Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

BANALITA, ktorá POKAZÍ sexuálny zážitok u miliónov párov: Prečo muži hneď po ORGAZME ZASPIA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Po dobrom sexe máte chuť užiť si doznievajúcu vášeň a ešte sa objímať, on sa však otočí na druhú stranu postele a zaspí. Prepadne vás smútok a slzy sa vám vlejú do očí. Máte to brať osobne?

Jednoznačne nie! Sex a spánok idú dokopy, za čo môže biológia a ľudské telo.

Ak by ste sa opýtali ktoréhokoľvek odborníka na spánok alebo svojho kamaráta, čo robiť, aby ste zaspali ako bábätko, odpoveď bude viac než jasná. Sex. Takmer každý má chuť padnúť do postele po príjemnom výkone so svojím partnerom. Týka sa to hlavne mužov, ktorí zvyknú po milostných radovánkach do sekundy zaspať, čo sa nemusí páčiť ich partnerkám. Sú v tom však nevinne, ich telo si oddych jednoducho pýta. 

Doktorka Sue Carterová, riaditeľka uznávaného Kinseyho inštitútu pre výskum sexu, pohlavia a reprodukcie na Indiana University, naznačuje, že hormón uvoľnený po sexe uľahčuje spánok, pričom sú za tým biologické účely, píše sa na huffpost.com. Významná behaviorálna neurobiologička, ktorá za svoju prácu získala viacero ocenení, je známa svojimi štúdiami o stresových hormónoch a o tom, ako pomáhajú podporovať vzťahy. Na konte má prelomový výskum o neuropeptide oxytocínu, ktorý je známy aj ako „hormón lásky“.

Odborníčka verí, že existujú vrodené dôvody, prečo sú spánok a sex tak úzko prepojené:

1. Dobrý sex upokojí telo

Za vlnou blaženosti a príjemných pocitov stojí oxytocín. 

BANALITA, ktorá POKAZÍ sexuálny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Hormón, ktorý sa uvoľňuje pri orgazme, je spojený so znížením stresu, znížením obranyschopnosti a podporou nehybnosti bez strachu. To všetko vytvára ideálne podmienky na spánok,“ povedala doktorka Carterová. „Kvalitný odpočinok nastáva vtedy, ak pokojne ležíte a nepremýšľate o veciach, ktoré vás trápia alebo, ktoré musíte spraviť na druhý deň."

2. Pohlavné hormóny stimulujú obnovu, teda primárnu funkciu spánku

Podľa doktorky sa oxytocín uvoľňuje samotným sexuálnym zážitkom. Nezostane však zvýšený veľmi dlho.

„Naše telá tento hormón vydávajú ako určitý druh pulzu, ktorý môže byť vysoko terapeutický. Napríklad dôkazy hovoria o tom, že oxytocín spúšťa nediferencované kmeňové bunky, aby premenili kardiomyocyty na nové bunky na opravu srdca," vysvetľuje odborníčka. 

Vzhľadom na to, že regenerácia je známou funkciou spánku, Carterová verí, že medzi nimi musí existovať určitý vzťah.

"Ako to funguje, nie je ešte jasné," priznala.

BANALITA, ktorá POKAZÍ sexuálny
Zobraziť galériu (3)

3. Ak je biologickým cieľom sexu oplodnenie, dôležitá je imobilizácia

V normálnom, bezpečnom prostredí vedie oxytocín uvoľnený pri orgazme k zvýšenému pocitu bezpečia.

"Fyziologickým cieľom, pokiaľ ide o sex, je reprodukcia," objasnila Dr. Carterová. „Tento cieľ sa dosiahne efektívnejšie, ak sa žena nehýbe. V tomto prípade je menej pravdepodobné, že sa spermie stratia a majú viac času na to, aby mohli plávať proti prúdu.“

Dr Carterová ďalej vysvetlila, že samotné sexuálne správanie môže uvoľňovať hormóny spojené s ovuláciou. Akt pohlavného styku zase môže vyvolať vypudenie vajíčka z vaječníka do vajcovodu. Ide o "indukovanú ovuláciu". Čo sa týka biológie oxytocínu, sú za tým mechanizmy, ktoré uľahčia oplodnenie vrátane nehybnosti a prípadne aj spánku. 

Viac o téme: ZdravieSexSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9