Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pravdepodobne vyhlási populárne umelé sladidlo za možný karcinogén. Ako informovala agentúra Reuters, zrejme sa tak stane budúci mesiac, čo by mohlo mať vážny dopad na potravinársky priemysel a regulačné orgány.
Ide o aspartam, ktorý sa používa v niektorých žuvačkách a diétnych kolových nápojoch. V júli bude uvedený Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) ako "možný karcinogén pre ľudí, informuje reuters.com. Rozhodnutie IARC by malo posúdiť všetky zverejnené dôkazy a zhodnotiť, či je látka skutočne nebezpečná. Agentúra však neuvádza, aké množstvo látky by mohlo byť v poriadku na konzumáciu.
Dve správy v jeden deň
Expertný výbor WHO, ktorý sa zameriava na potravinárske prídavné látky (JEFCA) sa taktiež pustil do skúmania používania aspartamu. Svoje zistenie by mal oznámiť v rovnaký deň, kedy IARC zverejní svoje rozhodnutie, teda 14. júla.
Od roku 1981 JECFA uvádza, že konzumácia aspartámu je bezpečná v rámci akceptovaných denných limitov. Napríklad dospelý s hmotnosťou 60 kg by musel každý deň vypiť 12 až 36 plechoviek diétnej limonády – v závislosti od množstva aspartámu v nápoji – aby bol ohrozený. Toto vyjadrenie zdieľali národné regulačné orgány vrátane Spojených štátov a Európy.
Hovorca IARC uviedol, že zistenia výborov IARC i JECFA sú do júla dôverné, ale dodal, že sa "doplňujú". Závery IARC predstavujú "prvý základný krok k pochopeniu karcinogenity".
Priemysel a regulačné orgány sa však obávajú, že zverejnenie oboch správ od agentúr v rovnakom čase by mohlo byť mätúce. Obavy vyjadril Nozoma Tomita, predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, práce a sociálnych vecí v liste z 27. marca zástupkyni generálneho riaditeľa WHO Zsuzsanny Jakabovej.
Riziko ďalšieho umelého sladidla
V poslednom čase sú umelé sladidlá dosť prepierané kvôli ich možným negatívnym účinkom na ľudský organizmus. Nedávno sa objavila správa, podľa ktorej by sukralóza, ďalšie široko používané sladidlo v mnohých diétnych produktoch, mohla byť schopná poškodiť DNA vo vnútri našich buniek.