Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zo SPRCHOVANIA vám môže prísť ZLE: Pozor na NEGATÍVNE účinky príjemnej činnosti, týka sa to aj VÁS?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sprcha by mala byť upokojujúce miesto, ktoré po dlhom náročnom dni potrebuje každý ako soľ. Niektorí však v nej môžu zažiť pravý opak.

Akonáhle vstúpite do sprchovacieho kúta, obleje vás pot, ruky sa vám začnú triasť a zatočí sa vám hlava. Aj toto sa deje na mieste, kde by mal každý zrelaxovať a oddýchnuť si. Dennis Finkielstein, MD, podpredseda kardiológie z nemocnice Lenox Hill v New Yorku, upozorňuje, že sa to skutočne stáva aj v sprche. Strávenie času státím v teplom a vlhkom vzduchu môže niekedy spôsobiť, že sa budete cítiť slabší. A nielen to. Čo môže spôsobiť obyčajné sprchovanie a ako to napraviť podľa livestrong.com

Ste prehriati

Státie v horúcej parnej sprche spôsobuje zvýšenie teploty tela. Následne sa ľudské cievy rozširujú a srdcový tep sa spomalí. Môže nastať pokles krvného tlaku a s tým spojený pocit nevoľností, závratov či točenia hlavy, zdôrazňuje odborník.

Ako to vyriešiť: Skúste otvoriť okná, aby sa vzduch ochladil a po ukončení sprchy si v pokoji sadnite a zhlboka dýchajte. Môže ísť taktiež o znamenie, že si užívate sprchovanie príliš dlho. 

Stojíte príliš dlho

Dlhé státie, najmä pri vysokých teplotách, môže vyvolať vazovagálnu synkopu, neškodnú reakciu, ktorá sa vyznačuje náhlym poklesom srdcovej frekvencie a krvného tlaku, ku ktorému dochádza, keď je telo v strese. Počas dlhého státia sa v nohách a chodidlách hromadí krv, čo spôsobí nedostatočné prekrvenie mozgu. Preto hrozí nevoľnosť, závraty alebo točenie hlavy či rozmazané videnie.

Zo SPRCHOVANIA vám môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako to vyriešiť: Samotná vazovagálna synkopa nie je nebezpečná, ani znakom toho, že máte zdravotný problém. Na druhej strane, môže spôsobiť mdloby, kvôli ktorým je riziko pádov či zranení o niečo vyššie. Vyskúšajte chôdzu na mieste alebo si sadnite a hlavu dajte medzi kolená, čím sa krv dostane do mozgu a budete sa lepšie cítiť. 

Máte nízku hladinu cukru v krvi

Nízka hladina cukru v krvi – keď hladina cukru alebo glukózy v krvi klesne pod zdravú hranicu – sa môže vyskytnúť kdekoľvek, nielen v sprche. Okrem pocitu slabosti alebo závratov si môžete všimnúť, že sa potíte, trasiete sa alebo vám búši srdce.

V ohrození sú najmä cukrovkári, ak im hladina klesne pod 70 mg/dl. Nebezpečenstvo však môže postihnúť aj ostatných, ktorí niekoľko hodín nejedli. V niektorých prípadoch sa nízka hladina cukru v krvi ukáže aj niekoľko hodín po jedle pozostávajúcom prevažne z rafinovaných uhľohydrátov (biele cestoviny alebo biely chlieb). Podľa Cleveland Clinic môžu tieto jedlá spôsobiť okamžité zvýšenie a zníženie hladiny cukru v krvi.

Ako to vyriešiť: Pätnásť gramov rýchlo pôsobiacich uhľohydrátov výrazne zvyšuje hladinu cukru v krvi. Dajte si napr. lyžicu medu, okolo 100 ml šťavy alebo sódy alebo polovicu banánu. Ľudia s cukrovkou by si mali kontrolovať hladinu 15 minút po jedle. Ak neprevyšuje 70mg/dl, odporúča sa príjem ďalších 15 gramov sacharidov. Pri vážnejších problémoch ako dezorientácia či nezrozumiteľná reč je nevyhnutná lekárska pomoc.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSprchovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9