Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ako ZAREAGUJE telo, ak budete JESŤ celý týždeň len PÁROK v rožku? Experiment skončil s PREKVAPENÍM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čerstvý rožok s horúcim párkom a dávkou horčice alebo kečupu je u mnohých obľúbeným jedlom, na ktoré nedajú dopustiť. Raz za čas prečo nie. Ak by ste si ho však mali dávať každý deň, telo vám to spočíta.

Párok v rožku, alebo inak povedané hotdog, je úplne bežným jedlom hlavne za oceánom, kde sa každý rok 4. júla konajú súťaže v jedení tohto pokrmu. Ide o najväčšiu americkú športovú udalosť roka, ako sa uvádza na thehealthy.som.

Redaktor, inšpirovaný touto tradíciou, sa pustil do experimentu, kedy počas celého týždňa každý deň jedol hotdogy. Jeho žena, ktorá nebola doma kvôli práci si zažartovala, že touto výzvou si môže zlepšiť svoj jedálniček vzhľadom na to, čo normálne je, keď nie je doma. Inak povedané, na tanieri máva veľa pizze a rýchleho občerstvenia.

Obavy o zdravie

Prvý deň začal veľkou dávkou praženice s párkami v rožku. Jedlo bolo veľmi sýte aj vďaka obsahu bielkovín. Keďže doma nemajú gril, i napriek tomu si pripravil balík hotdogov a buchiet a zjedol ich klasickým spôsobom, spárované s makarónovým šalátom z obchodu. Záver týždňa zase patril párku v rožku s hranolčekmi. 

Táto zvláštna diéta vyvolala rozpor a diskusiu, do ktorej sa zapojili odborníci na výživu. Zdravotná sestra a certifikovaná fitness trénerka Latoya Julceová, RN, BSN, varovala, že párky v rožku „majú najhoršie nasýtené tuky“.

„Nikomu by som neodporúčala, aby ich jedol každý deň,“ povedala odborníčka a poznamenala, že spracované mäso, ako sú údeniny, klobásy, slanina a údeniny, je spojené s väčším rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka a tiež sa spája s cukrovkou.

Výskum z roku 2022 tiež zistil, že spracované potraviny súvisia s predčasnou smrťou. Pridáva sa tiež Dr. Paricie Varacalloová, ktorá neskrýva svoje obavy. 

Ako ZAREAGUJE telo, ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso medzi karcinogény skupiny 1," hovorí, "čo znamená, že existuje dostatok dôkazov, že môžu spôsobiť rakovinu."

Väčší smäd

Prvú zmenu, ktorú si všimol redaktor na sebe, bol fakt, že mal väčšie sucho v ústach a cítil väčší smäd. Hoci ide o jedlo, ktoré sa často podáva na koncertoch, športových podujatiach a iných akciách, keďže sa hodí k limonáde a pivu, takže vypijete dosť tekutín, na vine je soľ, ktorej obsahuje požehnane. Vysoký obsah sodíka spôsobil, že musel mať celý týždeň po ruke fľašu s vodou. Jeho telo si stále viac a viac pýtalo vodu. 

„Sodík hrá úlohu pri vyrovnávaní tekutín v tele a nadmerný príjem to môže narušiť. To spôsobí, že telo bude signalizovať potrebu väčšieho príjmu vody. Ide o ochranný mechanizmus, ktorý pomáha riediť prebytočný sodík. Je dôležité udržiavať príjem sodíka v rámci odporúčaných hladín (menej ako 2 300 miligramov denne pre väčšinu dospelých podľa American Heart Association), aby sa predišlo zvýšeniu rizika hypertenzie a kardiovaskulárnych ochorení," vysvetľuje Dr. Varacalloová.

Cítil sa plný

Spracované mäso a praženica sú bielkovinovou bombou, takže by nemalo byť prekvapením, že sa trávili inak, ako so šalátom alebo sendvičom. Redaktor zvykol občas maškrtiť aj vo večerných hodinách, no týmto experimentom sa to skončilo. Stačilo dať si párok v rožku, pričom jeden málokedy stačil, a cítil sa, ako keby skonzumoval plné jedlo v reštaurácii. Ubehli hodiny, kým dostal opäť chuť zahryznúť sa do niečoho iného. 

"Hotdogy majú vysoký obsah tukov a bielkovín, pričom obe sú známe pre svoj sýtiaci účinok," hovorí Dr. Varacalloová. "Najmä tuky spomaľujú trávenie, čím predlžujú pocit sýtosti."

Ako ZAREAGUJE telo, ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Avšak,“ upozorňuje, „typ tukov, ktorý sa nachádza v párkoch v rožku, sú predovšetkým nasýtené tuky, ktoré sú spojené so zvýšenou hladinou LDL („zlého“) cholesterolu a vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení."

Tráviaci systém mal nadčasy

Jeho cesty na záchod sa zvýšili a nebolo to preto, že pil viac vody. Nie vždy bola uňho pravidelnosť a cez týždeň, keď jedol hotdogy, nemal jeho tráviaci systém väčšie problémy. 

"Môžu sa vyskytnúť príznaky gastrointestinálneho traktu," hovorí Latoya Julceová. "Najmä vtedy, ak je telo zvyknuté na zdravú výživu, môže podporovať rýchle odstraňovanie odpadu, aby si udržalo rovnováhu."

Ako dodáva Dr. Varacalloová, vysoký príjem sodíka môže zmeniť rovnováhu tekutín v črevách, čo prispieva k týmto symptómom. Na druhej strane, odborníčka varuje na iný scenár, ktorý môže u mnohých nastať po konzumácii párku v rožku. 

"Vysoký obsah tuku v párkoch môže u niektorých niekedy spôsobiť hnačku alebo riedku stolicu," hovorí. "Okrem toho, párky v rožku často obsahujú prísady a konzervačné látky, ktoré môžu dráždiť gastrointestinálny trakt."

Nezničia vám tráviaci systém. Na druhej strane, tráveniu môžu dať zabrať. 

Pomalší ako zvyčajne

Pocit neustálej sýtosti u redaktora spôsobil jednu vec. Počas dňa bol ospalejší. Niekedy bolo preňho ťažké sústrediť sa, o koncentrácii nemohlo byť ani reč a bol malátnejší. Nepomohlo ani pekné slnečné počasie, ktoré dobíja baterky. Niet divu, že bol stále unavený, keďže jeho telo dostávalo zabrať. Pracovalo až 10-krát ťažšie, keď trávilo párok v rožku v porovnaní s potravinami, ktoré sú založené na vode (celé potraviny). Únavu však môžu vyvolať akékoľvek spracované potraviny. 

Viac o téme: ZdravieExperimentHot dogPárok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9