Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ODBORNÍCI varujú na zvýšenú ÚNAVU a slabosť, ktoré vyvoláva NEDOSTATOK vitamínu: Potreba krvného testu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Za únavou a chvejúcimi sa nohami nemusí byť len starnutie. Telo tým kričí o pomoc, že mu chýba vitamín, ktorý zvyčajne mnohí podceňujú.

Až jeden z 10 ľudí vo veku nad 75 rokov trpí nedostatkom vitamínu B12, čo môže viesť k anémii, únave, rozmazanému videniu, poruchám rovnováhy a delíriu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Táto výživná látka sa bežne vyskytuje v rybách, mäse, hydine, vajiach a mliečvnych výrobkoch. Jeho absorpcii však môže zabrániť užívanie niektorých liekov a automimunitné poruchy.

Rada z Národného inštitútu pre zdravie a klinickú excelentnosť (NICE) odporúča, aby sa ľudia dali testovať, či netrpia deficitom tohto vitamínu. Ako dodávajú odborníci z inštitútu, ak má človek jeden znak alebo symptóm a jeden alebo viac rizikových faktorov, mal by sa mu ponúknuť krvný test. Medzi tieto faktory súvisiace so stavom patrí vek, predchádzajúce operácie tráviaceho systému a zdravotné stavy, ako napr. cukrovka 1. typu. Najväčšie riziko je u ľudí vo veku 65 rokov a viac. 

V návrhu usmernenia, ktorý pôjde na verejné prejednávanie, sa uvádza, že kým niektorým ľuďom môže stačiť jeden krvný test na diagnostikovanie ochorenia, iní môžu potrebovať ďalšie testy. Ak sa u niekoho zistí nedostatok, NICE odporúča buď tablety B12 alebo injekcie – v závislosti od zistenej príčiny.

ODBORNÍCI varujú na zvýšenú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ohrozená skupina ľudí

Vitamín B12 pomáha udržiavať zdravý nervový systém a znižuje únavu a vyčerpanie. Naše telá používajú vitamín na výrobu červených krviniek, čo umožňuje telu poskytovať kyslík do tkanív. Nedostatok tejto látky je bežnejší u starších ľudí. Proces starnutia totiž spôsobuje fyziologické zmeny, ktoré môžu okrem iného viesť k tomu, že vitamín nie je správne absorbovaný telom. Podiel má na tom aj fakt, že starší ľudia sú vystavení vyššiemu riziku vzniku zdravotných problémov, ako je napr. strata pamäti a demencia, ktoré môžu ovplyvniť ich stravu a návyky.

Vegáni, ktorí nejedia mäso ani mliečne výrobky, môžu byť tiež vystavení vyššiemu riziku, ak neužívajú doplnky výživy.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVitamín B12
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9