Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

7 ranných RITUÁLOV, ktoré treba SPRAVIŤ pred vypitím KÁVY: Ľahšie vstrebávanie a trávenie moku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Šálka horúcej kávy. Veľké množstvo ľudí sa na ňu teší hneď po zobudení. Ak aj vy patríte k milovníkom čierneho moku, spomaľte. Siahnite po nápoji až po tom, čo spravíte pár nenáročných vecí.

Verte, či nie, ale existujú aktivity, ktoré vás nakopnú oveľa viac, než akýkoľvek stimulant. Pamätajte, že vaša ranná rutina má veľký vplyv na to, aký bude zvyšok vášho dňa. A hoci je káva veľmi chutná, môže spôsobiť preťaženie, úzkosť a tiež trochu stresu, píše sa na steptohealth.com.

Väčšina ľudí urobí po zobudení jednu vec. Doprajú si horúcu, lahodnú, aromatickú šálku čierneho moku. Pred prvým nápojom sa však odporúča urobiť iné veci. Nejde len o to, že sa kávový mok potom ľahšie vstrebe a jednoduchšie bude tiež trávenie, vďaka určitým aktivitám získate viac energie, vitality a dobrej nálady

Čo treba urobiť pred šálkou kávy: 

1. Natiahnite sa

Strečing je nevyhnutný na to, aby sa telo pripravilo na fyzickú námahu počas dňa. Mal by byť úplne prvý, čo by malo nasledovať po tom, čo po celej noci otvoríte oči. Týmto spôsobom sa zbavíte stuhnutého tela, vyhnete sa zraneniam pohybového ústrojenstva a pomôžete telu, znovu sa aktivovať po hodinách odpočinku. Stačí na to len 5 minút.

7 ranných RITUÁLOV, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Meditujte

Meditácia prináša telu a mysli niekoľko výhod. Pomáha znižovať hladiny kortizolu, teda stresového hormónu a zlepšuje tiež náladu. Zvyšuje pozornosť a hladinu energie a podporuje okysličenie buniek.

3. Objatie

Častokrát zabúdame na to, aké liečivé je obyčajné objatie. Takže skôr, ako vás prepadne denná rutina a vy si doprajete svoju prvú šálku kávy, venujte pár sekúnd objatiu svojich blízkych, či domáceho miláčika. Ak náhodou nikto nie je doma, objímte sa pár sekúnd svoje vlastné telo. Objatia sú dôležité pre emocionálnu, psychickú a telesnú pohodu, pretože prispievajú k sebaprijatiu a pomáhajú ľuďom cítiť sa akceptovaní okolím.

4. Hydratácia

Voda je jedným z najlepších nápojov na začiatok dňa. Samozrejme, je to lepšia voľba ako šálka kávy. Táto tekutina sa totiž podieľa na mnohých telesných funkciách. Nielenže prispieva k vylučovaniu toxínov močom, ale napomáha aj správnemu črevnému prechodu. Nehovoriac o tom, že je kľúčová pre optimálny krvný obeh, a tým aj pre správne okysličenie tkanív. Na začiatku dňa môžete vypiť jeden alebo dva poháre. Odporúčané množstvo pre mužov je 3,7 litra denne a pre ženy 2,7 litra.

7 ranných RITUÁLOV, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Osprchujte sa

Jedným z najlepších ranných návykov, ako začať deň plný energie, je osprchovať sa, najlepšie studenou vodou. Tá dokáže nakopnúť imunitu, krvný obeh, metabolizmus, natiahnuť svaly, zvýšiť produktivitu a čo viac, zlepšiť náladu.

6. Raňajky

Vyvážené a zdravé raňajky nemajú vplyv len na hladinu energie, ale aj na celkové zdravie. Prispievajú tiež k udržaniu zdravého indexu telesnej hmotnosti, vyššej kognitívnej výkonnosti a zlepšujú tiež náladu. Môžete si dopriať mliečne výrobky, celé zrná, vajcia a čerstvé ovocie.

7 ranných RITUÁLOV, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Umyte si zuby

Káva obsahuje kyseliny, ktoré môžu časom oslabiť zubnú sklovinu, preto sa odporúča vyhýbať sa jej nadmernému príjmu. Na druhej strane, nie je vhodné čistiť si zuby hneď, ako dopijete kávu. Vzhľadom na jej kyslú povahu môže byť bezprostredný kontakt so zubnou pastou škodlivý. Najlepšie je vyčistiť si zuby pred pitím kávy a počkať aspoň 30 minút, kým nápoj vypijete.

Nemusíte sa jej vzdať

Pokiaľ je jej konzumácia striedma, káva poskytuje zaujímavé zdravotné benefity. Jej vysoký obsah fenolických fytochemikálií znižuje riziko chronických ochorení a úmrtnosť zo všetkých príčin. Napriek tomu sa neodporúča, aby to bol prvý nápoj dňa. Pred ranným pitím šálky kávy sa oplatí vypiť vodu, naraňajkovať sa, meditovať, cvičiť a praktizovať iné činnosti, ktoré sú rozhodujúce pre to, aby ste mali deň lepší a kvalitnejší.

Viac o téme: KávaZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9