Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ŠEDIVÉ a vypadávajúce vlasy po 50-TKE majú ešte šancu na záchranu: Stačí spraviť pár VECÍ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ruku na srdce. Už to nie je to, čo to bývalo. V staršom strednom veku dochádza k výrazným fyzickým a hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú okrem iného aj vlasy. Ako ich dať do poriadku?

Príchod menopauzy a dokonca aj vlasové kúry či farbenie vlasov vykonávané počas celého života si vyberajú svoju daň. Ak sa o svoju korunu krásy nestaráte, môžete trpieť vypadávaním vlasov alebo budú krehké, tenké, matné a bez života. 

Hoci ideálne je poradiť sa s profesionálnym dermatológom, aj vy môžete spraviť niečo pre to, aby vaše vlasy boli ako znovuzrodené, píše sa na steptohealth.com

1. Používajte špeciálne produkty

Na trhu nájdete stovky produktov, určené na starostlivosť o vlasy, ktoré sľubujú rôzne výhody. Ak ste žena vo veku 50 rokov alebo staršia, odporúča sa používať špecifické produkty pre typ vašich vlasov. Napríklad, ak vezmeme do úvahy, že vypadávanie vlasov je v tomto veku bežné, uprednostnite prípravky proti vypadávaniu a prípravky s antioxidantmi. Vyhnite sa tiež používaniu šampónov s parabénmi. Po nanesení produktov opláchnite vlasy vlažnou vodou.

2. Vyživujte vlasy zvnútra

Zdravotníci vysvetľujú, že vlasy majú veľmi špecifické výživové potreby. Medzi najdôležitejšie patrí potreba aminokyselín, vitamínov C, A a B komplex a minerálov ako zinok a železo. Tieto živiny je možné získať konzumáciou jedla a aplikáciou na vlasy. Takže, aby ste ich mali zdravé po 50-ke, bolo by vhodné mať na tanieri:

  • Orechy
  • Oranžové ovocie a zeleninu
  • Špenát a zelenú zeleninu
  • Ryby

ŠEDIVÉ a vypadávajúce vlasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Pozor na teplo

Používanie fénov či žehličiek môže urýchliť vypadávanie pramienkov a poškodiť ich nielen na povrchu. Ak si chcete vlasy upraviť pomocou týchto nástrojov, používajte mierne teploty a aplikujte ochranu pred teplom. Ak odmietate šedivé vlasy, vyberte si farbu bez amoniaku a alkoholu. Existujú aj niektoré prírodné farbivá, ako je henna, ktoré dodávajú lesk.

4. Stimulujte obeh

Aktivujte krvný obeh pokožky hlavy masážou. Nielenže zvýšite vlhkosť, ale znížite aj stres a svalové napätie na krku a spánkoch. Bez akéhokoľvek silného tlaku masírujte pokožku hlavy končekmi prstov. Robte tak po celej hlave a postupujte až ku krku. 

5. Využite prírodné zdroje

Prírodné produkty majú vynikajúce vlastnosti:

  • Banán: poskytuje vysokú hladinu draslíka
  • Olivový olej: bohatý na antioxidanty

ŠEDIVÉ a vypadávajúce vlasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Rozmarín: vazodilatátor a aktivátor krvného obehu
  • Mandľový olej: bohatý na vitamín E a antioxidant
  • Cibuľa: aktivuje krvný obeh a zvyšuje prietok krvi

6. Pravidelne si strihajte vlasy

Odporúča sa to každé dva až tri mesiace. Ak máte radi dlhé vlasy, stačí len podstrihnúť končeky. Dva až tri centimetre budú stačiť na odstránenie suchých, rozštiepených a oslabených končekov.

7. Poraďte sa s odborníkom

Ak máte po 50-tke a napriek dodržiavaniu navrhovaných kúr a rád trpíte vypadávaním vlasov, poraďte sa s odborníkom. Je normálne, že žene počas života vypadne niekoľko pramenkov, ale keď je ať príliš, mali by ste ísť k špecialistovi.

ŠEDIVÉ a vypadávajúce vlasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prečo sa viac starať o vlasy po 50-tke?

Keď dosiahnete tento vek, ženské telo prechádza veľkými zmenami. A zvyknú sa objaviť niektoré z týchto problémov:

  • Ženská androgénna alopécia: podľa publikácií je vypadávanie vlasov u žien čoraz častejšie. Tento typ alopécie sa vyskytuje od 30 do 40 rokov a môže pokračovať. Jeho príčiny súvisia s hormonálnymi zmenami.
  • Frontálna fibrózna alopécia: menopauza nespôsobuje len kostné a kardiovaskulárne zmeny, ale mení aj kožu. A samozrejme sa menia aj vlasy. Okrem toho, že je spojená so ženskou androgénnou alopéciou, premenopauza a postmenopauza sú spojené s frontálnou fibróznou alopéciou. Odborníci uvádzajú, že tento typ plešatosti sa prejavuje rednutím vlasov na frontálnej a frontoparietálnej línii vlasov.
  • Šedivé vlasy: tieto biele pramene vlasov sa objavujú v dôsledku starnutia vlasových folikulov a poklesu melanocytov. Hoci sa verilo, že tieto chĺpky sú slabé, teraz je známe, že šedivé chĺpky majú väčší priemer ako pigmentované chĺpky. Vlasový driek však stráca na kvalite.

Okrem toho môžu žene nad 50 rokov vypadávať vlasy z iných dôvodov ako sú:

  • Podvýživa
  • Úzkosť a depresia
  • Problémy so štítnou žľazou
  • Spotreba toxických látok
Viac o téme: ZdraviePrevenciaVypadávanie vlasovVlasy Šedivé vlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9