Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

POTVRDENÉ, sladidlo ako potenciálny KARCINOGÉN pre ľudí: ROVNAKO je na tom látka v obľúbenom NÁPOJI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že umelé sladidlo aspartám, ktoré sa bežne používa v sladených nápojoch, zaradila do kategórie látok potenciálne karcinogénnych pre ľudí.

Povolenú dennú dávku aspartámu však nijako neupravila. Správu prevzala z agentúry AFP.

"Nekážeme spoločnostiam sťahovať produkty z trhu a ani spotrebiteľom, aby s aspartámom úplne prestali. Vyzývame len na striedmosť," povedal riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín Francesco Branca.

Bezpečnosť aspartámu skúmala Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny (IARC), ktorá spadá pod WHO. Toto umelé sladidlo na základe zistených dôkazov zaradila do skupiny 2B. Okrem aspartámu sú v nej napríklad aj výťažky z aloy pravej (Aloe vera) a kyselina kávová nachádzajúca sa v káve a čaji.

POTVRDENÉ, sladidlo ako potenciálny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Žiadny dôvod na obavy

AFP upozorňuje, že kategória "potenciálne karcinogénne pre ľudí" je najnižšou kategóriou, okrem nej existujú ešte dve závažnejšie – "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí" a "karcinogénne pre ľudí".

"Verejnosť by sa nemala znepokojovať rizikom vzniku rakoviny v spojitosti s látkami v skupine 2B," povedal profesor onkologickej epidemiológie z Los Angeles Paul Pharoah.

Výbor WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) tiež preveril bezpečnosť aspartámu a vyhlásil, že nie je dôvod meniť povolenú dennú dávku tejto látky. Tá bola v roku 1981 stanovená na 0-40 miligramov sladidla na kilogram telesnej hmotnosti.

Viac o téme: RakovinaSladidloKarcinogénAspartám
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9