Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MENEJ známe dôvody, prečo vás BOLIA ďasná: Spúšťačom môže byť ALERGIA na peľ!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Boľavé, citlivé ďasná sú poriadne otravné. Vedia znepríjemniť život, hlavne vtedy, keď sa bolesť stupňuje pri pití a jedení. Našťastie väčšina problémov s ďasnami sa vyrieši sama za krátky čas.

Ústna dutina je vstupnou bránou do zvyšku tela, takže jej stav môže ovplyvniť celkové zdravie. To, že vás v ústach nič nebolí, neznamená automaticky, že je všetko v poriadku. Je to totiž miesto, kde sa mimoriadne darí baktériám.

„A tie, ako dobre vieme, vedia narobiť poriadne problémy, napríklad zapáliť ďasná,“ konštatoval zubár Gary Goldman.

Ako dodal, na príčine nemusia byť len samotné baktérie, ale aj nedostatočná ústna hygiena. Z čoho sa zapaľujú ďasná a ako sa toho zbaviť podľa livestrong.com?

1. Používate zubnú niť nesprávne

Zlé návyky pri čistení zubov môžu mať za následok bolestivé, citlivé ďasná.  

„Príliš silný tlak kefkou, alebo agresívne používanie zubnej nite spôsobujú krvácanie a bolesť,“  uviedla zubárka Sheila Samaddarová.

Americká zubná asociácia odporúča čistiť si zuby dvakrát denne a medzizubné priestory niťou raz denne.

MENEJ známe dôvody, prečo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Zranili ste si ďasná

Ak vás bolia ďasná na jednom mieste, je možné, že ste si poranili tkanivo v jeho okolí. Pravdepodobne ste niečo zjedli a jedlo uviazlo medzi zubami.

„Ak ho neodstránite zubnou niťou alebo kefkou, môžu sa naň nachytať ďalšie nečistoty, z ktorých vznikne tvrdá hmota ako kameň, ktorú bude musieť odstrániť odborník,“ tvrdí Samaddarová.

3. Máte aftu

Tieto malé rany sú biele alebo sivé vriedky s červeným okrajom. Zvyčajne sa objavujú na vnútornej strane pier, líc alebo jazyka, ale aj na ďasnách. Dobrou správou je, že vredy nie sú nákazlivé a zvyčajne sa vyliečia v priebehu niekoľkých týždňov. Na zmiernenie bolesti sa odporúča vyplachovať si ústa voľne predajnými antiseptikami.

4. Nedávno ste absolvovali dentálnu hygienu

Nie je nezvyčajné, ak vás po nej bolia ďasná.

„Aby sa zuby zbavili všetkých nečistôt, počas čistenia dochádza k manipulácii s mäkkým tkanivom,“ konštatovala Samaddarová.

Keď sa na nich nachádza priveľa plaku, dôkladným čistením sa môže ďasno trochu podráždiť.

5. Podstúpili ste extrakciu zuba

Počas extrakcie zuba musí zubár jemne manipulovať s ďasnami, aby ho uvoľnil. Takže sa môže stať, že vás budú chvíľu bolieť. Ako dlho to bude trvať, závisí čiastočne od toho, ako dobre sa staráte o svoje ústa po zákroku. Ak bolesť ďasien pretrváva dlhšie ako týždeň alebo dva, obráťte sa na svojho zubára.

MENEJ známe dôvody, prečo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Ste chorí

Z choroby vás môže bolieť celé telo, dokonca aj ďasná. Stáva sa to pri bežnom prechladnutí alebo určitých typoch infekcií horných dýchacích ciest.

„Akýkoľvek hlien vytekajúci z dutín sa môže vylučovať do úst a spôsobiť podráždenie a zápal," vysvetlila zubárka Samaddarová.

7. Ide o hormonálne zmeny

Zmeny v hladinách hormónov počas puberty, tehotenstva a pred a po menopauze sa spájajú so zdravím parodontu. Počas hormonálnych zmien si môžete všimnúť, že ďasná sú opuchnuté, červené a citlivé. Tento problém by sa mal vyriešiť sám, keď sa hormóny ustália. Je však dôležité, aby ste po celú dobu dodržiavali správnu ústnu hygienu.

8. Máte kaz

Medzi typické príznaky toho, že máte kaz, patrí citlivosť zubov, bolesť pri jedení alebo pití, no niektorých ľudí bolia aj ďasná.

„Niekedy môžu kazy spôsobiť bolesť v jednom konkrétnom zube, ktorý vyžaruje až do ďasien v tejto oblasti," vysvetlil zubár Jeff Rappaport.

9. Zjedli ste niečo horúce alebo dráždivé

Niektoré potraviny môžu podráždiť ďasná. Napríklad pizza môže popáliť ústa zvnútra, takže miesto bolí, až kým sa nezahojí. Aj vysoko kyslé potraviny ako sú citrusové plody alebo paradajky ich môžu podráždiť.

MENEJ známe dôvody, prečo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

10. Máte alergiu

Podľa odborníkov až dve tretiny dospelých, ktorí sú alergickí na peľ brezy, bežný sezónny alergén, majú syndróm orálnej alergie. Postihnutí môžu pociťovať svrbenie alebo opuch v ústach, perách, jazyku a hrdle, zvyčajne po konzumácii surového ovocia alebo zeleniny. Medzi bežných vinníkov patria broskyne, zeler, paradajky, melóny, banány, uhorky a cukety.

11. Ďasná sú choré

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb až 47 percent dospelých vo veku 30 rokov a starších má nejakú formu periodontálneho ochorenia. V počiatočných štádiách sa ochorenie ďasien nazýva gingivitída a je charakterizované opuchnutými, červenými alebo krvácajúcimi ďasnami. Pokročilejšie ochorenie parodontu, nazývané parodontitída, spôsobuje odhalenie ďasien od zubov a dokonca často vedie k ich strate.

12. Máte stav, ktorý zvyšuje riziko bolesti ďasien

Určité zdravotné stavy ako je cukrovka, ochorenia dýchacích ciest a srdcové choroby môžu spôsobiť, že vás bolia ďasná. Riziko sa zvyšuje, ak človek fajčí.

MENEJ známe dôvody, prečo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy navštíviť zubára?

Je pravdepodobné, že bolesť ďasien zmizne za pár dní, najmä, ak boli príznaky spôsobené krátkodobým problémom, ako je vred alebo prechladnutie. Keď však tento problém pretrváva, mali by ste navštíviť odborníka najmä vtedy, ak sa u vás v ústnej dutine objaví dlhodobé:

  • začervenanie
  • krvácanie
  • hnis
  • opuch
  • ctlivosť zubov a nezvyčajný zápach z úst
  • zlá chuť v ústach

Najlepší spôsob, ako predchádzať problémom v ústnej dutine, je pravidelné čistenie zubov kefkou minimálne dvakrát denne a používanie zubnej nite minimálne raz denne. Nechajte si prehliadnuť zuby u vášho zubára dvakrát do roka a raz za pol roka podstúpte dentálnu hygienu.

Viac o téme: ZdravieZubyBolestiĎasná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9