Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Impozantný zjav a LIEČIVÁ sila: Rastlina s PROTINÁDOROVÝMI vlastnosťami rastie v EURÓPE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je ešte potrebný výskum na potvrdenie tohto účinku, na začiatok ide o celkom sľubný začiatok, na ktorý poukázali niektoré štúdie. Aké ďalšie schopnosti má bylinka, pôvodom zo Severnej Ameriky?

Jaseň obyčajný (Zanthoxylum clava-herculis) je ker, ktorý patrí do čeľade Rutaceae. Má hnedé ostnaté konáre a tmavo-zelené listy, ktoré vynikajú prenikavou arómou. Jeho strapce dávajú zelenožlté kvety a drobné plody, ktoré sa po dozretí menia zo zelenej na červenohnedú.

Hoci je pôvodom zo Spojených štátov, zvyčajne rastie vo vlhkých roklinách, húštinách a lesoch v Kanade a Európe, informuje steptohealth.com. Často sa distribuuje ako bylinný doplnok na úľavu od chorôb, infekcií a porúch krvného obehu. 

Medicínsky využitie

Rastlina má dlhú históriu ako tradičný podporný prostriedok pri niektorých chorobách, pričom sa mu pripisujú viaceré vlastnosti. Podľa článku publikovaného v Frontiers in Pharmacology je to z veľkej časti spôsobené obsahom alkaloidov, flavonoidov, terpenoidov a lignanov. Tie mu prepožičiavajú antibakteriálnu, antifungálnu, antivírusovú, protizápalovú a antioxidačnú aktivitu.

Zatiaľ čo jeho kôra a listy sa často používajú na prípravu čaju, je dostupný aj v kapsulách, extraktoch, tinktúrach a prášku. Jeho “sláva” ako doplnku je často spojená s pozitívnymi účinkami na zdravie kĺbov, zubov a krvného obehu. Rovnako ako iné bylinné prípravky, aj táto zložka by sa mala používať opatrne, iba ako doplnok. Nie je dostatok štúdií, ktoré by tvrdili, že slúži ako úplná liečba.

Impozantný zjav a LIEČIVÁ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudová literatúra uvádza, že indiánske kmene používali jaseň na liečbu svalových ochorení, pľúcnych chorôb, prechladnutia a horúčky. Postupom času sa zistilo, že má aj pozitívne účinky proti cholere, bolestiam zubov a brušnému týfusu. Čo však hovorí veda?

Účinky bylinky potvrdené vedou

Medzinárodný časopis Molecular Sciences uvádza, že v rastline bolo identifikovaných najmenej 140 bioaktívnych zlúčenín. Medzi nimi sú najvýznamnejšie alkaloidy, terpenoidy, flavonoidy a voľné mastné kyseliny. Preto je spojený s niekoľkými zdravotnými výhodami.

Podľa tejto publikácie majú extrakty aj zlúčeniny tejto rastliny biologickú aktivitu, čo majú na svedomí protizápalové, analgetické, antioxidačné, antibakteriálne a protinádorové látky. To by vysvetľovalo jeho použitie v tradičnej bylinnej medicíne:

  • Ako prostriedok proti nevoľnosti
  • Ako antifungálny prostriedok
  • Ako antireumatický prostriedok
  • Ako stimulant krvného a lymfatického obehu

Pri poruchách trávenia (bolesti brucha, hnačky a pod.) sa výskumníci domnievajú, že je potrebných viac klinických skúšok na určenie vzťahu medzi chemickými zlúčeninami rastliny a ich účinkami. Tiež na stanovenie jeho bezpečnosti a nových klinických aplikácií.

Štúdia zdieľaná prostredníctvom Journal of Traditional and Complementary Medicine uvádza, že jaseň obyčajný má antifungálne vlastnosti, užitočné proti Aspergillus flavus a Trichophyton longifusis. Rastlina by tak mohla prospieť pri liečbe miernych plesňových infekcií.

Iný článok zverejnený v Natural Product Communications zase uvádza, že prchavé oleje jaseňa podporujú lepší krvný obeh stimuláciou rozšírenia žíl. Vysvetľuje to obsah alkaloidov.  Pokiaľ ide o jeho protinádorové vlastnosti, dôkazy sú taktiež veľmi obmedzené. Štúdie v rámci Phytotherapy Research uvádzajú cytotoxické účinky jaseňa a jeho schopnosť inhibovať ľudské leukemické bunky. Je však potrebný ďalší výskum.

Riziká a bezpečnosť

Vzhľadom na nedostatok štúdií nie sú pri používaní tejto bylinky známe žiadne závažné vedľajšie účinky. Je však vhodné obmedziť jeho spotrebu a dávky tak, ako navrhuje výrobca doplnku. Pri jeho nadbytku môže totiž dôjsť k toxicite pečene a anafylaxii.

Impozantný zjav a LIEČIVÁ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré varovné príznaky:

  • Závraty
  • Žihľavka
  • Bolesť na hrudi
  • Ťažkosti s dýchaním
  • Zmenený srdcový rytmus
  • Opuch hrdla alebo jazyka

Kontraindikácie:

  • Tehotenstvo a laktácia
  • Renálna alebo hepatálna insuficiencia
  • Ľudia liečení antikoagulanciami alebo diuretikami

Dávkovanie a príprava

Zatiaľ nie sú žiadne presne definované usmernenia pre používanie jaseňa. Doplnky často odporúčajú dávku 400 miligramov denne. To sa však môže líšiť v závislosti od výrobcu a typu produktu. 

Kôra a prášok sa často používajú v čajoch. Stačí pridať pol čajovej lyžičky práškového produktu (3 gramy) do šálky prevarenej vody. Môže sa pripraviť aj v odvaroch na lokálne použitie ako obklad. Táto posledná možnosť je často tradičným liekom na bolesti svalov a kĺbov.

Viac o téme: RastlinaZdraviePrevenciaJaseň obyčajný
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9