste sa pri úprave hormonálnej nerovnováhy mali držať týchto rád:

  • znížte úroveň stresu
  • cvičte s mierou
  • doprajte si dostatok odpočinku
  • znížte spotrebu kofeínu
  • vyhýbajte sa výrobkom s parabénmi
Viac o téme: ZdravieLiekyPrevenciaHormóny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9