Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čo sa stane, ak budete jesť každý deň JOGURT? Dramatická zmena v tele!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Raz za čas si dá jogurt snáď úplne každý, no čo ak mu budete verný každý deň? V tom prípade vás prekvapia jeho účinky, ktoré spozorujete na svojom tele v priebehu pár týždňov.

Tento mliečny výrobok je všestranný – môžete ho použiť ako základ pre rannú misku granoly, pohodlnú prenosnú desiatu do práce, zdravý dezert alebo dokonca ako základ pre domáci šalátový dresing alebo marinádu. Navyše, v dnešnej dobe je na výber viac možností ako kedykoľvek predtým, od gréckeho po islandský skyr, od plnotučného po nemastný a s vysokým obsahom bielkovín až po bezlaktózu. Bez ohľadu na to, aký typ jogurtu preferujete, už ste si pravdepodobne dobre vedomí toho, že toto jedlo má viac než len pár zdravotných výhod.

Jogurt, bohatý na živiny, ako sú bielkoviny, vápnik a probiotiká, je už dlho spájaný so silou kostí, zdravím čriev a reguláciou hmotnosti, ako sa uvádza na eatthis.com. Ale poznáte ďalšie potenciálne výhody a vedľajšie účinky každodenného jedenia jogurtov? Toto je len začiatok.

Proteíny

Najmä grécky jogurt alebo islandský skyr môže byť skvelý na dodanie bielkovín s nízkym obsahom cukru a tuku. Jeho konzumácia vás dostatočne zasýti tým, že znižuje hlad a minimalizuje chuť do jedla. Preto je ideálnou pochúťkou v rôznych častiach dňa spolu s ovocím, granolou alebo orechmi. 

Lepší krvný tlak

Podľa Lisy Youngovej, PhD, RDN, výskum ukazuje, že jogurt je dobrý pre srdce a môže pomôcť znížiť krvný tlak. Štúdia z roku 2018 publikovaná v Journal of Hypertension zistila, že vyššia konzumácia mliečnych výrobkov – najmä jogurtu – bola spojená s menším počtom prípadov vysokého krvného tlaku u dospelých. Konkrétne, jesť viac jogurtu a dôslednejšie dodržiavať DASH diétu je kombinácia, ktorá súvisela s 30% nižším rizikom vysokého krvného tlaku. Ďalšia štúdia zistila, že vyšší príjem bielkovín môže súvisieť s nižšími hladinami krvného tlaku.

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nižšia hladina cholesterolu

Jogurt môže pomôcť vášmu srdcu aj tým, že potenciálne pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Jedna štúdia, ktorá bola publikovaná v Journal of Dairy Sciences, skúmala účinky probiotického jogurtu na účastníkov s cukrovkou 2. typu. Zistilo sa, že denná konzumácia tohto jogurtu bola spojená s nižším LDL a celkovým cholesterolom.

Vyšší príjem vápnika

Okrem bielkovín je užitočnou živinou, ktorú môže jogurt poskytnúť vášmu telu, vápnik, ktorý je kľúčový pre správne fungovanie svalov, nervov, kostí a krvných ciev. Napríklad vaše kosti obsahujú veľkú časť vápnika a keď neprijímate dostatok tohto minerálu prostredníctvom potravín, ktoré jete, vaše telo začne vápnik ťahať z kostí. To je jeden z dôvodov, prečo je v potrave taký dôležitý.

Všetky mliečne výrobky, vrátane jogurtu, sú bohatým zdrojom vápnika, takže pravidelná konzumácia mliečnych jogurtov (nie všetky rastlinné jogurty obsahujú vápnik) je účinným spôsobom, ako získať dostatok minerálu do tela.

Výhody pre tráviaci systém

Aj keď slovo „baktérie“ môže automaticky vyvolať negatívne asociácie, existujú „dobré“ baktérie, ktoré sú nevyhnutné na to, aby váš tráviaci trakt fungoval správne. Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť hladiny týchto dobrých baktérií, je konzumácia probiotík: živých mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú v určitých potravinách a doplnkoch.

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Plusom pre tráviaci systém, ktoré telo získa z jogurtu, je obsah probiotík, ktoré sa starajú o správny chod tráviaceho traktu. Avšak, mnohé jogurty sú pasterizované, čo im uberá na účinkoch. Preto je dobré kupovať tie s obsahom živých a aktívnych kultúr.

"Väčšina jogurtov po fermentácii prechádza pasterizáciou a tento proces pasterizácie ničí krehké probiotiká kultivované počas tohto procesu, čo spôsobuje, že prichádzate o všetky výhody, ktoré ponúkajú," potvrdzuje Lindsey Kaneová, MS, RD, LDN.

V ideálnom prípade odborníčka odporúča vybrať ten, ktorý obsahuje viacero kmeňov baktérií. 

Podpora imunitného systému

„Keďže jogurt obsahuje probiotiká, ktoré udržiavajú zdravé črevá, jeho konzumácia vie zlepšiť imunitu,“ hovorí Brooke Glazerová, odborníčka na výživu.

Zdravé črevá totiž zohrávajú kľúčovú úlohu pri schopnosti predísť chorobe. Črevá regulujú to, čo sa dostane cez výstelku a následne do krvného obehu.

„Podobne ako vyhadzovač, ktorý rozhoduje o tom, kto príde do nočného klubu, náš mikrobióm bráni nebezpečným baktériám dostať sa do nášho tela, čím pomáha imunitnej funkcii,“ hovorí Glazerová. "Keďže jogurt obsahuje probiotiká, ktoré vytvárajú zdravšie črevá a črevá regulujú imunitné funkcie, konzumácia jogurtu môže zlepšiť imunitu."

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kaneová tiež poukazuje na to, že bolo preukázané, že probiotiká podnecujú syntézu prirodzených protilátok a imunitných buniek, ako sú lymfocyty a prirodzené zabíjačské T bunky, ktoré môžu napadnúť invázne vírusy a toxíny.

Zlepší sa vaše mentálne zdravie

Podľa Kanevej probiotiká nielen pozitívne ovplyvňujú naše fyzické zdravie, ale aj to duševné. Rastúci počet štúdií preukázal, že spojenie čreva a mozgu existuje. Niektoré výskumy dokonca našli probiotiká na zlepšenie úzkosti, depresie, stresu, nálady a pamäte. Aj keď si tieto účinky pravdepodobne nevšimnete už po jednej porcii jogurtu, ak ho jete pravidelne, časom by mala byť zmena viditeľná.

Pocit plnosti

Nastáva najmä po konzumácii jogurtov s vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú odtučnené. Budete sa cítiť spokojní!

"Jogurt je nutričná elektráreň - plný bielkovín, tukov a sacharidov, čo je trojitá hrozba pre dlhotrvajúcu sýtosť a energiu," hovorí Kaneová.

To je dôvod, prečo je jogurt ideálnou možnosťou občerstvenia na udržanie návalov hladu na uzde.

Príjem dôležitých živín

Okrem probiotík je jogurt plný mnohých ďalších živín, z ktorých môže mať vaše telo úžitok. Získate poriadnu dávku fosforu (pre zdravie kostí), horčíka (podporuje energetický metabolizmus, spánok a náladu) a draslíka (reguluje krvný tlak, pohyblivosť svalov a regeneráciu). A to nie je všetko.

"Probiotiká v skutočnosti produkujú aj vitamín K, ktorý je dobrý na zdravú zrážanlivosť krvi a na podporu hojenia," hovorí Kaneová.

Viac o téme: ZdravieJogurtPrevenciaVýhodyúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9