Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Môže sa jesť SUSHI každý deň? Experiment ukázal PRAVDU, je to INAK, ako si mnohí MYSLIA!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Láska k sushi bez hraníc? Hovorí sa, že všetko by sa malo jesť s mierou, inak vám to telo spočíta. No týka sa to isté aj japonského jedla? Ak ste jednoznačne odpovedali "áno", tento experiment zmení váš názor.

Redaktorka zdravia si vyskúšala na vlastnej koži týždňový experiment, počas ktorého jedla túto japonskú pochúťku, ako infomuje thehealthy.com. Pre mnohých ide o voľbu číslo jedna, ak sa napr. partneri nevedia dohodnúť, čo si dať na večeru. Zakaždým sa stane "víťazom" sushi. Samozrejme, bez objednávky z reštaurácie to nejde. Málokto si spraví vlastné sushi, hoci by to bol extra zážitok. 

Keďže sushi je jedno z najobľúbenejších jedál, chcela si overiť prínos lososa, čo je jedna z najčastejších ingrediencií, na zdravie mozgu. Po siedmich dňoch môže prehlásiť, že sa skutočne niečo udialo s jej telom. 

Chrumkavé tempura rolky mnohí milujú pre ich chuť, no príliš časté jedenie vyprážaných jedál nemá bohvieaký vplyv na ľudské telo. Ako dodala, vôbec neprospieva tráviacemu systému a môže dokonca zhoršiť príznaky syndrómu polycystických ovárií, resp. vaječníkov. Je jasné, že tempura rolky išli bokom a prednosť malo menšie zlo, napr. rolky s krevetami. 

Aby udržala príjem uhľohydrátov na nízkej úrovni, rozhodla sa na pár dní pre sashimi, teda na tenké plátky nakrájané surové rybie mäso podávané bez ryže, v kombinácii so šalátom z morských rias. Priznáva sa, že raz porušila pravidlá a objednala si poké bowl, teda misku s jedlom, ktoré tvoril surový marinovaný tuniak so zeleninou a ryžou. Usúdila, že ide o náhradu sushi s tým rozdielom, že ponúka trochu viac rozmanitosti. 

Môže sa jesť SUSHI
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ostražitejšia a jasná myseľ

Hoci si nie je istá, či išlo o placebo efekt, mala pocit, ako by jedenie sushi v priebehu týždňa zlepšilo jej energiu a taktiež psychiku - bola viac sústredená a koncentrovaná.  Keďže je známe tým, že obsahuje množstvo omega-3 mastných kyselín, usúdila, že by to bolo možné. Erin Palinski-Wadeová, RD, CDCES je dietologička z New Jersey a autorka 2-dňovej diabetickej diéty. Hovorí, že omega-3 mastné kyseliny „môžu ponúknuť množstvo výhod pre celkové zdravie“, vrátane ochrany mozgu. Táto odborníčka na výživu dodáva, že omega-3 mastné kyseliny môžu tiež znížiť zápal, zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a chrániť oči.

Dlhšia sýtosť

Najviac jej chutilo sushi vo večerných hodinách. Dala si ho o niečo skôr a bola zvedavá, či jej bude stačiť na to, aby obmedzila bezduché maškrtenie, ku ktorému občas inklinovala. Všímala si, či ju dostatočne zasýti a jej zásuvka s občerstvením ostane počas noci plná. 

Verdikt: Stalo sa! Všimla si, že keď konzumovala sushi rolky a nigiri (malá guľôčka lisovanej ryže s plátkom surovej ryby, ktorá sa podáva navrchu), bola po zvyšok večera spokojná a neškŕkalo jej v bruchu. Podľa Palinski-Wadeovej by to mohlo byť čiastočne spôsobené ryžovým octom, ktorý sa používa na zníženie hladiny pH ryže používanej v sushi.

Ryžový ocot, nabitý antioxidantmi, ktoré môžu bojovať proti oxidačnému stresu, môže tiež pomôcť znížiť skoky cukru v krvi po jedle.

"Konzumácia octu s jedlom môže pomôcť znížiť hladinu glukózy po jedle, taktiež hladinu cholesterolu a zvýšiť pocit sýtosti po jedle, čo môže pomôcť pri chudnutí a udržiavaní hmotnosti," objasňuje Palinski-Wadeová.

Môže sa jesť SUSHI
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pravidelnejšia stolica

Každý už vie, čo môžu spôsobiť lenivé črevá. Po nedávnej dovolenke mala problémy so zápchou. Zaujímavé bolo, že zvýšenie príjmu japonskej pochúťky pomohlo zmierniť jej problém. 

Myslela si, že za to môže vláknina zo zeleniny vo vnútri sushi – ale pri rozhovore s Dr. Andreou Poyovou, ND, licencovanou lekárkou naturopatickej medicíny, sa dozvedela o ďalšej zložke sushi, ktorá mohla pomôcť: morské riasy.

"Morské riasy sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha podporovať zdravý črevný mikrobióm a zdravé hormóny," hovorí Dr. Poyová.

Morské riasy pomáhajú udržiavať trávenie a metabolizmus v rovnováhe vďaka ďalšej vlastnosti.

Morské riasy sú jedným z najlepších prirodzene sa vyskytujúcich zdrojov jódu,“ vysvetľuje Dr. Poyová. "Jód je nevyhnutný pre zdravú funkciu štítnej žľazy, pretože pomáha vytvárať hormóny štítnej žľazy."

Môže sa jesť SUSHI
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mínusy japonského jedla

Hoci s konzumáciou rýb súvisí veľa zdravotných výhod, neexistuje univerzálne odporúčanie, koľko surových rýb by ste mali jesť. U niektorých ľudí, ako sú tehotné ženy alebo osoby s oslabeným imunitným systémom, by sa surové ryby mali obmedziť alebo by sa im mali úplne vyhnúť. 

Podľa American Heart Association sa kvôli zdravotným výhodám odporúča konzumovať dve porcie rýb týždenne. A hoci má sushi veľa zdravých ingrediencií, to, aké zdravé je, v skutočnosti závisí od špecifík spôsobu jeho prípravy, čo môže ubrať z jeho potenciálnych výhod stravovania.

Kvôli PCOS sa odborníčka najviac obávala zvýšenej konzumácie rafinovaných uhľohydrátov z bielej ryže, ktorá sa používa vo väčšine sushi. Podľa Dr. Poyaovej je príjem rafinovaných sacharidov hlavným faktorom, ktorý prispieva k inzulínovej rezistencii, ktorá je hlavnou príčinou tohto stavu. 

Dr. Poyová tiež poznamenala, že druh rýb začlenených do sushi môže určiť jeho nutričné ​​výhody - alebo potenciálne súvisiace zdravotné problémy. V závislosti od druhu rýb, ktoré sa používajú, môže byť sushi tiež vysokým zdrojom ortuti, o ktorej sa hovorí, že môže „negatívne ovplyvniť zdravie štítnej žľazy, nadobličiek a vaječníkov“. Medzi ryby, o ktorých je známe, že majú vysoký obsah tejto látky, patrí žralok, raja, mečúň, okúň, druh makrely - drahokam strieborný, hoplostečník oranžový, mieň morský a tuniak modroplutvý, podľa sprievodcu Národnej rady pre obranu zdrojov.

Môže sa jesť SUSHI
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo robiť, aby boli sushi čo najzdravšie? 

Jedným zo spôsobov, ako to urobiť a zároveň sa snažiť udržať nízky príjem sacharidov, je objednať si sashimi, pretože má tiež vysoký obsah bielkovín. Okrem toho existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako urobiť zo sushi čo najzdravšie jedlo: 

  • Namiesto bielej použite hnedú ryžu - "Hnedá ryža je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá vám môže pomôcť cítiť sa po jedle sýti a spokojní," hovorí Palinski-Wadeová. "Biela ryža je rafinované zrno, ktoré bolo zbavené vlákniny, vitamínov a minerálov a rýchlejšie sa trávi, čo môže zvýšiť hladinu cukru v krvi."
  • Dajte si zeleninu - Pre pridanú vlákninu a antioxidanty tiež navrhuje zvoliť rolky so zeleninou, ako je uhorka, avokádo, mrkva a špenát.
  • Obmedzte vyprážané kúsky - tempura rolky a iné vyprážané sushi jedlá majú vysoký obsah kalórií a tuku. Namiesto toho sa rozhodnite pre rolky, ktoré sú vyrobené zo surových alebo varených rýb.
  • Korenie s mierou - pozor na sodík. Palinski-Wadeová hovorí, aby ste striedmo používali omáčky, ako je sójová omáčka a nakladaný zázvor.
  • Držte sa lososa - „Vyberte si lososa namiesto iných druhov rýb, vyhnite sa rolkám s označením „tempura“ alebo „chrumkavé“ a požiadajte o trochu omáčky,“ hovorí Dr. Poyová. Navrhuje tiež vyhnúť sa možnostiam s krabom, keďže často ide len o imitáciu kraba, ktorý je vysoko spracovaný a naplnený prísadami.
  • Zahrňte predjedlo - Aby ste nezjedli väčšie množstvo suhi, Dr. Poyová navrhuje objednať si k tomu miso polievku a edamame, ktoré sú zdrojom fytoestrogénov a vlákniny, ktoré pomáhajú zlepšovať zdravie hormónov.

Aj keď sa sushi v dohľadnej dobe nevzdá, jej týždňová skúsenosť s každodenným jedením sushi jej umožnila zhodnotiť výhody ingrediencií balených do jej obľúbených roliek a čomu by sa mala vyhnúť. Našťastie pre jej zdravie, ale možno nie pre peňaženku, vyhráva sashimi!

Viac o téme: ZdravieRybaPrevenciaSushiPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9