Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ranný RITUÁL, ktorý sa minul účinku: Po dlhých ROKOCH popularity je známy DEFINITÍVNY záver o CITRÓNOVEJ vode

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rutina pre milióny ľudí vrátane Beyoncé a Jennifer Aniston. Nech sa prihlási ten, kto nezačína deň pohárom horúcej vody s citrónom! Skvelý spôsob, ako podporiť pitný režim. Ale to je tak všetko.

V dobrej viere, že pitie citrónovej vody priaznivo vplýva na pečeň a posilňuje tráviaci systém, takto mnohí začínajú deň. Hoci svoj booom má už dávno za sebou, stále je v popredí. 

Opačný efekt

Veda má svoj názor na tento výstrelok. Existuje veľmi málo, ak vôbec nejaké sú, lekárskych dôkazov, ktoré by podporovali myšlienky, ktoré sa týkajú pôsobenia na pečeň a celkové ľudské zdravie, píše sa na dailymail.co.uk. Voda s citrónom môže spraviť akurát jednu vec. Podkopať vaše úsilie o to, byť zdraví. 

"Horúca voda a citrón sa nesprávne prezentujú ako liek na všetky zdravotné problémy,“ varuje zubná lekárka Hannah Woolnoughová, hovorkyňa Britskej zubnej asociácie. "Čo je však také alarmujúce, je poškodenie, ktoré tento zvyk môže spôsobiť vašim zubom. V mnohých prípadoch je trvalé a nedá sa zvrátiť."

Zubný lekár Nilesh Parmar, ktorý vedie Parmar Dental v Essexe, sa pridáva a súhlasí. Pozná množstvo pacientov, ktorí pijú vodu s citrónom. Nič viac si neželá než to, aby s tým prestali.

"Robia to v mylnom presvedčení, že si vyberajú zdravú možnosť, pretože o tom dookala všade počúvajú,“ dodáva odborník. 

Ranný RITUÁL, ktorý sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnako ako ostatní zubári Good Health, aj Nilesh Parmar má podozrenie, že práve tento spôsob konzumácie horúcej vody a citrónu (alebo popíjania nápojov na báze ovocia), spôsobuje nárast zubného kazu.

Detoxikácia ako nezmysel

Nielenže to môže byť škodlivé pre zuby, ale neexistuje nič, čo by nasvedčovalo tomu, že pitie horúcej vody a citrónu „vyčistí“ alebo „detoxikuje“ pečeň, ako hovorí profesor David Lloyd, konzultant pečeňového chirurga v Leicester Royal Infirmary.

Aby ste „detoxikovali“ pečeň alebo skôr vyliečili poškodenie orgánu, musíte prestať robiť veci, vďaka ktorým tak ťažko pracuje, a ktoré spôsobujú problémy. Patrí sem pitie alkoholu alebo užívanie drog.

„Ak to skombinujete s pitím dvoch litrov vody denne, udržíte si pečeň zdravú. Pohár horúcej vody a citrónom to však nedocieli. Navyše, pečeň sa bežne stále prečisťuje. Nič také, ako detoxikácia samotného orgánu vďaka niečomu neexistuje," pokračuje Parmar. 

Z trávenia taktiež nič nebude

Dôkazy o jej vplyve na trávenie sú rovnako nedostatočné, ako hovorí Dr Steven Mann, gastroenterológ v Royal Free London NHS Foundation Trust. Dôrazne odmieta myšlienku niektorých „odborníkov na prírodné zdravie“, že horúca voda a citrón stimulujú žalúdočné šťavy a pomáhajú k väčšiemu pohybu (stimuláciou vlnovitých svalových kontrakcií, známych ako peristaltika) a tým k stolici. 

Ranný RITUÁL, ktorý sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Neexistuje žiadny dôkaz pre extra žalúdočné sekréty alebo zvýšenú peristaltiku,“ hovorí a dodáva, že citróny nemajú zvláštne výhody oproti iným rastlinným potravinám. „Jediná vec, na ktorú sú voda a citrón dobré, je nahrádzanie tekutín, ktoré sú potrebné na udržanie hydratácie tela. To súvisí s vodou, nie s citrónom,“ hovorí.

Aby toho nebolo málo, ľudia náchylní na reflux, pri ktorom sa kyselina a iný obsah žalúdka vracia späť do hrdla, by mohli zistiť, že citrónová voda zhoršuje ich problém, keďže je kyslá

Čo je za jeho popularitou? 

Horúca voda a citrón môžu znieť ako trend inšpirovaný sociálnymi médiami, ale prvýkrát sa stal populárnym už v roku 1941, keď dietetik v USA, Stanley Burroughs, vytvoril Master Cleanser, teda diétu, ktorá stanovila „tekutú očistu“ vrátane vody a citróny ako prirodzený spôsob, ako vyplaviť z tela toxíny, pesticídy a iné nečistoty.

Pretrvávajúca popularita nápoja je však čiastočne spôsobená tým, že citrón obsahuje vitamín C. Ten je potrebný na ochranu buniek pred poškodením, pomáha pri hojení rán a udržiava zdravé cievy a chrupavky.

Môžete prísť o zuby

Pokiaľ ide o zuby, horúca voda s pridaným citrónom je všetko, len nie zdravá. Vysoko kyslá citrónová šťava totiž môže časom rozpustiť tvrdý ochranný povrch skloviny.

Ranný RITUÁL, ktorý sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Opotrebovaná sklovina potom môže otvoriť dvere baktériám, ktoré môžu spôsobiť kazy alebo infekciu,“ dodáva Hannah Woolnoughová. "Taktiež spôsobuje zmenu farby zubov, pretože sklovina, ktorá je biela, sa opotrebuje. Odhalí sa vrstva dentínu pod ňou, ktorá je žltá."

Poškodenie skloviny môže tiež spôsobiť bolesť a citlivosť, pretože odhaľuje nervové zakončenia. Keď je sklovina opotrebovaná, jedinou možnosťou je ošetriť poškodenie nejakou formou krytia, ako sú výplne a korunky. Ak je však kaz taký rozsiahly, že dosiahne zubnú dreň – najvnútornejšiu vrstvu zuba – a najmä, ak ide o infekciu, môže to viesť k ošetreniu koreňového kanálika alebo dokonca k odstráneniu zuba.

Parman jednoznačne dodáva, že kyselina z citróna spolu s teplom z horúcej vody vytvára perfektné podmienky pre podporu erózie a vedie k rozkladu. Kyslý citrón poskytuje lepšie prostredie pre škodlivé baktérie, ktoré produkujú ďalšiu kyselinu na odvápnenie zubov.

„Horúca voda môže zhoršiť tento efekt tým, že spôsobí rýchle roztiahnutie skloviny a zmršťovanie, čím sa ďalej zvyšuje riziko erózie skloviny vedúcej k citlivosti, kazu a dokonca strate zubov,“ vysvetľuje zubný lekár Alan Clarke z Paste Dental v Belfaste.

Ranný RITUÁL, ktorý sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na druhej strane, sliny môžu do určitej miery pôsobiť ako tlmivý roztok kyseliny, keďže obsahujú formu vápnika, ktorá zmierňuje niektoré škody spôsobené kyselinou – „remineralizuje“ sklovinu.

Dopriať si občas vodu s citrónom, samozrejme, nezruinuje vaše zdravie či zuby. Mnohí však zvyknú popíjať nápoj v priebehu celého dňa. Naplnia si fľašu nápojom a usŕkajú z neho postupne. 

"Tak neustále vystavujú svoje zuby kyslej vode. Dlhodobé vystavenie (t. j. čas, počas ktorého kyselina sedí v ústach a pokrýva zuby), vedie k najväčšiemu poškodeniu," varuje Parmar.

Štúdia King's College London z roku 2018 zistila, že tí, ktorí pili vodu s plátkom citróna alebo horúci čaj s ovocnou príchuťou medzi jedlami, mali viac ako 11-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať strednú alebo závažnú eróziu zubov ako tí, ktorí to nerobili.

Žuvačka to istí

Ak sa nechcete vzdať vody s citrónom, dajte si namiesto horúcej vody radšej studenú alebo vlažnú. Taktiež pomôže, ak ju budete popíjať pomocou slamky. Zníži sa kontakt medzi kyslým nápojom a vašimi zubami. Po vypití si ihneď vypláchnite ústa čistou vodou, čím vyplavíte kyselinu. Taktiež nešliapnete vedľa, ak si dáte žuvačku bez cukru. Tá stimuluje tok slín, ktoré tlmia útok kyseliny a vápnik sa vráti vďaka slinám späť do vašich úst.

Viac o téme: VodaZdraviePrevenciaVitrón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9