Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MILIÓNY žien TRPIA počas svojich dní úplne ZBYTOČNE: CHYBA v jedálničku, takto to napravíte!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kŕče, nadúvanie a zvýšená únava. Hoci ženské dni dajú poriadne zabrať, v skutočnosti sa môžete cítiť oveľa lepšie. Častokrát je za problémami to, čo máte na tanieri.

Podľa odborníkov existujú určité nutričné faktory, ktoré môžu zhoršiť príznaky predmenštruačného syndrómu alebo symptómy súvisiace s menštruačným cyklom, ako sa uvádza na dailymail.co.uk

Slané jedlá

Počas svojich dní je normálne si dopriať zemiakové lupienky. Chute sú práve vtedy na svojom vrchole! Ale konzumácia príliš slaného jedla môže spôsobiť, že bruško bude viac nafúknuté. Podľa Ro Huntrissovej, londýnskej konzultantky pre výživu a plodnosť je to preto, že telo zadržiava extra sodík. Množstvo tekutín zadržiavaných v tele stúpne o približne 1,5 litra.

Vysoké hladiny soli sa zvyčajne nachádzajú v príliš spracovaných a balených potravinách, ako sú lupienky a spracované mäso. Počas menštruácie sa odporúča zvoliť čerstvé, celé potraviny a dochucovať jedlá bylinkami a korením namiesto soli. 

Sladké pochúťky

Konzumácia potravín plných rafinovaným cukrom môže spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru v krvi, po ktorom neskôr v priebehu dňa dôjde k nepríjemnostiam. Odborníci tvrdia, že to môže zhoršiť zmeny nálad, únavu a podráždenosť, ktoré sa už bežne vyskytujú počas menštruácie. Môže tiež prispieť k celkovému pocitu nestability alebo preťaženia.

MILIÓNY žien TRPIA počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna štúdia z roku 2018 v BMC Women's Health zistila, že ženy, ktoré počas mesiaca jedli viac sladkých snackov, trpeli zvýšenými menštruačnými bolesťami v porovnaní s tými, ktoré konzumovali menej cukru.

Obmedzenie chuti na sladké pomocou ovocia, prírodných sladidiel alebo pochutín s vyváženým pomerom bielkovín a vlákniny môže pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, tvrdí Sophie Dillonová, odborníčka na výživu z Londýna.

Mastné a vyprážané jedlá

Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, ako sú vyprážané pochutinky, tučnejšie kusy mäsa, spracované mliečne výrobky a cukrovinky, môžu v tele podporovať zápal. To môže zhoršiť príznaky súvisiace s menštruáciou vrátane kŕčov, nadúvania a citlivosti. Konzumácia týchto potravín môže v tele spustiť uvoľňovanie prostaglandínov – chemikálií, ktoré vyvolávajú menštruačné kŕče a spôsobujú zápal.

Niektoré z chutných potravín tak môžu podporovať zápal a zhoršiť symptómy PMS, ako potvrdzuje doktorka Adiele Hoffmanová, lekárska poradkyňa. 

“Neexistuje síce zatiaľ žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že vyhýbať sa im počas menštruácie môže pomôcť. Ale celkovo zdravšia strava môže pomôcť nielen menštruačným bolestiam, ale aj vášmu celkovému zdraviu,” dodáva odborníčka. 

MILIÓNY žien TRPIA počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navrhuje zvoliť chudé bielkoviny, zdravé tuky, ako sú semená, orechy, ryby či avokádo, a vymeniť vyprážanie za grilovanie alebo dusenie, aby ste maximalizovali nutričný profil vášho jedla a znížili príznaky menštruácie.

Kofeín

Kofeín je stimulant, ktorý mnohí používajú na ranné dobitie energie. Podľa odborníkov môže ovplyvniť aj hladinu hormónov, zvýšiť úzkosť a narušiť spánok. Počas menštruácie, keď už dochádza k hormonálnym výkyvom, môže konzumácia kofeínu zintenzívniť príznaky, ako je citlivosť prsníkov, podráždenosť a poruchy spánku, ako aj ovplyvniť duševné zdravie zvýšením úzkosti.

Prechod na bylinné čaje bez kofeínu alebo zníženie príjmu tejto látky môže pomôcť lepšie zvládnuť tieto príznaky, povedala Dillonová.

„Úzkosť môže byť ďalším príznakom, ktorý ženy pociťujú, keď majú menštruáciu. Kofeín môže u niektorých ľudí zvýšiť úroveň úzkosti, takže jeho minimalizácia by mohla byť rozumnou úvahou pre tých, ktorí s majú problém s týmto duševným stavom,” pridáva sa Huntrissová. 

Odporúča sa neprekračovať 400 mg kofeínu denne, čo sú približne 4 šálky instantnej kávy. Niektorým ľuďom môže prospieť oveľa nižší príjem.

MILIÓNY žien TRPIA počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sýtené nápoje

Nápoje sýtené oxidom uhličitým, vrátane limonád a perlivej vody, môžu do tráviaceho systému pridať prebytočný plyn. Huntrissová povedala, že to môže viesť k nadúvaniu, takže sa budete cítiť nepríjemne.

Nadúvanie sa bežne vyskytuje počas menštruácie a odborníci tvrdia, že nápoje sýtené oxidom uhličitým to môžu zhoršiť.

"Výber nesýtených alternatív, ako je čistá voda alebo bylinkové čaje, môže pomôcť zabrániť ďalšiemu nadúvaniu," povedala Dillonová.

Alkohol

Alkohol je ďalší nápoj, ktorý vás môže nafúknuť. Navrhuje teda minimalizovať konzumáciu alkoholu počas menštruácie, ak vás postihuje nadúvanie. 

„Ďalšia vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že alkohol je depresívum. Ak máte pocit, že vás počas menštruácie postihuje zlá nálada, možno by bolo vhodné nájsť nealkoholickú alternatívu, ktorá vám pomôže náladu zlepšiť,“ tvrdí Huntrissová. 

Viac o téme: JedloMenštruáciaNápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9