Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dôvod, prečo bojujete s KILAMI a máte stále CHUŤ na tučné jedlá: Bez TOHTO natrvalo NESCHUDNETE

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie nadarmo sa hovorí, aby ľudia chudli s rozumom. Hoci návodov na to, ako sa zbaviť kíl navyše, je nespočetné množstvo, všetky cesty vedú k jedinému riešeniu. Treba sa zamerať na mozog.

Nová štúdia, publikovaná v Nature Metabolism, zistila, ako môže obezita poškodiť mozog. Konkrétne ovplyvní jeho schopnosť rozpoznať pocit upokojenia hladu po konzumácii tukov a cukrov. Najhoršie na tom je, že tieto zmeny v mozgu pokračujú aj po tom, ako človek schudne. To by mohlo vysvetliť, prečo veľa ľudí často naberie stratené kilá späť.

"Neexistovali žiadne známky reverzibilnosti, čo znamená, že mozgy ľudí s obezitou naďalej postrádali chemické reakcie, ktoré by telu povedali dosť," povedala doktorka Caroline Apovianová, profesorka medicíny na Harvard Medical School a spoluriaditeľka Centra pre kontrolu hmotnosti v Brigham and Women's Hospital v Bostone, uvádza sa na edition.cnn.com

Tí s obezitou majú index telesnej hmotnosti (BMI) vyšší ako 30, zatiaľ čo normálnu hmotnosť definuje BMI medzi 18 a 25.

"Táto štúdia ukazuje, prečo je obezita chorobou - dochádza k reálnym zmenám v mozgu," varuje Apovianová, ktorá sa nezúčastnila štúdie. 

Pridáva sa k nej doktorka a profesorka na University of Cambridge vo Veľkej Británii Sadaf Farooqiová, podľa ktorej je zrealizovaná štúdia dôsledná a komplexná. Pridáva sa k predchádzajúcemu výskumu, ktorý tiež prišiel na to, že obezita spôsobuje určité zmeny v mozgu. 

Dôvod, prečo bojujete s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sústredili sa na prepojenie čreva a mozgu

Súčasťou štúdie boli ľudia, z ktorých 30 bolo považovaných za medicínsky obéznych a ďalších 30 s normálnou hmotnosťou. Dostávali sacharidy (glukózu), tuky (lipidy) alebo vodu (ako kontrolu). Každá skupina živín bola podávaná priamo do žalúdka cez kŕmnu hadičku v jednotlivých dňoch.

Chceli sme obísť ústa a zamerať sa na prepojenie čreva a mozgu, aby sme videli, ako živiny ovplyvňujú mozog nezávisle od toho, či jedlo vidíme, ovoniavame alebo ochutnávame,“ povedala vedúca autorka štúdie doktorka Mireille Serlieová, profesorka endokrinológie na Yale School of Medicine v New Haven v Connecticute.

V noci pred testovaním malo doma všetkých 60 účastníkov štúdie rovnaké jedlo na večeru. Avšak nejedli ho, kým im na druhý deň ráno nezaviedli prívodnú trubicu. Keď sa cukry alebo tuky dostali do žalúdka cez trubicu, výskumníci použili funkčnú magnetickú rezonanciu (fMRI) a jednofotónovú emisnú počítačovú tomografiu (SPECT) na zachytenie reakcie mozgu počas 30 minút.

"MRI ukazuje, kde neuróny v mozgu používajú kyslík v reakcii na živiny - tá časť mozgu sa rozsvieti," povedala Farooqiová. "Druhý sken meria dopamín, hormón, ktorý je súčasťou systému odmeňovania, čo je signál na nájdenie niečoho príjemného, ​​odmeňujúceho a motivujúceho a potom spúšťa túžbu po tej veci.”

Dôvod, prečo bojujete s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rozpozná, že telo dostalo jedlo

Výskumníkov zaujímalo, ako tuky a glukóza jednotlivo spúšťajú rôzne oblasti mozgu spojené s prospešnými aspektmi jedla. Chceli vedieť, či sa to bude líšiť u ľudí s obezitou v porovnaní s tými s normálnou hmotnosťou.

"Zaujímalo nás najmä striatum, teda časť mozgu zapojená do motivácie hľadať jedlo a zjesť ho," povedala Serlieová.

Striatum, hlboko v mozgu, zohráva úlohu aj pri vytváraní emócií a návykov. U ľudí s normálnou hmotnosťou štúdia zistila, že mozgové signály v tejto časti mozgu sa spomalili, keď sa do tráviaceho systému dostali buď cukry alebo tuky, čo je dôkaz, že mozog rozpoznal, že telo bolo kŕmené.

"Toto celkové zníženie mozgovej aktivity dáva zmysel, pretože akonáhle je jedlo vo vašom žalúdku, nemusíte ísť hľadať ďalšiu potravu," vysvetlila Serlieová.

V rovnakom čase vzrástli hladiny dopamínu u ľudí s normálnou hmotnosťou, čo signalizuje, že sa aktivovali aj centrá odmeňovania v mozgu.

Žiadny reštart mozgu

Keď sa však tie isté živiny podávali prostredníctvom kŕmnej trubice ľuďom považovaných za obéznych, mozgová aktivita sa nespomalila a hladiny dopamínu sa nezvýšili. To platilo najmä vtedy, keď potravou boli lipidy alebo tuky. Očividne platilo, že čím vyšší je obsah tuku, tým je jedlo hodnotnejšie. Preto budete chcieť skôr burger ako brokolicu, čo má na svedomí tuk a jeho lepšiu reakciu v mozgu.

Dôvod, prečo bojujete s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalej štúdia požiadala ľudí s obezitou, aby schudli 10% zo svojej telesnej hmotnosti do troch mesiacov. To je množstvo, o ktorom je známe, že zlepšuje hladinu cukru v krvi, obnovuje metabolizmus a podporuje celkové zdravie.

Testy sa opakovali ako pred tým, ale s prekvapivými výsledkami. Chudnutie nezresetovalo mozog u ľudí s obezitou.

"Nič sa nezmenilo. Mozog stále nerozpoznal plnosť," povedala Serlieová. „Dalo by sa povedať, že tri mesiace nie sú dosť dlhá doba, alebo jednoducho veľa neschudli. Toto zistenie by však mohlo tiež vysvetliť, prečo ľudia úspešne schudli a potom o niekoľko rokov neskôr nabrali späť celú hmotnosť.”

Metaanalýza dlhodobých klinických štúdií zameraných na chudnutie z roku 2018 odhalila, že osoba, ktorá schudla 50% svojej hmotnosti, to nabrala naspäť po dvoch rokoch, pričom do piateho roku sa vrátilo až 80% hmotnosti. 

Záleží aj od orgánu

Otázkou je, kedy sa presne udejú zmeny v mozgu a kedy orgán začne strácať schopnosť vnímania. Treba brať tiež do úvahy genetické faktory, je možné, že gény ovplyvňujú našu reakciu mozgu na určité živiny. Ide o dôkaz toho, ako je mozog dôležitý v boji s prebytočnými kilami. Nesprávne fungujúci orgán môže byť dôvodom, prečo mnohí zápasia s príjmom potravy. 

Viac o téme: ZdravieMozogObezitaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9