Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec PRIPÁLENÉMU koláču či prevarenému jedlu: TRIK, vďaka ktorému bude výsledok DOKONALÝ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj majster tesár sa občas utne. Stačí sekunda nepozornosti a z lahôdky sa stane katastrofa. Prevarené jedlo alebo pripálený koláč je jednou z najčastejších kuchynských chýb, ktorej sa môžu dopustiť aj skúsené gazdiné. Ako sa tomu vyhnúť?

Medzi dokonale chrumkavým, vo vnútri vláčnym pečivom a prepečeným až spáleným môže byť tenká hranica. Stačí, ak pokrm necháte v rúre len o pár minút dlhšie. Ak neustále zápasíte s prevarením jedla, aj keď dodržiavate odporúčaný čas jeho tepelnej úpravy, mali by ste zmeniť stratégiu, radí tastingtable.com.

Čo pomôže?

Čas varenia, uvedený na obale potravín alebo v recepte, môže byť užitočný, ak chcete zistiť, ako dlho sa vaše jedlo musí piecť. Avšak, treba myslieť na jednu vec. Každá rúra je jedinečná v tom, ako udržuje a distribuuje teplo. Žiadne dve rúry nepečú úplne rovnako, takže žiadne dva pokrmy nebudú vyžadovať rovnaký čas varenia na dosiahnutie optimálnych výsledkov.

Prevarenie je bežnou chybou pri tepelnej úprave jedla, ale s trochou úsilia môžete tento problém vyriešiť. Jednoduchý spôsob je nastaviť časovače na päť až desať minút pred odporúčaným časom varenia. To vám umožní skontrolovať jedlo skôr, ako potenciálne dosiahne stav prepečenia. Pamätajte, že vždy môžete jedlo variť dlhšie, ak je to potrebné, ale keď niečo prevaríte, už nie je cesty späť!

Koniec PRIPÁLENÉMU koláču či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhody skoršej kontroly jedla

Keď skontrolujete jedlo pred odporúčaným časom varenia, môžete podrobnejšie sledovať, či je všetko v poriadku a kedy bude hotové. Pri kontrole jedla v rúre hľadajte jemne zhnednuté okraje, bublajúci syr alebo omáčku a všímajte si mäso, ktoré má požadovanú vnútornú teplotu, aby bolo bezpečné na konzumáciu. Keď budete svoje jedlo pozornejšie sledovať, budete ho môcť vybrať v momente, keď bude mať všetky dokonalé prvky, ktoré od neho očakávate.

Môžete si nastaviť časovač na telefóne aj rúre, aby ste nepremeškali príležitosť. Ak po kontrole potrebujete viac času, vždy si ho posuňte o jednu minútu, nie viac! Tak môžete stále monitorovať jeho proces a vyhnete sa prevareniu. Onedlho sami zistíte, ako pečie vaša rúra a budete môcť lepšie prispôsobiť časy prípravy receptov svojim potrebám. Je pravda, že táto kontrola jedla sa môže zdať únavná, ale odmena za skvele uvarené jedlo stojí za to!

Viac o téme: PečenieVarenie ZdravieSpálenie jedla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9