Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Známa SUPERPOTRAVINA čelí kritike kvôli VEDĽAJŠÍM účinkom, o ktorých sa moc nehovorí: NIE je pre KAŽDÉHO!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci svoju slávu a veľký booom má už dávno za sebou, z kuchynských poličiek či kúpeľní ešte nezmizol. Stále sa považuje za účinného pomocníka v mnohých domácnostiach. No až dovtedy, kým neukáže svoju temnú stránku.

Kokosový olej je už celé roky propagovaný ako produkt s veľkými benefitmi, no pravdou je, že pri jeho konzumácii si treba dávať pozor, varuje steptohealth.com.

Kokos je jedným z najuniverzálnejších produktov. Využitie nájde ako vo výžive, tak aj v kozmetike. Veda však začala varovať pred kontraindikáciami kokosového oleja. Skladá sa totiž z kyseliny laurovej, kaprylovej a kaprinovej, čo znamená, že má vysoký obsah nasýtených tukov. Ich pravidelný príjem by tak mohol byť škodlivý.

Vlastnosti oleja

Pre mnohých patrí kokosový olej vďaka svojim vlastnostiam do rebríčka známych superpotravín. Používa sa ako zvlhčovač pokožky a vlasov. V zmesi s cukrom je to dobrý exfoliant a dá sa použiť aj ako náhrada kondicionéru a depilačnej peny. V niektorých prípadoch sa používa aj ako odstraňovač make-upu. Ide o to, že kokosový olej je 100% tuk, z ktorého ten nasýtený tvorí medzi 80 a 90%. Preto sa pri izbovej teplote alebo za studena stáva kompaktným.

Známa SUPERPOTRAVINA čelí kritike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje však aj kokosový olej vyrobený zo 100% triglyceridov so stredne dlhým reťazcom. Tie sa v tele veľmi rýchlo vstrebávajú, podporujú sýtosť a zabraňujú ukladaniu tuku. Kokosové oleje predávané na trhu však vyššie uvedené zloženie nemajú. Nie sú vyrobené s triglyceridmi so stredne dlhým reťazcom, ale s triglyceridmi s dlhým reťazcom. V tomto prípade je efekt opačný: pomalšie vstrebávanie a zvýšené ukladanie tuku.

Kto by mal dať od neho ruky preč?

V skutočnosti neexistujú žiadne presvedčivé údaje o výhodách a škodách spôsobených kokosovým olejom. Štúdia vykonaná doktorom Michaelom Mosleym v roku 2018 ukázala, že tento produkt zvyšuje zlý cholesterol, ale taktiež ten dobrý. Vedci sa zhodujú, že na dosiahnutie definitívneho záveru je potrebný ďalší výskum. Lekári a odborníci na výživu však neodporúčajú používanie kokosového oleja u ľudí, ktorí majú nasledujúce ochorenia alebo zdravotné stavy.

Vysoký cholesterol

Ľudia s vysokým zlým alebo LDL cholesterolom by sa mu mali vyhýbať na kilometre! Ako už bolo uvedené, dôkazov je menej a kým nebude k dispozícii viac informácií, najlepšie je predchádzať možným škodám, než sa im vystaviť a potom znášať dôsledky. Zdravie máme len jedno!

Poruchy trávenia

Tento druh oleja nie je práve najľahšie stráviteľný. Ak je niekto citlivý na potraviny, je lepšie tento produkt nekonzumovať, pretože môže dráždiť črevnú sliznicu.

Známa SUPERPOTRAVINA čelí kritike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochorenie srdca a hypertenzia

Nasýtené tuky sa ukladajú na stenách tepien. To spôsobuje prekážku prietoku krvi. Za týchto podmienok sa môže súčasne vyskytnúť vysoký krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko srdcového zlyhania a infarktu.

Cukrovka

Ľudia s cukrovkou by sa mali vyhýbať kokosovému oleju. Podporuje výrazné zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Môže byť ovplyvnená aj citlivosť na inzulín.

Kožné alergie

Kokosový olej môže spôsobiť alergickú reakciu pokožky. Prejaví sa to zápalom, svrbením a žihľavkou. Ak je reakcia závažnejšia, môže sa objaviť zvracanie a dokonca problémy s dýchaním.

Uprednostnite extra panenský

Zvoľte si radšej extra panenský kokosový olej. Je však pravdepodobné, že v obchodoch natrafíte na rafinovaný a hydrogenovaný olej. Hoci ide, bohužiaľ, o najbežnejšie druhy, ktoré sú zároveň najlacnejšie, skúste pohľadať extra panenský. Ten sa vyrába extrakciou kokosového mlieka a následne je ponechaný v prirodzenom, nerafinovanom stave. Preto nemá až takú bielu a lesklú farbu ako tradičný komerčný kokosový olej. Zato je oveľa zdravší!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKokosový olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9