Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

ZMENIL sa vám TVAR pŕs? NIE vždy signalizuje NEZÁVAŽNÝ problém, kedy je to na lekára!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prsníky sa počas života vyvíjajú a menia. Oplatí sa však vedieť, kedy je ich zmena len súčasťou obdobia ženy, napr. v tehotenstve či počas menštruácie, alebo, či ide o niečo nezvyčajné.

Zatiaľ čo u väčšiny žien je zmena prsníkov úplne normálna, u niektorých môžu naznačovať zdravotný problém. Gynekologička Sheryl A. Rossová vysvetľuje na livestrong.com, prečo môžu zmeniť tvar a kedy navštíviť lekára, ako sa uvádza na livestrong.com:

1. Ste tehotná (alebo po pôrode)

Ukázalo sa, že zmeny prsníkov sú jednými z prvých príznakov pri tehotenstve.

"Počas tehotenstva môžu hormonálne účinky estrogénu spôsobiť, že vaše prsné tkanivo bude opuchnuté, plné, citlivé a zväčšené," hovorí doktorka Rossová.

Prsia tak môžu počas tehotenstva narásť až o dve či tri veľkosti. Nie je to však jediná vec, ku ktorej by mohlo dôjsť.

Podľa odborníčky taktiež môžete spozorovať:

  • Strie (kvôli rýchlemu rastu prsníkov)
  • Bradavky (dvorec) môžu byť tmavšie, výraznejšie a citlivejšie
  • Z bradaviek môže vytekať výtok
  • Žily prsníkov môžu byť výraznejšie

Zmeny na prsníkoch možno očakávať aj po pôrode, ak sa rozhodnete dojčiť a prsia sa naplnia mliekom. 

ZMENIL sa vám TVAR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Máte menštruáciu

Ak ste niekedy počas menštruácie mali pocit, že potrebujete väčšiu veľkosť podprsenky, nie je to len domnienka.

"Bolestivé, citlivé a opuchnuté prsia v dôsledku menštruačných hormónov sú bežné, najmä týždeň alebo dva pred menštruáciou," hovorí doktorka.

Hlavným vinníkom týchto cyklických zmien prsníkov je podľa Johns Hopkins Medicine hormón progesterón, ktorý spúšťa vývoj mliečnych žliaz v rámci prípravy na možné tehotenstvo. Tieto zväčšené mliečne žľazy sú tiež dôvodom, prečo sú prsia hrudkovité pred príchodom menštruácie.

Dobrá správa?

"Akonáhle začne menštruácia a vaše telo rozpozná, že nie ste tehotná, tieto príznaky rýchlo zmiznú," upokojuje Rossová.

3. Beriete antikoncepciu

Hormonálna antikoncepcia môže mať aj iné účinky, ako zabránenie tehotenstva, napríklad zmení tvar vašich pŕs.

"Hormonálne účinky perorálnej antikoncepcie, t.j. tabletky, môžu spôsobiť, že prsia budú opuchnuté, citlivé a zväčšené," hovorí doktorka.

Podľa Mayo Clinic toto zväčšenie pŕs je čiastočne spôsobené zvýšeným zadržiavaním tekutín spôsobeným hormónmi, ako sú estrogén a progesterón. Keď telo zadržiava nadbytočnú vodu, často to môže spôsobiť nepríjemné opuchy prsníkov.

4. Pribrali ste alebo schudli

Všimli ste si niekedy, že veľkosť vašich pŕs kolíše s číslom na váhe?

"Prsné tkanivo sa skladá z tuku, takže výrazné nabratie či strata hmotnosti môže mať  na to vplyv," objasňuje odborníčka.

Ak priberiete pár kíl, môže sa zväčšiť veľkosť košíčkov podprsenky, pretože tukové tkanivo vo vašich prsiach sa zväčšuje tiež. A platí to aj naopak: keď stratíte tuk, zmenšia sa aj prsia. V tomto prípade môžete zaznamenať tiež zmenu tvaru. Dokazuje to štúdia z júla 2019 v časopise ‌Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, podľa ktorej tí, ktorí zhodili viac kíl, si všimli ovisnutý alebo "palacinkový" efekt svojich pŕs. Hoci sa tomu nedá úplne zabrániť, môžete ich spevniť cvičením. 

ZMENIL sa vám TVAR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Nabrali ste svaly

Silový tréning môže zmeniť vzhľad vašich pŕs a trochu ich "pozdvihne". Platí to najmä vtedy, ak sa sústredíte na vytvarovanie prsných svalov, teda svalov hrudníka, ktoré ležia pod prsným tkanivom.

"Tréning prsných svalov so závažím, spolu s cvičeniami s telesnou hmotnosťou, ako sú kliky, pomáha posilniť tieto dôležité svaly, čo udržuje prsia vo forme a minimalizuje ich ochabnutie," hovorí doktorka.

Takže, ak sa tieto svaly zväčšia, prsia sa môžu zdať väčšie alebo pevnejšie.

6. Starnete

Keď premýšľate o príznakoch menopauzy, návaly tepla sú pravdepodobne prvá vec, ktorá vám napadne. Ale zmeny prsníkov sú tiež úplne bežné. Je to kvôli „strate estrogénu počas menopauzy, čo spôsobuje, že tkanivo prsných žliaz je menej hustejšie,“ hovorí Rossová.

Estrogén má na starosti udržanie plných prsníkov pripravených na produkciu mlieka počas plodného veku. Avšak, ako tento hormón v menopauze klesá, prsné tkanivo môže byť menej elastické, podľa Johns Hopkins Medicine. To je dôvod, prečo sa prsia môžu zmenšiť a budú vyzerať ochabnuto. Na druhej strane, jedna z piatich žien pociťuje pravý opak a veľkosť podprsenky sa jej po menopauze zväčší. 

7. Máte fibrocystické prsia

Fibrocystické prsia môžu ovplyvniť tvar a veľkosť prsníka. Tento stav spôsobuje hrudkovitú alebo povrazivú textúru v prsnom tkanive, je úplne benígny a podľa Clevelandskej kliniky postihuje približne polovicu žien vo veku 20 až 50 rokov. Môže byť postihnutý jeden alebo oba prsníky, takže nie je nezvyčajné, ak si to všimnete len na jednom z nich. 

Tieto hrčky v prsníkoch sa môžu vytvoriť náhle, no tak i zmiznú. Predpokladá sa, že súvisia s hormonálnymi výkyvmi. Úlohu môže zohrávať najmä estrogén, preto sa tieto hrudky zvyknú objaviť ešte pred menštruáciou.

8. Môže za to kofeín alebo nikotín

Verte alebo nie, ak ste veľká milovníčka kávy alebo silná fajčiarka, môžete byť náchylná na zmeny tvaru pŕs. Je to preto, že obe látky môžu spôsobiť citlivosť a bolesť prsníkov zovretím krvných ciev v prsnom tkanive. Konzumácia veľkého množstva týchto látok môže tiež zvýšiť citlivosť prsníkov, najmä pred menštruáciou.

"Niektoré ženy tiež pociťujú zväčšenie pŕs," dodáva odborníčka. Kofeín môže potenciálne zhoršiť fibrocystické zmeny prsníkov podľa Cleveland Clinic. To je dôvod, prečo môže byť dobré obmedziť kávu a iné kofeínové potraviny, vrátane čaju, sódy a čokolády. Samozrejme, odvykanie od nikotínu a iných tabakových výrobkov je dobré aj pre vaše celkové zdravie.

9. Máte rakovinu prsníka

"Niekedy zmena tvaru alebo veľkosti prsníka môže naznačovať niečo vážnejšie, ako je rakovina prsníka," upozorňuje doktorka.

V závislosti od rozsahu rakoviny môže malígna masa zmeniť veľkosť a tvar tkaniva prsníka. Spolu so zmenami tvaru sem patria ďalšie príznaky rakoviny prsníka, na ktoré si treba dávať pozor:

  • Hrčka alebo zhrubnutie v prsníku alebo jeho blízkosti
  • Výtok, citlivosť alebo stiahnutie bradavky
  • Podráždenie kože, jamky, začervenanie alebo šupinatosť

ZMENIL sa vám TVAR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem samotnej choroby môžu aj niektoré liečby rakoviny prsníka ovplyvniť vzhľad vašich prsníkov. Patrí sem napr. lumpektómia, mastektómia a ožarovanie, ktoré spôsobia inú veľkosť, tvar, citlivosť, farbu kože a ďalšie nepredvídateľné zmeny.

Kedy treba navštíviť lekára?

Zvyčajne nejde o nič vážne. V niektorých prípadoch však za tým môže byť niečo viac, no nemusíte sa báť. Hneď to na sebe spoznáte. Stačí si len všímať svoje prsníky a budete vedieť, že niečo nie je v poriadku. Samovyšetrenie prsníkov môže byť jedným zo spôsobov, ako pravidelne sledovať ich zdravie a zároveň rozpoznať v skoršom štádiu, či treba zájsť za lekárom. 

Venujte pozornosť nasledujúcim príznakom, ktoré môžu podľa doktorky Rossovej signalizovať možnú abnormalitu prsníka:

  • Kožné zmeny alebo podráždenie
  • Výtok z bradavky
  • Nové hrčky alebo hrbolčeky, ktoré v prsnom tkanive cítiť ako kúsok tvrdého cukríka alebo štrku

Ak spozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov alebo akékoľvek iné nové zmeny, ihneď sa o nich porozprávajte so svojím lekárom. Lekár môže vykonať mamografiu alebo ultrazvuk prsníka, aby zistil, či existuje dôvod na obavy.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPrsia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9