Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SVRBENIE ako VAROVANIE tela, že niečo nie je v poriadku: NOS v hlavnej úlohe!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svrbenie a šteklenie v nose obvykle trvá niekoľko sekúnd. Zvyčajne si hneď kýchnete a je po probléme. Neplatí to však zakaždým. Čo robiť, ak to nepomôže?

V prvom rade treba pátrať po príčine, či náhodou za tým nie je alergia, nejaká iná choroba alebo dokonca výrastky v nose. Ak identifikujete nepriateľa a budete sa vyhýbať spúšťačom, po svrbení nebudú ani stopy. 

Čo môže spôsobiť svrbenie v nose podľa healthline.com

Vírusy

Môže byť vyvolané vírusom, napr. bežným prechladnutím. Hoci sa s ním najčastejšie stretnete v zime a na jar, nie je výnimkou, že s ním môžete bojovať kedykoľvek počas roka. Pravdou je, že väčšina dospelých trpí dvoma alebo troma nádchami ročne, pričom u detí je toto číslo väčšie.

Nepríjemné šteklenie v nose môže byť spôsob, akým vám telo dá najavo, že budete prechladnutí. Keď choroboplodné zárodky, spôsobujúce prechladnutie, prvýkrát infikujú váš nos a dutiny, nos sa ich snaží vypláchnuť hlienom. Kýchanie je ďalší spôsob, ako telo vylučuje baktérie, čo môže vysvetliť šteklenie v nose. 

Alergie

Alergie sa vyskytnú vtedy, keď sa ozve imunita na niečo vo vašom prostredí, kde sa nachádzate. Keď ste na niečo alergickí, vaše telo si to pomýli s cudzím votrelcom, napríklad vírusom chrípky. To môže spôsobiť príznaky podobné prechladnutiu. Mnoho ľudí má alergie na vnútorné aj vonkajšie látky, ako sú srsť domácich zvierat, peľ a roztoče. Môžu byť sezónne, ale potrápia aj počas celého roku. Majú na svedomí dráždivý zápal v nose, ktorý môže spôsobiť šteklenie a svrbenie.

SVRBENIE ako VAROVANIE tela,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Environmentálne dráždivé látky

Vo vzduchu sa nachádzajú veci, ktoré môžu riadne podráždiť nosové priechody (priestor v nose, ktorý sa napĺňa vzduchom). Ľudia, ktorých trápia dráždivé látky, trpia nealergickou nádchou, ako to nazývajú lekári. Príznaky sú podobné sezónnym alergiám, ale s tým rozdielom, že vaše telo nemá imunitnú reakciu. Môžete pociťovať nádchu alebo iné podráždenie nosa. Medzi bežné dráždivé látky patria vonné látky, dym a čistiace prostriedky.

Sínusitída

Sinusitída môže byť akútna (trvá krátko) alebo chronická (trvá dlho). Ak cítite šteklenie v nose viac ako niekoľko týždňov spolu s ďalšími príznakmi, môžete mať chronickú sinusitídu. Ide o bežný stav, ktorý sa vyskytuje, keď sa priechody zapália a opuchnú. Trvá najmenej 12 týždňov a zahŕňa niektoré z nasledujúcich príznakov:

  • ťažkosti s dýchaním cez nos
  • únava
  • bolesť a citlivosť okolo očí

Nosové polypy

Nosové polypy sa často vyskytujú u ľudí s chronickou sinusitídou. Sú to malé, mäkké, nerakovinové výrastky, ktoré visia z výstelky vašich nosových priechodov. Môžu byť spôsobené tiež astmou, alergiou, citlivosťou na lieky alebo niektorými poruchami imunity. Väčšie výrastky môžu byť dráždivé a viesť k problémom s dýchaním a strate čuchu.

Migréna

Mnoho ľudí nevie, že bolesť hlavy nie je jediným príznakom migrény. Záchvaty migrény môžu dať o sebe vedieť rôznymi prejavmi: 

  • necitlivosť a brnenie tváre
  • aura (záblesky svetla)
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • rozmazané videnie

Dokonca môžete zažiť záchvat migrény bez akejkoľvek bolesti hlavy. Migrény tiež prichádzajú vo fázach, takže mravčenie v nose môže naznačovať, že záchvat je na ceste.

Liečba pomocou CPAP

CPAP, čo znamená "kontinuálny pretlak v dýchacích cestách" je nástroj, ktorý sa používa na liečbu spánkového apnoe. Ide v podstate o masku, ktorá sa dáva na nos a ústa. Svrbenie nosa je jednou z najčastejších sťažností nových používateľov CPAP. Ľudia hovoria, že sa cítia tak, ako by im v nose chodili pavúky alebo to často prirovnávajú ku štekleniu prostredníctvom peria.

SVRBENIE ako VAROVANIE tela,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Suchý nos

Keď sa nosové priechody vysušia, môže to byť nepríjemné, dráždivé a bolestivé. Suchosť v nose je často spôsobená prílišným smrkaním. Nos môžu vysušiť aj niektoré lieky na alergie a prechladnutie. Suchý nos je pritom bežný hlavne počas zimy, keď mávame doma zapnuté radiátory. 

Nádory nosa

Nosové a paranazálne nádory sú výrastky, ktoré sa tvoria v nosových priechodoch a okolo nich. Tieto nádory môžu byť rakovinové (malígne) alebo nerakovinové (benígne). Rakovina nosových priechodov je zriedkavá a často nemá žiadne príznaky. Medzi možné symptómy patrí strata čuchu, upchatie, vredy v nose a časté infekcie dutín.

Ako sa toho zbaviť? 

Nemusíte hneď utekať k lekárovi. Pomôcť si môžete aj sami v domácom prostredí. 

  • Vyhnite sa spúšťačom - ak máte reakciu na alergén (srsť domácich zvierat, peľ, prach) alebo dráždivú látku (dym, parfum, chemikálie), snažte sa držať od toho ďalej.
  • Užívajte voľnopredajné lieky na alergiu - môžu pomôcť pri sezónnych alergiách a keď ste vystavení vnútorným alergénom. K dispozícii sú tabletky a nosové spreje.
  • Dajte si liek na prechladnutie - ak váš lekár hovorí, že je to bezpečné, môžete si vziať voľnopredajný liek na prechladnutie alebo dekongestant.
  • Menej smrkajte - opakované smrkanie môže spôsobiť poškodenie, suchosť a podráždenie.
  • Ruky preč - žiadny prst ani vreckovka by nemali byť často v nose. Váš nos si poradí sám.
  • Použite zvlhčovač - môže pridať vlhkosť do suchého vzduchu. Môže to byť užitočné najmä v noci.

  • Vyskúšajte kapsaicínový nosový sprej - kapsaicín, aktívna zložka v chilli papričkách, môže nadmerne stimulovať nos, čím je podráždenie menej pravdepodobné.
  • Vyskúšajte konvičku na výplach nosa - roztok slanej vody prepláchne vaše nosové priechody. Je to dobrý spôsob, ako odstrániť prebytočný hlien a dráždivé látky a môžete sa tak cítiť osviežujúco.
  • Veľa odpočívajte - ak máte nádchu alebo chrípku, okrem iného to prečkajte a čo najviac oddychujte.
  • Pite veľa vody - tekutiny počas choroby, ako je voda a čaj, vás udržia hydratovaných, zatiaľ čo vaše telo bojuje s infekciou alebo vírusom.
  • Vyskúšajte doplnky stravy - vedci skúmali možné prínosy medu, lipnice, kapsaicínu, astragalusu, extraktu z hroznových jadierok a omega-3 mastných kyselín pri problémoch s nosom.
Viac o téme: ZdravieNosPrevenciaSvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9