Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SIGNÁLY, ktoré PREZRADIA skrytého PSYCHOPATA: Na prvý pohľad sa môžu zdať NORMÁLNE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo správanie by ho odhalilo v priebehu niekoľkých minút, vedeli ste o tom, že vyniká určitými fyzickými črtami? Stačí byť len pozornejší a budete ho mať v hrsti.

Medzi ľuďmi by ste našli rôzne druhy osobností. Špecifickou skupinou sú psychopati, ktorí majú sklony ku klamstvu, neľútosti, antisociálnemu správaniu a manipulácii. Prezradí ho však aj iné správanie, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Menej pravdepodobné, že si zívnu

Napríklad, keď si niekto v miestnosti, kde sa nachádzajú, zívne, nič to s ním nespraví. Zívanie je pri tom veľmi nákazlivé. 

Prišla na to štúdia na Baylorskey univerzite v Texase z roku 2015, ktorá skúmala 135 študentov, testovaných na črty, ako sú machiavelistická egocentricita (tendencia zohľadňovať iba osobné potreby), chladnokrvnosť a rebelantská nekonformnosť. Študentom premietli videoklipy ľudí, ktorí používali rôzne výrazy tváre vrátane zívania. Tí, ktorí dosiahli vysoké skóre za chladnokrvnosť, boli menej náchylní na zívanie. Podľa doktoranda Briana Rundla nákazlivé zívanie súvisí s empatiou.

„Ak sa vám to nestáva, nie je to zase automaticky signál, že nie ste v poriadku. Sú dôkazy, že u psov, šimpanzov či paviánov alfa samec zíva ako prvý,“ dodáva Brian. 

SIGNÁLY, ktoré PREZRADIA skrytého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Minimálny pohyb hlavy

Vedci z univerzity v New Mexico vyvinuli nástroj monitorujúci pohyb hlavy. Testovali ho na vzorke 507 väzňov počas rozhovoru v intervale od 1 do 2 hodín. Zistili, že tí so závažným a pretrvávajúcim antisociálnym správaním mali počas sedenia viac strnulejšiu a sústredenejšiu orientáciu hlavy. Nehybnosť môže byť hypotetickou taktikou psychopatov ako zakryť klamstvá či podvody.

Ide o zaujímavé výsledky, keďže nadmerné neverbálne podnety, ako sú pohyby hlavy, žmurkanie a gestá rúk, sa zvyčajne spájajú s podvodom. Už v roku 900 pred naším letopočtom bolo spozorované, že klamliví ľudia prejavovali nadmerné vrtenie. Nehybný postoj môže byť zámernou taktikou psychopatov, aby tým zabránili svojmu odhaleniu.

Prioritou sú pre nich témy o peniazoch, jedle a sexe

Hoci väčšina ľudí rada hovorí o jedle, psychopati majú tendenciu to posunúť na inú úroveň. 

Vedci z Cornell University porovnávali príbehy 14 psychopatov vo väzení a 38 odsúdených vrahov, ktorí neboli diagnostikovaní ako psychopati. Počas rozhovorov vedci požiadali každého účastníka, aby podrobne rozobral svoj zločin. Hoci sa očakávalo, že psychopatickí väzni neprejavia žiadnu ľútosť za svoje zločiny, vedci boli prekvapení, že v porovnaní s inými ľuďmi, ktorí neboli psychopati, rozprávali o troch témach: jedlo, peniaze a sex dvakrát častejšie. Duševne zdraví ľudia viac hovorili o sociálnych potrebách, vrátane rodiny, náboženstva a spirituality.

Väčšia miera gestikulácie

Mnoho ľudí hovorí rukami, ale psychopati používajú viac rytmických gest - rýchle pohyby rúk hore-dole. Robia to preto, aby zmanipulovali ostatných okolo seba. Zdôrazňujú tým časť vety, ktorú chcú, aby sme počuli. 

Psychopati môžu mať tiež tendenciu viac sa škrabať na hlave alebo ťahať za šperky, aby odvrátili pozornosť človeka od nezrovnalostí v konverzácii.

SIGNÁLY, ktoré PREZRADIA skrytého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Väčšia aktivita počas noci

Vedci z Austrálie v roku 2013 zistili, že ponocovanie súvisí s antisociálnym správaním a znakmi tzv. temnej triády. Patrí sem narcistické a sebecké činy, prefíkané alebo podvodné machiavelistické správanie a psychopatické sklony. Kým ostatní spia, psychopati sa venujú niečomu kreatívnemu a produktívnemu. 

Dr Paul Hokemeyer dodal: "Niektorí psychopati majú neuveriteľnú myseľ, ktorú potrebujú udržiavať vysoko stimulovanú."

Dokument od Dr. Petra Jonasona z University of Sydney skúmal online 263 študentov. Účastníkov sa pýtali na ich chronotypy. Chronotyp človeka odráža, v ktorej dennej dobe sú uňho hladiny hormónov, teplota, mozgové funkcie, jedenie a spánok najaktívnejšie, menia sa alebo dosahujú určitú úroveň. Ľudia, ktorí sú aktívnejší a cítia sa ostražitejšie ráno, sa nazývajú „škovránky“, kým ľudia, ktorí uprednostňujú neskoré večerné hodiny, sa nazývajú „sovy“. Otázky zahŕňali napríklad: "Ako sa cítite počas prvej polhodiny po tom, čo sa ráno zobudíte?"

Ľudia boli potom hodnotení na základe stupnice narcizmu a pýtali sa ich, ako silne súhlasia s výrokmi vrátane „Mám prirodzený talent na ovplyvňovanie ľudí“. Čím horšie bolo osobnostné skóre účastníka, tým viac mal tendenciu byť "sovou" a tvrdiť, že funguje efektívnejšie vo večerných hodinách. 

Viac o téme: TeloPsychopatSprávanieDuševné zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9