Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivá PREDPOVEĎ vedcov: Toto bude CHOROBA 21. storočia, jedna z najčastejších príčin ÚMRTÍ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počet ľudí trpiacich cukrovkou sa do roku 2050 celosvetovo viac než zdvojnásobí - na 1,3 miliardy. Tento trend bude poháňaný štrukturálnym rasizmom a rastúcou nerovnosťou medzi jednotlivými krajinami.

Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej minulý týždeň v časopise The Lancet podľa správy agentúry AFP.

Viac ako 1 miliarda diabetikov

Počet ľudí trpiacich cukrovkou vzrastie v každej krajine sveta, vyplýva z komplexnej analýzy údajov zozbieraných z celého sveta. Odhaduje, sa že v súčasnosti trpí cukrovkou na celom svete približne 529 miliónov ľudí, pričom 95 percent z nich má cukrovku 2. typu. Za menej ako tridsať rokov ich počet však dosiahne 1,3 miliardy, vyplýva zo štúdie.

Cukrovka pritom patrí do prvej desiatky najčastejších príčin úmrtia a zdravotného postihnutia. Vyše polovicu úmrtí a invalidity spôsobených cukrovkou pritom zapríčiňuje vysoký index telesnej hmotnosti. Ostatné faktory zahŕňajú stravovanie, cvičenie, fajčenie a požívanie alkoholu.

Liane Ongová z amerického Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) a vedúca autorka jednej zo štúdií uviedla, že jedným z dôvodom je zmena stravovania ľudí.

"Za 30 rokov rôzne krajiny naozaj prešli z tradičnejších stravovacích návykov - možno od jedenia väčšieho počtu ovocia a zeleniny a zdravších rastlín - k vysoko spracovaným potravinám," uviedla Ongová.

Trpia ňou hlavne menšiny

Autori štúdie tiež odhadujú, že do roku 2045 budú tri štvrtiny diabetikov žiť v krajinách s nízkym alebo stredným príjmom.

Desivá PREDPOVEĎ vedcov: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež v bohatých krajinách, ako sú Spojené štáty, sa však cukrovka vyskytuje takmer 1,5 krát častejšie u príslušníkov menšín - napríklad u Afroameričanov, Hispáncov, Aziatov či pôvodných obyvateľov, vyplýva z druhej štúdie zverejnenej v časopise The Lancet.

"Rasistické politiky, ako je rezidenčná segregácia, ovplyvňujú, kde ľudia žijú a ich prístup k dostatočnému množstvu zdravého jedla a zdravotnej starostlivosti," uviedol spoluautor štúdie Leonard Egede zo zdravotníckej univerzity vo Wisconsine.

Podcenené riziká

Podľa Ongovej výzvu predstavuje predovšetkým to, že "nevidíme jeden spôsobov intervencie, ktorým by sme to vedeli napraviť". Boj s diabetom si tak podľa nej bude vyžadovať dlhodobé plánovanie, investície a pozornosť od krajín z celého sveta.

"Diabetes bude určujúcou chorobou tohto storočia," uviedol Lancet v komentári.

Svet podľa neho nedokázal porozumieť sociálnej podstate cukrovky a podcenil riziká, ktoré predstavuje.

Viac o téme: ChorobaCukrovkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9