Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KONIEC omega-3 mastným kyselinám? Neznáma LÁTKA ju vytláča z popredia, OCHRÁNI bunky pred smrťou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je tak populárny ako jeho "omega-bratranci", ale stále je dôležitý. Navyše, vyniká vlastnosťami, ktoré ocení ľudské telo ako soľ. Zoznámte sa, pre mnohých, s novou výživnou látkou.

Zrejme už každý počul o omega-3, triede mastných kyselín, nachádzajúcich sa v rybách a semenách, ktoré sa v odvetví doplnkov výživy dostali na vrchol. Často sa hovorí aj o omega-6, ale počuli ste niekedy o omega-7? Keďže ide o menej populárnu sesternicu omega-3, táto skupina mastných kyselín nie je až taká dôležitá, ale má niekoľko zaujímavých výhod, o ktorých sa často nehovorí. 

V čom sú iné? 

Omega-7 sa nachádza vo viacerých potravinových zdrojoch, pričom najhojnejšie zastúpenie majú v  bobuliach rakytníka, informuje iflscience.com. Našťastie, nájdeme ich aj v iných zdrojoch, ako sú makadamové orechy, avokádový olej a niektoré ryby, ako losos a ančovičky, hoci ich obsahujú v rôznych množstvách. Nie je teda príliš ťažké zaradiť ich do stravy. 

Ide o skupinu mononenasýtených mastných kyselín, zatiaľ čo omega-3 a omega-6 sú polynenasýtené. Od omega-3 a iných omega mastných kyselín sa mierne líšia počtom atómov uhlíka na konci uhlíkového reťazca, pričom omega-7 ich má zhodou okolností sedem. Najbežnejšie formy omega-7 kyselín sú kyselina palmitolejová a kyselina vakcénová. Milovníci starostlivosti o pleť si môžu všimnúť, že tieto kyseliny sa nachádzajú v niektorých hydratačných prípravkoch.

Na rozdiel od omega-3 to však nie je základná potravinová živina. Ľudia si dokážu omega-7 vyrobiť endogénne (čo znamená, že naše telo si ich dokáže vyrobiť samo) bez potreby doplnkov, ale to nevyhnutne neznamená, že by ste sa nemali snažiť prijímať ich viac vo vašej strave.

Bobule rakytníka obsahujú veľké množstvo omega-7 mastných kyselín
Zobraziť galériu (2)
Bobule rakytníka obsahujú veľké množstvo omega-7 mastných kyselín  (Zdroj: gettyimages.com)

Benefity pre telo

Omega-7 tvoria súčasť štruktúry našej pokožky a slizníc. Ich dopĺňanie je spojené s niektorými zdravotnými výhodami. Predpokladá sa, že udržiavanie zdravých hladín omega-7 pomáha znižovať hladinu cholesterolu a redukovať zápalové stavy, spojené so sliznicami nachádzajúcimi sa v našom tráviacom trakte, očiach a genitáliách. Doplnky omega-7 sa zvyknú používať na suché oči. Znižujú zápal v slznej žľaze a zlepšujú produkciu sĺz.

Niektoré štúdie preukázali, že kyselina palmitolejová môže pomôcť pri stave súvisiacom s cukrovkou, kedy sa bunky pankreasu vyčerpávajú v dôsledku apoptózy. Predpokladá sa, že tieto mastné kyseliny chránia bunky pred smrťou, čím u niektorých zlepšujú symptómy cukrovky. To sa však musí ešte potvrdiť na ľuďoch.

Nie je to isté na sto percent 

Hoci niektoré výskumy týkajúce sa omega-7 sú sľubné, iné štúdie preukázali obmedzené alebo žiadne priaznivé účinky doplnkov na zdravie. Jedna štúdia napríklad prišla na to, že omega-7 neznižuje zápal v dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii, zatiaľ čo iná recenzia zistila obmedzený účinok rakytníkového oleja na ľudské zdravie.

Nie je teda jasné, či má omega-7 prínos ako doplnok alebo ako liečba určitých chorôb, ale zdá sa, že udržiavanie zdravej hladiny v strave je spojené s lepšími ukazovateľmi kardiovaskulárneho zdravia. Určite pokračujte v pestrej strave, súčasťou ktorej sú rôzne výživné látky vrátane omega-7. 

Viac o téme: ZdravieStravaPrevenciaOmega-3 mastné kyselinyOmega-7 mastné kyseliny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9