Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

STOPKA pre týchto 9 BIELKOVÍN: Od zdravia majú ďaleko, podľa odborníkov sa im treba VYHNÚŤ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie všetky bielkoviny sú rovnaké, pokiaľ ide o schopnosť tejto makroživiny budovať svaly a naštartovať metabolizmus. Niektoré z nich viac uškodia.

Bielkoviny, bielkoviny, bielkoviny... Neustále čítame o spôsoboch, ako získať dostatok týchto látok z potravy, koľko ich zjesť pri chudnutí alebo o tom, či konzumujeme správne množstvo na budovanie svalov. Zíksťa ich možno z rastlinných zdrojov, ako sú fazuľa, sójové bôby a šošovica, alebo zo živočíšnych, vrátane kuracieho mäsa, rýb a hovädzieho mäsa. Ale ako pri všetkých potravinách, aj tu existujú zdravšie možnosti a potom tie, z ktorých telo až tak nadšené nebude, ako upozorňuje eatthis.com.

Pokiaľ ide o nezdravé bielkoviny, stále získate prospešné živiny, ako je napr. zinok. Na druhej strane, táto nezdravá možnosť má tendenciu obsahovať veľa nasýtených tukov a sodíka, ktoré pri pravidelnej konzumácii môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a určitých foriem rakoviny.

Pozrite sa na 10 proteínových možností, ktoré by nemali byť pravidelnou súčasťou vášho plánu zdravého stravovania:

1. Bolonská mortadella

Lahôdkové mäso je jednoduchou možnosťou obeda alebo večere. Jeden plátok (33 gramov) však poskytuje 92,7 kalórií, 2,44 g nasýtených tukov a 455 miligramov sodíka. Keď si pripravíte sendvič, pravdepodobne použijete štyri, päť alebo dokonca šesť (alebo viac!) plátkov tohto ultra spracovaného mäsa. Ak narazíte na pult lahôdok, krájaná šunka a morka sú lepšie možnosti, ktoré majú nižší obsah nasýtených tukov. Na mnohých trhoch nájdete aj verzie s nižším obsahom sodíka.

2. Klobása (bratwurst)

STOPKA pre týchto 9
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ide o obľúbenú nemeckú klobásu - ale milovníci klobás pozor! Jeden kus (85 gramov) bravčovej bratwurst poskytuje 283 kalórií, 8,5 gramov nasýtených tukov a 719 miligramov sodíka. Opäť tu je ultra spracované mäso, z ktorého sa vyrábajú produkty s príliš vysokým obsahom nasýtených tukov, upchávajúcich tepny a sodíka, poškodzujúceho srdce. Ak máte chuť na túto klobásu, doprajte si ju raz za mesiac.

3. Bravčový bôčik

Podľa Elizabeth Shawovej, MS, RDN, CPT, odborníčky na výživu nejde o práve najlepšiu možnosť: "Hoci by som žiadne jedlo nezakázala, určite odporúčam obmedziť konzumáciu bôčika, keďže v porcii, ktorá má 85 gramov, sa nachádza 242 kalórií a 7 gramov nasýtených tukov."

Vysoký príjem nasýtených tukov súvisí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Častá konzumácia potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov vás môže vystaviť vyššiemu riziku. Ak máte radi bravčový bôčik, Shawová odporúča jesť menšie porcie v spojení s inými potravinami bohatými na živiny a vysokým obsahom vlákniny, ako je zelenina a fazuľa.

4. Hot Dog

STOPKA pre týchto 9
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa stal národným symbolom bejzbalových hier za veľkou mlákou, tradičné hotdogy sú plné nasýtených tukov a kalórií. Okrem toho pravidelná konzumácia spracovaného mäsa, ako sú párky v rožku, môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Jeden párok v rožku poskytuje 25 gramov nasýtených tukov a 480 miligramov sodíka, čo je 25 % a 21 % denného odporúčaného maxima. Okrem toho párky v rožku obsahujú dusitany a dusičnany, ktoré sú spojené s určitými formami rakoviny. Ak máte chuť na párok v rožku, existuje veľa značiek, ktoré sú vyrobené z mäsa s nízkym obsahom tuku (ako je morčacie a kuracie mäso) a neobsahujú dusitany a dusičnany. Stačí si len správne vybrať. 

5. Tvrdá saláma

Približne 113 gramov tvrdej bravčovej salámy poskytujú 460 kalórií, 13,4 gramov nasýtených tukov a 2 550 miligramov sodíka. To je 61 % denného odporúčaného maxima nasýtených tukov a 111 % denného odporúčaného maxima sodíka! Ak máte naozaj chuť na tvrdú salámu, minimalizujte porcie na 28 gramov a vychutnajte si ju len príležitostne. 

6. Mečúň

Food and Drug Administration (FDA) odporúča jesť 226 gramov morských plodov týždenne.

„Nakoľko chcem, aby ľudia konzumovali morské plody aspoň dvakrát týždenne, aby mohli využívať výhody omega-3 mastných kyselín, mali by byť opatrní pri výbere morských plodov, pretože nie všetky sú rovnaké,“ vysvetľuje Shawová.

Napríklad mečúň je jedným z morských plodov s najvyšším obsahom ortuti s 0,995 ppm. FDA odporúča, aby tehotné alebo dojčiace ženy konzumovali 226 až 340 gramov týždenne rôznych morských plodov s nižším obsahom ortuti.

STOPKA pre týchto 9
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Konzumácia vysokých hladín ortuti môže mať nepriaznivé účinky na zdravie a ovplyvniť mozog. To vyvolalo obavy z príjmu ortuti a chorobných stavov, ako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a úzkosť," upozorňuje Shawová. "Namiesto toho, aby ste úplne vynechali morské plody, zvoľte možnosti s nižším obsahom ortuti, ako je losos alebo krevety."

7. Rastlinné náhrady mäsa

Či už ide o klobásy, hamburgery alebo iné rastlinné náhrady mäsa, ak sa pozriete na niektoré etikety s faktami o výžive, obsahuje to všetko, len nič zdravé. Niektoré z týchto rastlinných možností majú veľmi vysoký obsah sodíka a nemali by byť každodennou voľbou. Ak máte radi rastlinné náhrady „mäsa“, všímajte si etikety a skontrolujte si ingrediencie.

8. Pikantná saláma (pepperoni)

Prilbižne 85 gramov nakrájanej hovädzej a bravčovej pepperoni vám dodajú 428 kalórií, 15 gramov nasýtených tukov a 1 340 miligramov sodíka. Väčšina tiež obsahuje dusitany a dusičnany, ktoré sa používajú na zvýšenie trvanlivosti a minimalizáciu rastu mikróbov. Ako je však uvedené vyššie, pravidelná konzumácia potravín obsahujúcich dusitany a dusičnany môže súvisieť s určitými formami rakoviny. Ak ste milovníkom pikantných salám, hľadajte lepšie možnosti, ktoré majú nižší obsah kalórií a nasýtených tukov. Existujú aj salámy bez dusitanov a dusičnanov.

9. Klobása

Jeden kus (101 gramov) talianskej bravčovej klobásy poskytuje 293 kalórií, 8,71 gramov nasýtených tukov a 569 miligramov sodíka. Ešte raz, toto vysoko spracované mäso je nezdravý proteín, ktorý má vyšší obsah kalórií, nasýtených tukov a sodíka. Ak máte radi klobásu, existuje veľa zdravších možností, ktoré majú nižší obsah týchto nie príliš zdravých živín. 

Viac o téme: PotravinyZdravieBielkovinyProteíny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9