Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jedinečný VPLYV na krvný tlak: POTRAVINA, ktorá ho znižuje aj 3 MESIACE po konzumácii!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Má vysoký obsah draslíka, dusičnanov, vlákniny a antioxidantov. Mnohí odborníci sa domnievajú, že je hnacou silou pre správny prietok krvi,  znižovanie zápalu a detoxikáciu organizmu.

Cvikla, alebo inak repa, je zemitá koreňová zelenina, ktorá sa predáva v rôznych odrodách. Môže mať  sýtočervenú, žltú, oranžovú, ale aj bielu farbu. Najpopulárnejšia je však červená. Možno ste to nevedeli, ale koreň nie je jedinou časťou tejto zeleniny, ktorá sa konzumuje. Jedia sa aj jej listy, ktoré sa pridávajú do šalátov, alebo sa pripravuje podobne ako kapusta, píše sa na eatthis.com. Čo sa udeje s vaším telom, keď ju začnete pravidelne jesť?

1. Znížite si krvný tlak

Cvikla má v porovnaní s inou zeleninou veľmi jedinečný vplyv na krvný tlak. Vďaka obsahu draslíka a dusičnanov je obzvlášť účinná pri znižovaní krvného tlaku. Dusičnany, ktoré sa nachádzajú v rastlinnej strave, sú tiež známe tým, že rozširujú krvné cievy v tele, takže srdce nemusí pracovať tak silno, aby zabezpečilo cirkuláciu krvi.

„Popíjanie cviklovej šťavy znižuje krvný tlak a pozitívne vplýva na organizmus aj tri mesiace po prerušení pitnej kúry,“ uviedla.

2. Podporíte zdravie čriev

Repa významne vyživuje mikrobióm. Pôsobí totiž prebioticky a pôsobí blahodarne na zdravie čriev.

Jedinečný VPLYV na krvný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Obsahuje zlúčeniny ako pektín a pektín-oligosacharidy, o ktorých sa preukázalo, že prospievajú črevnej mikroflóre,“ vysvetlila praktická lekárka Anya Rosenová.

Iné zlúčeniny nachádzajúce sa v cvikle, ako betalaíny a fenoly, znižujú zápal a posilňujú črevnú bariéru.

3. Detoxikujete telo

Cvikla podporuje správnu očistu pečene. Hoci niektoré spoločnosti zaoberajúce sa doplnkami výživy tvrdia, že tento orgán sa očistiť sám nevie, vskutočnosti je to jedna z jej primárnych funkcií. To však neznamená, že strava nemôže zohrávať úlohu pri podpore zdravia pečene a detoxikácii. Betalaín je živina v repe, ktorá je zodpovedná za zvýšenú podporu detoxikačnej činnosti.

4. Znížite zápal v tele

Repa je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať potenciálne škodlivé bunky. Farba ovocia a zeleniny predstavuje triedu protizápalových zlúčenín, z ktorých každá má v tele svoju vlastnú funkciu. Betaxantíny sú živinou v zlatej alebo oranžovej repe. Táto živina je súčasťou antioxidantov nazývaných betalaíny. Tie sú známe tým, že znižujú zápal a pomáhajú bojovať proti oxidovaným bunkám, ktoré môžu byť potenciálne škodlivé.

Jedinečný VPLYV na krvný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Zlepšíte si trávenie

S takmer štyrmi gramami vlákniny na šálku cvikly, ktorú si doprajete, ste na dobrej ceste splniť odporúčané množstvo 25 gramov vlákniny denne. Repa jej obsahuje také množstvo, ktoré podporuje pravidelné vyprázdňovanie a bojuje so zápchou. Pre trávenie je to dôležité. Vláknina pôsobí aj ako prebiotikum, ktoré vyživuje zdravé baktérie v našich črevách.

6. Zvýši sa cirkulácia

Možno poznáte profesionálnych športovcov, ktorí po tréningu siahnu po džúse z repy. Zrýchlený krvný obeh pomáha prekrviť svaly, ktoré potrebujú opravu po ťažkých tréningoch.

„Cvikla je zdrojom dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Ten pozitívne vplýva na zvýšený prietok krvi a následne zlepšené dýchanie,“ konštatovala registrovaná dietologička Mandy Tylerová.

Športovci a aktívni jedinci vďaka zvýšenému prietoku krvi do pracujúcich svalov zvyšujú svoju výkonnosť.

„Kľúčom k dosiahnutiu týchto pozitívnych účinkov je konzumácia dostatočného množstva dusičnanov v potrave, napríklad vo forme repového džúsu,“ dodala Tylerová.

Viac o téme: ZdravieRepaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9