Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aj po 70-tke je stále vo forme: Arnold SCHWARZENEGGER prekvapuje svojou STRAVOU, toto jedáva!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Pri pohľade na herca a bývalého profesionálneho športovca by väčšina ľudí tipla, že do seba dáva len mäso vrátane kuracieho a steakov. Zdravší a mladší sa však cíti vďaka inému jedálničku, ktorý by o ňom nikto nepovedal.

Málokto vie, že hollywoodska hviezda je z 80% vegánom! Vôbec sa tým netají a odhaľuje svoje obľúbené zdroje bielkovín, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čo máva na tanieri? 

Bývalý guvernér Kalifornie (74), ktorý váži 113 kíl a denne konzumuje 250 gramov proteínov, bol dlho považovaný za vrchol fyzickej zdatnosti a výkonnosti. Málokto však vie, že v posledných rokoch vylúčil zo svojho jedálnička drvivú väčšinu mäsa, ktorú nahradil rastlinnými bielkovinami vrátane šošovice, šalátu a vegetariánskych hamburgerov. 

V aprílovej epizóde podcastu Arnold's Pump Club prezradil, že jeho základom sú vajíčka, losos a kuracie mäso, ktoré mu dodajú množstvo bielkovín. Šošovica a fazuľa sú tiež na zozname potravín, ktoré máva na tanieri. Upozorňuje však, že mäso tvorí len 20 percent z toho, čo skonzumuje. 

„Ráno po tréningu si zvyčajne dám ovsenú kašu s gréckym jogurtom alebo granolou. Na obed mám vždy šalát, niekedy s rastlinným burgerom alebo lososom či kuracím mäsom. Inokedy je to s praženicou alebo omeletou. Na večeru zase mávam polievku. Čo sa týka posledného jedla, dávam prednosť  ľahkému pokrmu," prezrádza kulturistická a herecká legenda niečo zo svojej kuchyne. 

Aj po 70-tke je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Živočíšne vs. rastlinné alternatívy

Vegetariánstvo a vegánstvo sú stále medzi mnohými veľmi obľúbenými spôsobmi stravovania. Niektorí taktiež holdujú tzv. flexitariánstvu, t.j. vegeteriánstvu, ktoré nie je tak striktné. Takíto ľudia zvyknú jesť mäso, no iba to, ktoré je z ekologických chovov alebo z voľnej prírody.

Najväčší rozdiel medzi živočíšnymi a rastlinnými zdrojmi bielkovín je prítomnosť „kompletných“ bielkovín. Kompletné bielkoviny obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, zatiaľ čo neúplné len niektoré. Zahŕňajú mlieko, bravčové mäso, hovädzie mäso, vajcia, hydinu a ryby. Zatiaľ čo väčšina týchto zdrojov sú živočíšne produkty, sójové potraviny, ako je tofu, patria medzi rastlinné alternatívy.

Pozor na veľa bielkovín!

Denné množstvo bielkovín odporúčaných pre dospelých je 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. Pre 140-kilového človeka to zodpovedá približne 50 gramom bielkovín denne. Anna Tebbsová, registrovaná dietologička v Spojenom kráľovstve a odborníčka na výživu, povedala, že mnohí jedáci mäsa skonzumujú denne viac ako odporúčané množstvo bielkovín, konkrétne viac ako jeden a pol násobok odporúčaného množstva týchto látok. V tomto prípade však bude následkom, že sa ručička na váhe posunie smerom nahor.

Aj po 70-tke je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôkazom je štúdia v časopise Clinical Nutrition, ktorá zistila, že prírastok hmotnosti bol významne spojený s diétami, kde sa namiesto sacharidov zavádzali bielkoviny. Treba si taktiež dávať pozor, z akých zdrojov získava človek bielkoviny. Napríklad častá konzumácia červeného mäsa po dlhšie obdobie zvyšuje riziko niektorých chorôb. Iná štúdia z roku 2018 v European Heart Journal prišla na to, že konzumácia červeného mäsa po dlhú dobu zvyšuje množstvo trimetylamín-N-oxidu (TMAO) v tele, chemickej látky generovanej v črevách, ktorá zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Zníženie spotreby červeného mäsa zvrátilo tieto účinky. Taktiež tým znížite šancu na ochorenie srdca a cukrovky. Tebbsová odporúča bezmäsité jedlá, ako sú orechy, fazuľa, hrach, obilniny a strukoviny, ktoré sú skvelou náhradou mäsa s vysokým obsahom bielkovín. 

Viac o téme: JedloStravaBielkovinyArnold Schwarzenegger
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9