Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bežné triky proti KOMÁROM, ktoré sú jeden veľký OMYL: Spôsobia pravý opak, budete RAJOM pre hmyz

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je tu jedna vec, ktorá vám dokáže v priebehu pár sekúnd skaziť letné večery. Komáre. Hoci u nás neprenášajú žiadne choroby, ich uštipnutie nie je ani zďaleka príjemné.

Každý má vo svojom okolí aspoň jedného známeho, ktorý sa sťažuje na pravidelné útoky hmyzu. Komáre totiž používajú svoj čuch na to, aby našli vhodných adeptov na uštipnutie, pričom niektorí ľudia im voňajú lepšie. Hoci sa to dá zmeniť používaním určitých parfémov, mydiel, konzumáciou stravy a pod, čo z toho naozaj funguje podľa vedy? 

1. Značka mydla

Mydlá ovplyvňujú to, ako voniame, ale ľudia, ktorí používajú zakaždým rovnaké mydlo, môžu voňať rôzne, píše sa na sciencealert.com. Štúdia zverejnená tento rok zistila, že niektorí ľudia, ktorí sa umývajú určitými dvoma značkami, pričom tá jedna je svetoznámou značkou kozmetiky, sú atraktívnejší pre komáre. U inej značky sa zase ukázala odpudivosť voči dotieravému hmyzu. U ostatných však značka nerozhoduje. Za pokus však nič nedáte. Skúste zmeniť prípravky na hygienu a sledujte, či nespozorujete nejakú zmenu. 

2. Banány

Ak sa nechcete stať rajom pre komáre, zrejme by ste mali vymeniť banány za hrozno. Štúdia v USA zistila, že niektorí ľudia boli atraktívnejší pre komáre kvôli vôni ich rúk po tom, čo zjedli banán. To však neplatí pre všetky druhy ovocia. Vedci to totiž vyskúšali s použitím hrozna a po jeho zjedení nedošlo u dobrovoľníkov k žiadnej zmene, čo sa týka príťažlivosti pre hmyz. Vyberajte ovocie múdro. 

Bežné triky proti KOMÁROM,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Pivo

Štúdia z roku 2010 sa pozrela na to, ako populárni boli u komárov ľudia pred a po tom, čo pili pivo alebo vodu. Po vypití piva bola telesná vôňa dobrovoľníkov pre komáre príťažlivejšia.

4. Deodorant

Štúdia v časopise Nature zistila, že zlúčenina v deodorantoch (izopropyltetradekanoát) odpudzuje hmyz tým, že im bráni pristáť na povrchu pokrytom týmto prípravkom. V skutočnosti došlo k 56-percentnému poklesu počtu pristátí komárov. Ak však deodorant použijete pri cvičení a komáre na vás pôjdu ako osy na med, nečudujte sa. Iná štúdia odhalila, že hmyz láka ľudský pot. 

Bežné triky proti KOMÁROM,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Cesnak a vitamín B

Mnohí jedávajú cesnak a berú doplnky výživy s vitamínom B ako domáci liek na odpudzovanie komárov. V štúdii z roku 2005 boli účastníci vystavení komárom po konzumácii cesnaku alebo placeba. Výsledok? Neposkytli žiadny dôkaz, že cesnak odpudzuje komáre. Podobne ďalšia štúdia z roku 2005 zistila, že užívanie doplnkov vitamínu B nemá žiadny vplyv na atraktívnosť vône pokožky pre komáre. Netrápte sa týmito domácimi prostriedkami.

Bežné triky proti KOMÁROM,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Repelent s účinnou zložkou DEET

Ide o chemikáliu, ktorá sa nachádza v mnohých repelentoch proti hmyzu a môže sa použiť na holú pokožku. Nevonia príliš dobre (nám ani komárom) a môže byť trochu mastná, ale repelenty proti hmyzu s obsahom tejto látky ponúkajú najdlhšiu ochranu pred uštipnutím komárov v porovnaní s inými repelentmi.

7. Ošetrenie odevov insekticídom

Ak sa vám nepáči myšlienka nanášať si repelent priamo na pokožku, môžete si oblečenie nastriekať insekticídom, napríklad permetrínom. Je to účinný spôsob, ako zabrániť štípancom tým, že budete mať na sebe oblečenie s touto látkou. Ide o techniku používanú armádou. Keďže komáre sa často dostanú cez neošetrené oblečenie na kožu, určite to stojí za to.

Všetko ste už vyskúšali na vlastnej koži a napriek tomu si zakaždým komáre na vás poriadne zgustli? Zrejme je na vine vaša genetika. Tá ovplyvňuje aj to, ako voniate, a teda atraktívnosť pre komáre.

Viac o téme: HmyzZdravieKomáre
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9