Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bežné OVOCIE spúšťa ZMENY v črevách: ÚČINOK bobúľ na orgán aj MESIAC po konzumácii

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudské telo obsahuje úžasných sto biliónov bakteriálnych buniek. Hoci niektoré sa nachádzajú na povrchu tela, väčšinu by ste našli v gastrointestinálnom trakte.

Črevné baktérie – tiež známe ako črevný mikrobióm, mikrobiota alebo mikroflóra – zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých oblastiach ľudského zdravia vrátane trávenia potravy, imunity a regulácie funkcie mozgu („os črevo-mozog“). Už dlhé roky sa vedci snažia preskúmať, ako môže strava ovplyvniť mikrobióm a naše celkové zdravie.

Pozreli sa na to, ako môžu rôzne živiny v potravinách vrátane bielkovín, sacharidov a tukov zmeniť zloženie mikrobiómu a látok, ktoré produkuje. Najnovšie sa preskúmali konkrétnu potravinu - hrozno, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Má vplyv aj na črevný mikrobióm?

Už predchádzajúce epidemiologické výskumy ukázali, že konzumácia hrozna podporuje zdravie srdca a niektoré ukazujú zlepšenie pamäte. Štúdie na zvieratách zase prišli na to, že chráni zdravé tkanivo hrubého čreva pred rakovinou a taktiež sietnicu oka pred poškodením spôsobeným toxínom. Malá štúdia na ľuďoch užívajúcich hroznový prášok zase preukázala zníženie markerov zápalu.

„Keďže vieme, že strava dokáže modulovať črevný mikrobióm a vieme, že hrozno má účinky na zdravie, je dobré položiť si otázku: môže hrozno modulovať črevný mikrobióm? Môže to súvisieť s celkovým mechanizmom účinku,“ hovorí doktor John M. Pezzuto, profesor a dekan farmácie na Western New England University College of Pharmacy and Health Science.

Bežné OVOCIE spúšťa ZMENY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predošlá štúdia črevnej mikrobioty zistila, že polyfenoly z hroznových jadierok zmenili určité mikróby a mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré produkujú. Tentokrát doktor Pezzuto a jeho tím analyzovali vplyv hrozna na mikrobióm a metabolity moču a plazmy u zdravých dospelých. Zistenia sa objavujú v časopise Scientific Reports.

Zmena v počte črevných baktérií

Test trval dva mesiace so 41 dobrovoľníkmi, z ktorých 29 štúdiu dokončilo. Účastníkmi bolo 22 žien a 19 mužov. Vek bol v priemere 39,8 rokov. Prvé dva týždne dodržiavali obmedzenú diétu, v ktorej nemali zahrnuté určité potraviny. V nasledujúcich dvoch týždňoch účastníci štúdie pokračovali v dodržiavaní obmedzenej diéty, ale dopĺňali ju ekvivalentom troch porcií hrozna denne vo forme lyofilizovaného prášku. Namiesto hrozna sa použil štandardný hroznový prášok, aby sa zabezpečila konzistencia medzi účastníkmi štúdie. Potom na mesiac prestali konzumovať hrozno. Výskumníci odobrali vzorky plazmy, moču a stolice od každého účastníka štúdie v dňoch 15, 30 a 60.

Prišli na to, že okrem žien vo veku od 29 do 39 rokov konzumácia hrozna výrazne nezmenila diverzitu mikrobiómu. Zmeny sa však ukázali v množstve črevných baktérií. Po dvoch týždňoch sa hladiny niektorých baktérií znížili (Holdemania spp) a zvýšili u iných (Streptococus thermophiles). Zmeny nastali aj v hladinách enzýmov a biologických dráhach.

Dokonca aj po mesiaci, kedy prestali jesť hrozno, u niektorých pretrvávali zmeny v mikrobióme, dráhach a enzýmoch. Môže to znamenať, že účinky jedenia hrozna sú oneskorené. Analýzy chemikálií v moči a plazme ukázali, že určité látky, ako je kyselina 2'-deoxyribónová, kyselina glutakónová a kyselina 3-hydroxyfenyloctová, sa zvýšili, keď sa hrozno konzumovalo, a potom sa vrátili na normálnu úroveň po období, kedy ovocie už nejedli.  Ako sa očakávalo, výskumníci si všimli rozdiely v mikrobióme medzi jednotlivcami, pričom každá osoba mala počas štúdie svoje odlišné vzorce distribúcie mikroorganizmov.

Bežné OVOCIE spúšťa ZMENY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Je logické, že niektoré mikroorganizmy považovali hrozno za žiadúce a iné nie,“ hovorí doktor Pezzuto. „Ide o zložitý proces. Ak jeden člen mikrobiálnej komunity začne rásť, môže ovplyvniť množstvo iných."

Ako prospieva ľudskému zdraviu? 

Doktorka Hana Kahleová, Ph.D. povedala, že priaznivé účinky hrozna na ľudské zdravie možno vysvetliť vlákninou v ovocí, ktorá „vyživuje prospešné črevné baktérie, produkujúce mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú viacero zdravotných výhod."

Ďalším možným mechanizmom je podľa doktorky Kahleovej aktivita polyfenolov, prirodzene sa vyskytujúcich molekúl, ktoré sú bohato zastúpené v hrozne.

„Ukázalo sa, že zvyšujú početnosť Bifidobacterium a Lactobacillus, ktoré poskytujú antipatogénne a protizápalové účinky a kardiovaskulárnu ochranu,“ vysvetlila Dr. Kahleová.

Dr. Franck Carbonero, odborný asistent na Elson S. Floyd College of Medicine vo Washingtone, súhlasil s tým, že „polyfenoly sú najpravdepodobnejšími hnacími silami zmien“.

Kyselina 3-hydroxyfenyloctová je dobre známa ako hlavný mikrobiálny metabolit polyfenolov a jej nárast po konzumácii hrozna sa zdá byť logický,“ poznamenal.

Viac o téme: HroznoZdravieČrevoČrevný mikrobióm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9