Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Títo ĽUDIA by si mali dávať POZOR na užívanie voľne dostupného LIEKU: Máte ho doma aj VY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pôsobí proti bolesti, znižuje horúčku a potláča zápal. Mohlo by sa zdať, že v domácej lekárničke máte ideálneho pomocníka, ktorý pomôže, keď to potrebujete. Nie je to však s ním až také ružové.

Nová štúdia zistila, že každodenné užívanie aspirínu po dlhú dobu zvyšuje riziko anémie o 20 percent! Týka sa to hlavne ľudí vo veku 70 rokov a starších, píše sa na monash.edu.

Výsledky prinútili odborníkov k zamysleniu, či nie je na zváženie pravidelne sledovať starších ľudí, užívajúcich nízke dávky lieku a šancu na vznik anémie. V každom prípade, treba sa obrátiť na svojho lekára, ak vzniknú akékoľvek obavy, týkajúce sa zdravia. 

Častý stav u starších

Štúdia vedená Monash University a publikovaná v Annals of Internal Medicine sledovala 18 153 zdravých starších dospelých v Austrálii a USA a zaznamenávala prípady anémie v priemere 4,7 roka. Prišlo sa na to, že riziko vzniku anémie je o 20 percent vyššie v skupine s aspirínom v porovnaní so skupinou s placebom. Ide o najväčšiu štúdiu skúmajúcu anémiu u starších ľudí v rámci randomizovanej kontrolovanej štúdie ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) – polovica účastníkov užívala placebo a druhá polovica denne nízku dávku (100 mg) aspirínu.

Anémia sa považuje za najčastejšiu diagnózu krvi. Nastáva vtedy, keď klesá počet červených krviniek cirkulujúcich v krvnom obehu. U starších ľudí ide o celkom častý stav, ktorý ovplyvňuje funkciu ich tela, zvyšuje únavu, zdravotné postihnute, depresívne symptómy a kognitívne problémy. 

Okrem vyššieho rizika anémie odhalili krvné testy rýchlejší pokles hemoglobínu a znížené hladiny feritínu (bielkoviny, ktorá prenáša železo) v skupine s aspirínom v porovnaní so skupinou s placebom.

Títo ĽUDIA by si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedúca autorka, docentka Zoe McQuiltenqová z Monash University's School of Public Health and Preventive Medicine, uviedla, že hoci krvácanie je známym vedľajším účinkom aspirínu, len málo predchádzajúcich štúdií sa zaoberalo vplyvom dlhodobého užívania lieku na progresívny rozvoj anémie u starších ľudí.

"Táto štúdia poskytuje jasnejší obraz o ďalšom riziku vzniku anémie pri užívaní aspirínu. Vplyv je väčší u starších dospelých so základnými ochoreniami, ako je ochorenie obličiek," povedala McQuiltenová.

Ako dodáva odborníčka, u staršej populácie je väčšia pravdepodobnosť, že sa stanú anemickými. Lekári tak teraz môžu identifikovať pacientov, ktorých by sa to mohlo týkať. Tí, ktorí siahajú po tabletke aspirínu, je väčšia šanca. 

Dajte na svojho lekára

Docentna vyzýva pacientov, aby sa riadili radami svojho lekára, čo sa týka každodenného užívania aspirínu. U niektorých je tento liek odporúčaný ako terapia na prevenciu pred opakujúcimi sa infarktmi alebo mŕtvicou.

"Nemali by meniť svoj režim bez toho, aby sa porozprávali so svojím praktickým lekárom," povedala na záver. 

Viac o téme: TabletkaLiekAspirín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9