Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké lákadlo a najčastejší ZLOZVYK po SPÁLENÍ od slnka: Zabudnite na TOTO, HAZARD s kožou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stane sa raz za čas, že na opaľovací krém jednoducho zabudnete. Výsledkom je spálená pokožka. Po niekoľkých dňoch sa začne olupovať a v tom prichádza pokušenie, ktorým si spomalíte jej hojenie!

Čo sa s ňou deje? 

Za úpalom je poškodenie kože, ktorá bola vystavená ultrafialovému UVB žiareniu zo slnka. Keď sa spálite, DNA vašich poškodených kožných buniek sa zmení, ako informuje livestrong.com. Toto poškodenie sa dokonca dokonca preniesť na budúce kožné bunky! Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) tak hrozia predčasné vrásky, hyperpigmentácia a zvýšené riziko rakoviny kože.

Vystavenie UVB žiareniu tiež spôsobí, že vonkajšia vrstva vašej pokožky uvoľňí zápalové chemikálie, čo spôsobí, že pokožka bude červená a opuchnutá. Ťažké spáleniny od slnka môžu dokonca vytvárať pľuzgiere.

Po zmiernení opuchu sa pokožka snaží zbaviť poškodených buniek tým, že sa bude odlupovať, ako potvrdzuje Erum Ilyas, MD, FAAD, certifikovaný dermatológ zo Schweiger Dermatology a profesor dermatológie na Drexel University vo Philadelphii. Ak sa to však pokúsite urýchliť, môžete si spôsobiť ďalšie škody. 

Nechajte ju tak!

Ak sa spálite, zvyčajne si všimnete prvé známky odlupovania kože do troch až ôsmich dní po tom, čo ste boli na slnku. Je to však individuálne a závisí od závažnosti spálenia. Odlupujúca sa pokožka je však pre mnohých veľkým lákadlom! Práve vtedy ju však treba nechať na pokoj a dopriať jej čas. 

"Pokožka nemusí byť pripravená na odstránenie a môže mať za následok vznik mimoriadne citlivých oblastí a možného krvácania," upozorňuje Dr. Ilyas.

Veľké lákadlo a najčastejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak si odstránite kožu príliš skoro, hrozia nepríjemné bolesti. Vytvorenie otvorenej a nechránenej kože môže tiež zvýšiť riziko infekcie. To platí najmä vtedy, ak máte po spálení pľuzgiere, ktoré spôsobili jazvy. Aj preto by ste sa mali vyhnúť pokušeniu a odlupovať si sami kožu.

Čo robiť? 

Ak pokožku necháte tak, rýchlejšie sa vám zahojí a zbavíte sa nepríjemných kúskov pokožky. 

"Odporúčam si na noc natrieť postihnuté miesta vazelínou a prípadne ich zakryť potravinovou fóliou," radí doktor Ilyas a dodáva, že vďaka tomu pokožka viac zachytí vlhkosť a upokojí sa.

Pozor však na to, aby ste to neurobili príliš skoro v procese hojenia. Husté masti vrátane vazelíny alebo iných zvlhčovačov na báze oleja majú tendenciu zachytávať teplo a zhoršiť spálenie od slnka, ako varuje Nadácia pre rakovinu kože.

Ak je pokožka stále teplá na dotyk, vyskúšajte prírodného pomocníka, ako je hydratačné aloe vera alebo ľahký hydratačný krém bez oleja. Pre chladivý efekt uchovávajte prípravok v chladničke. 

"Nanesenie hydratačného krému na pokožku poslúži ako ochranná bariéra, ktorá jej pomôže zahojiť sa," tvrdí Dr. Ilyas.

Sú časti odlupujúcej sa pokožky naozaj otravné? Môžete ich zastrihnúť pomocou čistých nožníc na kožičku.

"V žiadnom prípade však neťahajte za kožu," zdôrazňuje odborník. 

Veľké lákadlo a najčastejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Takto ju slnko nespáli

Používanie správnej ochrany pokožky a vyhýbanie sa slnečným lúčom vtedy, kedy sú najsilnejšie, vám môže pomôcť vyhnúť sa spáleniu.

Podľa Dr. Ilyasa by ste mali urobiť nasledovné:

1. Používajte opaľovací krém

Širokospektrálny opaľovací krém aplikujte každé dve hodiny (alebo vtedy, keď sa potíte alebo ste vo vode). Najlepšie je používať krém každý deň, keď je UV index 3 alebo vyšší, prízvukuje Dr. Ilyas. 

2. Noste klobúk so širokým okrajom a ochranný odev

Ľahká košeľa a nohavice s dlhým rukávom zakryjú pokožku. Stavte aj na veľký klobúk so širokým okrajom na ochranu tváre. 

3. Vyhnite sa priamemu slnku uprostred dňa

Podľa Americkej agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) sú slnečné lúče najsilnejšie medzi 10. a 16. hodinou. Ak sa chystáte ísť von v tomto čase, uistite sa, že bude nablízku nejaký tieň alebo si oblečte ochranný odev.

Opakovanie je matkou múdrosti. Ak vás teda bude lákať odlupovanie pokožky, myslite na to, že sa vám spálenie dkvôli tomu bude hojiť pomalšie. Taktiež hrozí riziko infekcie alebo zjazvenia. To už stojí za zváženie, nie? 

Viac o téme: OpaľovanieSlnkoPrevenciaSpálenieSlnečné žiarenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9