Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Keď UJDE viac ako by malo: MOČ pomôžu udržať na uzde POMOCNÍCI, ktorých máte pred NOSOM

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Inkontinencia, postrach nejedného človeka. Niekedy je to pár kvapiek, inokedy súvislý únik moču, ktorý jednotlivec nie je schopný ovládať. Objavuje sa v rôznych fázach života a častejšie sa vyskytuje u žien.

Inkontinencia je oveľa viac než len vypudenie malého množstva moču pri kýchaní, kašľaní, smiechu alebo zdvíhaní niečoho ťažkého. Ide o hygienický problém, ktorý pacienta často psychicky ovplyvňuje a znižuje kvalitu jeho života, uvádza sa to na steptohealth.com.

Nie je to choroba samotná, ale výsledok zmien v močovom mechúre, ktoré sú bežné pri mnohých zdravotných stavoch. Tento problém sa môže objaviť v ktorejkoľvek fáze života u oboch pohlaví. S väčšou pravdepodobnosťou sa však vyskytuje u žien, najmä počas tehotenstva a menopauzy. Nastáva vtedy, keď je vnútorný tlak v močovom mechúre väčší ako v trubici.

Druhy inkontinencie

Sú známe tieto typy inkontinencie moču:

Urgentná inkontinencia

Dochádza k nej vtedy, keď je strata moču nedobrovoľná a je tiež spojená s nutkaním na močenie. Stáva sa to vtedy, keď senzorické impulzy v stenách močového mechúra nereagujú včas alebo v dôsledku hyperaktivity v danej oblasti.

Keď UJDE viac ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Inkontinencia z pretečenia

Pri tomto type je močový mechúr príliš natiahnutý z toho, že je plný moču. Príčinou môže byť  upchatie močovej trubice, nezhubné zväčšenie prostaty u mužov alebo neurologické poškodenie v dôsledku poranenia miechy, operácie alebo roztrúsenej sklerózy.

Psychogénna inkontinencia

Súvisí s vonkajšími zmyslovými podnetmi, ako je studená voda, silnými emóciami, ako je strach, úzkosť, fóbia, alebo mánia.

Neurologická inkontinencia

Za tento typ môžu zmeny vo funkcii moču, ktoré sú spôsobené problémami v nervovom systéme. Je to bežné u tých, ktorí utrpeli mŕtvicu, Parkinsonovu chorobu, roztrúsenú sklerózu či poranenia miechy.

Domáca liečba

Poradiť si môžete aj sami. Čo pomôže v kontrole inkontinenciu moču?

Recept č. 1

Ingrediencie:

  • 2 lyžice feniklu
  • 1 šálka vody

Postup: Vodu s feniklom povarte 5 minút, potom nechajte vychladnúť. Pite jeden pohár denne.

Keď UJDE viac ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Recept č. 2

Ingrediencie:

  • 1 hrsť malinových listov
  • 1 šálka vody

Postup: Vodu s listami povarte 5 minút. Pite pohár denne. Tento recept je vhodný pre tých, ktorí potrebujú posilniť svaly panvového dna.

Recept č. 3

Ingrediencie:

  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 hrsť kvetov bieleho hlohu
  • 2 litre vody

Postup: Rozdrvte cesnak a pripravte si čaj s kvetmi hlohu. Nechajte vylúhovať 15 minút. Preceďte a pridajte do vane naplnenej teplou vodou a vykúpte sa.

Recept č. 4

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica listov medvedice lekárskej (Arctostaphylos uva-ursi)
  • 1 liter čaju

Postup: Pridajte listy medvedice do čaju. Vypite pohár každé tri hodiny, nie viac ako 5-krát denne. Tento liek nie je pre ľudí so zápalom obličiek.

Tipy a techniky na kontrolu inkontinencie moču

  • Doprajte si teplé sedacie kúpele.
  • Sadnite si, stiahnite panvové svaly a vydržte 5 sekúnd. Relaxujte 10 sekúnd a potom ich znova stiahnite. Toto cvičenie opakujte 10-krát denne.
  • Cvičene na zníženie tlaku: postavte sa s nohami na šírku bokov a panvu vytiahnite dopredu. Mierne pokrčte kolená a zdvihnite dlane. S krátkymi nádychmi trikrát zatiahnite brucho. Pri výdychu uvoľňujte svaly pomaly. Úplne naplňte svoje pľúca. Tento postup zopakujte dvakrát.
  • Robte Kegelove cviky: Tieto cvičenia sa vykonávajú kontrakciou panvového dna. Zakaždým, keď budete močiť, zastavte prúd stlačením toto svalu a potom pokračujte v močení. Urobte to niekoľkokrát, kým sa váš močový mechúr nevyprázdni.

Keď UJDE viac ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako znížiť riziko?

Ak je to kvôli stresu, nervom alebo infekcii močových ciest, je ľahké sa zbaviť problému.

Vyhýbajte sa niektorým potravinám

Vyhýbajte sa jedlám ako je paradajková omáčka, čokoláda, kukuričný sirup, cukry, med, chilli papričky, kari a všetky ostatné korenené jedlá, pretože môžu dráždiť močový mechúr. To isté platí pre kávu, nealkoholické nápoje a čaj.

Neznižujte príjem tekutín

Toto je častá chyba, ktorú mnohí ľudia s inkontinenciou moču robia, aby sa náhodou nepomočili. Je to veľká chyba, hrozí im dehydratáciapoškodenie obličiek.

Schudnite

Obezita ide ruka v ruke s mnohými problémami a jedným z nich je aj inkontinencia. Keď máte nadváhu, vaše svaly sa nemôžu správne sťahovať vrátane panvy.

Prevencia

Pred spaním choďte do záchod. Ak chcete zakašlať, kýchnuť, alebo potrebujete zdvihnúť niečo ťažké, stiahnite panvové svaly, aby ste zabránili úniku moču. Noste spodnú bielizeň, ktorá sa ľahko vyzlieka. Vždy, keď idete na toaletu, snažte sa úplne vyprázdniť močový mechúr. Keď máte pocit, že musíte ísť na toaletu, choďte. V opačnom prípade by sa mohla vyvinúť infekcia v močovom mechúre alebo môže dôjsť k oslabeniu svalu zvierača.

Viac o téme: ZdravieLiečbaInkonrinencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9