Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRASKÁ vám v kolenách? ZVUKY tela, ktoré ukazujú na VÁŽNEJŠÍ zdravotný problém

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Naše telo niekedy vydáva nekontrolovateľné zvuky, nad ktorými zvyčajne len mávneme rukou. Hoci obyčajne nejde o nič závažné, nie vždy to tak je. Telo tým môže naznačiť, že niečo nefunguje tak, ako by malo.

Nekontrovateľné zvuky vás môžu varovať, že niečo nie je v poriadku. Pozrite sa, ako interpretovať a kedy ignorovať škrípanie, praskanie a pískanie, ako sa píše na prevention.com.

1. Pukanie a praskanie v kolenách a členkoch

Tieto zvuky sú zvyčajne výsledkom jednej z troch vecí: praskanie šliach cez kĺby, posuny tekutín, ktoré vytvárajú bublinky plynu, alebo mierne posunutie kĺbov, hovorí C. David Geier, MD, riaditeľ športového lekárstva na Medical University of South Carolina.

Navštívte lekára, ak: Pociťujete bolesť, opuch alebo zablokovanie, alebo ak vaše príznaky obmedzujú aktivitu v športe alebo cvičení. Bolesť kolena môže prameniť z roztrhnutého menisku a za bolesťami členkov zase môže byť artritída alebo poškodené šľachy. Pukanie je u mladších menej bežné, ale ak ste to mali odjakživa, očakávajte, že s pribúdajúcim vekom sa to bude opakovať častejšie.

2. Vrčanie, grganie alebo škvŕkanie v žalúdku

Je za tým črevo. Ako jete, váš gastrointestinálny trakt prechádza sériou intenzívnych, často hlučných kontrakcií každých pár hodín, aby vymietol zvyšky nečistôt, hovorí William Chey, MD, šéfredaktor American Journal of Gastroenterology. Škvŕkanie zase poukazuje na hlad. 

PRASKÁ vám v kolenách?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navštívte lekára, ak: Vaše rozbúrené črevá sú sprevádzané bolesťou a opuchom, najmä, ak pri tlaku na brucho počujete praskanie. V zriedkavých prípadoch sa vaše črevá môžu stiahnuť do väčších rozmerov alebo príliš malých, alebo môžete mať obštrukciu, ktorá si môže vyžadovať operáciu.

3. Chrápanie v noci

Za týmto zvukom je mäkké tkanivo úst a hrdla, ktoré vibruje pri dýchaní. Nosné spreje pomáhajú, ale chudnutie je lepšie, hovorí Stacey Ishmanová, MD, MPH, profesorka otolaryngológie na Johns Hopkins University.

Navštívte lekára, ak: V noci sa pristihnete, že lapáte po dychu, budíte sa potení alebo sa cítite ospalí počas dňa. Môžete mať spánkové apnoe, ktoré bráni prúdeniu vzduchu a zvyšuje riziko cukrovky a mŕtvice. Možno budete potrebovať niečo, čo sa nazýva CPAP, čo je prístroj na otvorenie dýchacích ciest v noci. Ak ste fit a nemáte apnoe, pomôžu špeciálne implantáty (operácia v ordinácii) alebo operácia na pretvorenie dýchacích ciest.

4. Cvaknutie a puknutie čeľustnej kosti

Ak je hluk hlasný a ostrý, váš temporomandibulárny kĺb – kĺb a/alebo chrupavka vašej hornej a dolnej čeľuste – môže byť nesprávne zarovnaný. Ale to nie je nevyhnutne problém, hovorí James Van Ess, MD, DDS, odborný asistent orálnej a maxilofaciálnej chirurgie na Mayo Clinic.

Navštívte lekára, ak: Vaša čeľusť sa zablokuje alebo sa úplne neotvorí alebo nezatvorí. Ak v noci zvyknete zvierať čeľusť, pomôže chránič úst alebo dlahy, aby ste obmedzili ďalšie namáhanie čeľuste, ktoré by mohlo viesť k zhoršeniu kĺbov a bolesti. Vo všeobecnosti, ak máte problémy s čeľusťou, vyhnite sa žuvačkám. 

5. Jemné pískanie vychádzajúce cez nos

Príčinou je vzduch pohybujúci sa cez príliš úzky priestor vo vašom nose, hovorí Ishmanová. Zrejme je len upchatý. Pomôcť by malo smrkanie. Ak nie, počkajte, kým to ustúpi, alebo skúste výplachy nosa fyziologickým roztokom či nosový steroidový sprej.

PRASKÁ vám v kolenách?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navštívte lekára, ak: Pískanie sa začne po úraze, ktoré spôsobí dieru v stene medzi nosovými priechodmi, ktorá si môže vyžadovať operáciu. Chirurg použije chrupavku z inej oblasti, ako je vaše ucho, na vytvorenie malej náplasti.

6. Hučanie alebo zvonenie v ušiach

Jemné zvonenie alebo bzučanie, ktoré rýchlo začína a končí, je známe ako tinitus. Ak trvá dlhšie a zvuk je intenzívny, váš mozog nesprávne interpretuje falošné elektrické signály ako hluk, hovorí Samuel Selesnick, MD, podpredseda otolaryngológie na Weill Cornell Medical College. Spúšťačom môže byť poškodenie vnútorného ucha, preto používajte štuple do uší.

Navštívte lekára, ak: Váš tinitus je nepretržitý a iba v jednom uchu. Môže signalizovať infekciu alebo poruchu vnútorného ucha. Napriek tomu väčšina prípadov nemá žiadnu príčinu, takže neexistuje žiadna liečba, hovorí Selesnick. Lekár vám môže odporučiť poradenstvo alebo stratégie, ktoré vám pomôžu žiť s hlukom.

7. Srdce bijúce v ušiach

Ide o tzv. pulzujúci tinitus. Buď majú vaše uši zvýšenú citlivosť na zvuky, alebo niečo spôsobuje, že váš prietok krvi je hlasnejší ako zvyčajne, hovorí David J. Eisenman, MD, docent na oddelení otorinolaryngológie – chirurgie hlavy a krku na University of Maryland School of Medicine.

Navštívte lekára, ak: Máte tento stav. Ak je na vine problém s prietokom krvi, môže to byť vážne.

"Najčastejšie príčiny abnormálnej produkcie zvuku vznikajú z abnormalít vo veľmi veľkých žilách, ktoré privádzajú krv z mozgu späť do srdca, a ktoré náhodou prechádzajú priamo cez ucho," hovorí Eisenman.

PRASKÁ vám v kolenách?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Napríklad môže dôjsť k úbytku kostnej hmoty v blízkosti žíl, k vydutiu žily alebo spleti krvných ciev, ktoré spôsobujú, že váš prietok krvi je hlasnejší alebo turbulentnejší. Vtedy sa môže zvýšiť riziko mŕtvice. Ďalšou možnou príčinou je zvýšený tlak miechovej tekutiny, ktorý by mohol viesť k závažným komplikáciám vrátane slepoty.

Dobrou správou však je, že ak problém začína vo vašom uchu, pravdepodobne nejde o nič vážne. Príčinou býva upchatie zvukovodu ušným mazom. 

„Čokoľvek, čo blokuje zvuk dostať sa do vášho vnútorného ucha, mu uľahčuje počuť inak nepostrehnuteľný, ale normálny zvuk,“ hovorí Eisenman.

8. Cvakanie v hrdle

Môže to byť príznak neurologických ochorení, ktoré ovplyvňujú kontrolu svalov, ako je Parkinsonova choroba. V iných prípadoch môže byť tento zvuk spôsobený nadbytočnou chrupavkou štítnej žľazy, ktorú môže lekár chirurgicky odstrániť.

Navštívte lekára, ak: Pri prehĺtaní vám cvakne hrdlo. Keďže tento príznak je zriedkavý, mnoho otolaryngológov nebude mať skúsenosti s jeho liečbou, hovorí Marshall Smith, MD, profesor otolaryngológie na University of Utah School of Medicine. V takom prípade by „špecializovaná hlasová klinika (zvyčajne v akademických lekárskych strediskách) mala pravdepodobne najskúsenejších odborníkov na diagnostiku tohto problému,“ hovorí Smith.

Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaZvuky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9