Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

OVOCIE môže telu riadne UŠKODIŤ: Dôvody, prečo máte PROBLÉM po konzumácii ZDRAVÉHO jedla

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ovocie je nielen výživné, ale aj skvelo chutí. Nie všetci si ho však môžu vychutnať do sýtosti. Niektorých po jeho konzumácii rozbolí brucho. Aká je príčina?

Odmalička nám bolo hovorené, aby sme jedli veľa zeleniny a ovocia. Tak budeme zdraví a naše telo prijme živiny, minerály, vitamíny, vlákninu, teda látky, ktoré podporujú celkové zdravie. Znižujú krvný tlakriziko srdcových chorôb, mŕtvice a niektorých typov rakoviny. Niekedy však ich konzumácia spôsobí tráviace problémy. Prečo sa to deje a čoho sa treba vyvarovať? Toto sú dôvody, prečo vás podľa livestrong.com z ovocia bolí žalúdok.

1. Neviete stráviť fruktózu

Vaše telo má očividné problémy s trávením fruktózy. Ide o jeden z prirodzene sa vyskytujúcich cukrov, ktoré sa nachádzajú v ovocí, šťavách, niektorých druhoch zeleniny a v mede. Keď váš tráviaci systém neabsorbuje fruktózu správne, môže to viesť k bolestiam brucha, hnačke a plynatosti. Existuje niekoľko typov tráviacich problémov súvisiacich s fruktózou. Môžete trpieť malabsorpciou fruktózy. Ide o stav, keď bunky tenkého čreva nedokážu správne absorbovať cukor.

Medzi príznaky patrí:

  • plynatosť
  • nadúvanie
  • hnačka
  • zápcha
  • bolesť brucha

Môžete mať tiež dedičnú intoleranciu fruktózy, genetický stav, pri ktorom vám chýba enzým, ktorý rozkladá cukor. Prejavuje sa počas detstva a môže viesť k vážnym komplikáciám, ako je poškodenie pečene a obličiek v dôsledku nahromadenia nestrávenej fruktózy.

OVOCIE môže telu riadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Takéto sú symptómy:

  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • nadúvanie
  • hnačka
  • bolesť brucha
  • nízka hladina cukru v krvi

Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak pravidelne pociťujete vedľajšie účinky po konzumácii ovocia. Ľudia s dedičnou intoleranciou fruktózy by sa podľa Cleveland Clinic mali úplne vyhýbať jedlám a nápojom, ktoré obsahujú cukor.

Väčšina ovocia vrátane sušeného a konzervovaného má vysoký obsah fruktózy. Existuje však niekoľko druhov, ktoré ho majú menej.

Patria sem:

  • avokádo
  • banány
  • brusnice
  • cantaloupe
  • citróny a limetky
  • pomaranče
  • ananás
  • jahody

2. Jete príliš veľa vlákniny

Vláknina hrá hlavnú úlohu v zdraví našich čriev. Uľavuje od zápchy, znižuje riziko cukrovky a srdcových chorôb, pomáha pri udržiavaní správnej hmotnosti. Ovocie je jedným z hlavných zdrojov tejto živiny a niektoré druhy jej obsahujú viac ako iné.

Ktoré to sú:

  • maliny
  • hrušky
  • jablká so šupkou
  • banány
  • pomaranče
  • jahody
  • mango

Prílišná konzumácia vlákniny môže viesť k nepríjemným symptómom, ako sú črevné plyny, nadúvanie žalúdka a kŕče. Každý deň by mali ženy zjesť okolo 22 až 28 g a muži 28 až 34 g.

OVOCIE môže telu riadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Máte potravinovú intoleranciu

Ďalším dôvodom, prečo vám môže byť zle po konzumácii ovocia, je potravinová intolerancia.

Medzi príznaky patrí:

  • hnačka
  • plynatosť
  • nadúvanie
  • bolesti hlavy alebo migrény
  • nevoľnosť
  • podráždený žalúdok
  • pálenie záhy

Za pobolievaním brucha môže byť neznášanlivosť na cukry v ovocí, ako je fruktóza.

4. Trpíte potravinovou alergiou

Aj keď je to nezvyčajné, ďalším možným dôvodom, prečo je vám zle po konzumácii ovocia, je alergia, ktorá môže mať takéto príznaky:

  • svrbenie alebo mravčenie v ústach
  • žihľavka, svrbenie alebo ekzém
  • opuch pier, tváre, jazyka, hrdla alebo iných častí tela
  • bolesť brucha, hnačka, nevoľnosť alebo vracanie
  • závraty, točenie hlavy alebo mdloby

Je dôležité poznamenať, že potravinová alergia nie je to isté ako intolerancia alebo citlivosť. Potravinové intolerancie majú tendenciu viesť k tráviacim ťažkostiam, zatiaľ čo alergické reakcie majú často viac respiračných alebo kožných symptómov. Ľudia s potravinovou alergiou môžu mať extrémnu alergickú reakciu nazývanú anafylaxia, pri ktorej vám napuchne hrdlo a obmedzí sa dýchanie. Ak sa vám to stane, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

OVOCIE môže telu riadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Bojujete s refluxom

Ak trpíte na reflux kyseliny, stav, kedy sa kyselina zo žalúdka neustále vracia späť do pažeráka, konzumácia určitého ovocia môže zhoršiť symptómy.

Prejaviť sa to môže:

  • pálením záhy
  • regurgitáciou
  • pocitom jedla zachyteného v krku
  • kašľom
  • bolesťou v hrudi
  • problémami s prehĺtaním
  • zvracaním
  • bolesťou hrdla a chrapotom

Bežným pocitom, ktorý prichádza s pálením záhy, je bolesť žalúdka. Ak vás trápi reflux, tomuto ovociu by ste sa mali vyhnúť:

  • paradajky
  • citróny
  • limetky
  • pomaranče
  • grapefruity
Viac o téme: Ovocie BruchoBolestiVláknina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9