Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NEGATÍVNE účinky letného OSVIEŽENIA: Títo ľudia by mali byť OPATRNÍ pri konzumácii MELÓNA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spája sa s detstvom, letom i diétami. Nielenže skvelo chutí, ale ako vplýva na telo! Až také ružové to však nie je. Hoci benefity jednoznačne prevažujú, aj melón má svoje "muchy".

Je lahodný, osvieži a jeho konzumácia má zdravotné výhody. Melón znižuje hladinu cholesterolu, reguluje krvný tlak, prekrvuje mozog, hydratuje, posilňuje imunitu, ako sa uvádza na eatthis.com.

Približne 286 gramov tejto letnej lahôdky obsahuje:

  • 85,8 kalórií
  • 1,7 g bielkovín
  • 0,4 gramu tuku
  • 21,6 gramov sacharidov
  • 1,4 g vlákniny
  • 17,7 g cukru
  • 80,1 miligramov vitamínu A
  • 23,2 miligramov vitamínu C
  • 0,13 miligramov vitamínu B6
  • 320 miligramov draslíka

Čo robí s naším telom?

Užite si nielen jeho sladkú chuť, ale aj iné pozitíva, ktoré prináša ovocie. 

Posilňuje imunitu

Pre vyšší obsah vitamínu C je skvelým pomocníkom na nakopnutie imunity. Mnohé štúdie spájajú tento vitamín s kvalitnou imunitnou obranou. Príjem vitamínu C prostredníctvom ovocia podporuje produkciu kolagénu, ktorý je rozhodujúci pre posilnenie bunkovej štruktúry a celkového zdravia.

NEGATÍVNE účinky letného OSVIEŽENIA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Získate dávku hydratácie

Pokiaľ ide o potraviny, ktoré môžu poskytnúť telu hydratáciu, melón je na vrchole. Obsahuje totiž 92 percent vody. Správna hydratácia je nevyhnutná pre zdravú funkciu všetkých orgánov v tele. Zabraňuje únave a zvyšuje energiu, zmierňuje bolesti hlavy, pomáha pri odplavovaní odpadových látok, pokožke dodáva pružnosť.

Lepšia regenerácia po tréningu

Jedna malá štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry odhalila, že športovci, ktorí pili melónovú šťavu počas cvičenia, hlásili menej bolesti a pomalšiu srdcovú frekvenciu 24 hodín po cvičení. Výskumníci pripisujú tento výsledok obsahu L-citrulínu vo vodnom melóne organickej aminokyseline, ktorá umožňuje tepnám relaxovať a zlepšiť prietok krvi.

Neutralizuje rakovinové bunky

Vodný melón má vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály, o ktorých je známe, že keď sú bez kontroly, majú schopnosť vytvárať rakovinové bunky. Nájdeme v ňom vysoké množstvo lykopénu, silného antioxidantu s vlastnosťami prevencie nádorového ochorenia.

Chráni zrak

Karotenoidy ako lykopén sa spájajú so zníženým rizikom makulárnej degenerácie, čo je vekom podmienené opotrebovanie sietnice, ktoré je hlavnou príčinou straty zraku u ľudí starších ako 60 rokov. V prelomovej štúdii o očných chorobách súvisiacich s vekom, na ktorej sa zúčastnilo 5 000 ľudí vo veku 55 až 89 rokov, vedci zistili, že u ľudí s touto očnou chorobou, sa spomalila progresia ochorenia po tom, čo denne užívali doplnky výživy obsahujúce betakarotén, vitamín C, vitamín E a zinok.

Zvyšuje pocit sýtosti

Sýtosť je pocit plnosti a spokojnosti po jedle. Vodný melón ponúka túto výhodu vďaka vysokému obsahu vody. Inými slovami, keďže je dosť šťavnatý, môžete ho zjesť viac, čím získate menej kalórií v porovnaní s iným ovocím.

Znižuje krvný tlak

Jedna šálka melónu obsahuje 170 miligramov draslíka. Tento esenciálny elektrolyt a minerál pomáha znižovať účinky sodíka na krvný tlak. Ukázalo sa, že jeho konzumácia ho udrží na uzde, aj keď je človek v strese.

Podporuje chudnutie

Konzumácia kúskov čerstvého melónu ako predjedla alebo ako súčasť šalátu pomáha pri znižovaní hmotnosti. Štúdia, ktorej sa zúčastnili ľudia s nadváhou a obezitou odhalila, že po zaradení melónu do jedálnička, sa u nich zvýšila miera sýtosti, chuť do jedla sa výrazne znížila a oni schudli.

Výživa zo semienok

Neverte mýtu, že po prehltnutí semienok začnú vo vašich útrobách klíčiť. V skutočnosti sú semená melónu výživné a chutné. Môžete ich pokojne jesť, alebo ich opražiť ako tekvicové semienka. 

Zlepšuje libido

Fytonutrient citrulín, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve vo vodnom melóne zlepšuje prietok krvi. Keď ho jete, enzýmy vo vašom tele premieňajú citrulín na arginín, aminokyselinu, ktorá je dobrá pre srdce a obehový systém, pretože uvoľňuje krvné cievy a robí ich pružnejšími. Dobrý prietok krvi je rozhodujúci pre vzrušenie u mužov i žien.

NEGATÍVNE účinky letného OSVIEŽENIA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podporuje zdravie srdca

Zlúčenina vo vodnom melóne znižuje hladinu cholesterolu a znižuje množstvo plaku upchávajúceho tepny. Vedci naznačujú, že za pozitívny výsledok je opäť zodpovedný citrulín.

Predchádza astme

Melón a iné ovocie a zelenina, ktoré sú bohaté na vitamín C, bojujú proti zápalovým voľným radikálom, o ktorých sa niektorí odborníci domnievajú, že spúšťajú rozvoj astmy.

Odvrátená stránka ovocia

Aj keď konzumácia melónu prináša výhody, za zmienku stoja i negatíva, ktoré prináša. Verte tomu či nie. 

Spôsobuje tráviace problémy

Vodný melón má vysoký obsah fruktózy, čo je rastlinná zlúčenina, ktorá môže spôsobiť nepohodlie v bruchu, plynatosť aj hnačku. Na jeho konzumáciu by si mali dať pozor najmä ľudia so syndrómom dráždivého čreva.

Môže zvýšiť hladinu cukru v krvi

Keďže je sladký, keď ho zjete príliš veľa, môže to mierne zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo môže byť znepokojujúce, ak máte prediabetes alebo cukrovku.

Vyvoláva migrény

Štúdia z roku 2021 o spúšťačoch migrény uverejnená v Postgraduate Medical Journal zistila, že melón môže byť spúšťačom  migrény viac ako iné ovocie. U pozorovaných sa bolesti hlavy objavili už krátko po jeho konzumácii.

Viac o téme: Ovocie Melón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9