Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tichý ZABIJAK zubov sa skrýva v nevinnom ZVYKU: Príčina vzniku KAZOV, odstráňte ho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nejde len o to, čo jete a čo máte naliate v pohári. Na chrup vplýva taktiež spôsob, akým nápoje usŕkate. Možno práve kvôli tomu sú vaše návštevy zubného lekára čoraz častejšie.

Celé roky nás zubári prosili, aby sme nejedli príliš veľa sladkostí a červené víno dali bokom. Vyzerá to tak, že tu je niečo ešte horšie, ako len cukríky, ktoré si doprajete príležitostne. Ide pritom o zvyk, ktorý robí väčšina z nás! Podľa doktora Danteho Devotiho, zubného lekára so sídlom v New Yorku, môže pomalé popíjanie nápoja poškodiť zuby, uvádza sa na dailymail.co.uk

"Zubná sklovina je najtvrdšia mineralizovaná látka vo vašom tele. Ak ju na dlhú dobu vystavíme kyselinám, hrozí demineralizácia a erózia zubov," upozorňuje odborník a dodáva, že sa tým pádom stanú náchylnejšie na vznik kazov. 

Dr Devoti, ktorý pracuje na Kolégiu zubného lekárstva na Kolumbijskej univerzite zároveň pokračuje, že jedna šálka kávy, čaju, džúsu alebo iného nápoja na jedno posedenie je v poriadku. Určite je to lepšie, ako keby ste jeden pohár popíjali postupne počas celého dňa!

Kyslý kúpeľ pre zuby

Sliny pomaly neutralizujú kyslosť. Môže však trvať až hodinu, kým sa hodnoty pH vo vašich ústach zneutralizujú na rozsah, ktorý plní ochrannú funkciu. Keď pravidelne popíjate ten istý nápoj, sliny nestihnú zvýšiť pH. Nízke čísla pritom znamenajú zvýšenú kyslosť, pričom číslo sedem vyjadruje neutrálne pH. Podobne to platí pre alkohol a športové nápoje. Najhoršie sú však šumivé sýtené drinky. 

Tichý ZABIJAK zubov sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Sladené bublinkové limonády sú v podstate sladký kyslý kúpeľ pre zuby,“ dodal Devoti v článku na webovej stránke svojej univerzity.

Nielenže cukor znižuje hladinu pH, ale je tiež zdrojom potravy pre škodlivé baktérie, ktoré „vytvárajú cyklus ničenia vašich zubov“. Baktérie totiž konzumujú cukry a premieňajú ich na kyselinu, ktorá ďalej znižuje hladinu kyslosti.

„Pri opakovanom, dlhom vystavení takmer všetko jedlo a nápoje možno považovať za škodlivé pre zuby," varuje odborník.

Pozor na jedlo, ktoré škodí chrupu

Návyky spojené s ústnym zdravím, ktorých súčasťou je používanie klasickej kefky, tej medzizubnej a nite, sú veľmi dôležité. To isté však platí aj v prípade stravovacích návykov a pitného režimu. Každý by mal vedieť, čo z potravín a nápojov môže škodiť zubom a čo robiť, aby sa minimalizovalo ich negatívne pôsobenie na chrup. 

Viac o téme: PotravinyZubyNápojeZubný kaz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9