Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za PRÍSĽUBOM pevného zdravia môže byť OMYL: Odmietané potraviny vám môžu ZACHRÁNIŤ život!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak váhate, či dať do nákupného košíka nízkotučný jogurt alebo siahnuť po jeho plnotučnej verzii, zrejme vám výber uľahčí najnovšia štúdia. Podľa nej rozhodne nešliapnete vedľa, ak dáte prednosť výrobkom s nasýtenými tukmi.

Vysoký cholesterol sa považuje za tichého zabijaka, keďže spočiatku nebolí a prezradia ho len krvné testy. Ide zároveň o hlavný rizikový faktor, ktorý ohrozuje ľudský život a zvyšuje šancu na vznik srdcových chorôb, mŕtvice a iných zdravotných problémov. Z tohto dôvodu boli potraviny, ktoré obsahujú vysoké hladiny nasýtených tukov, dlho hanobené kvôli ich spojitosti so zvýšenou hladinou cholesterolu, ako sa píše na express.co.uk

Ak teda chcete znížiť hladinu tukových látok, odporúčalo sa obmedziť plnotučné mliečne výrobky, ako sú syr, plnotučné mlieko, smotana a jogurt. Nová štúdia publikovaná v European Heart Journal však naznačuje, že tieto potraviny by mohli byť súčasťou zdravej stravy. Aby toho nebolo málo, dokonca by mohli prispieť k nižsiemu riziku predčasnej smrti. 

Podľa výskumníkov môžu mať plnotučné mliečne výrobky ochranné účinky proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Namiesto zamerania sa na potraviny s nízkym obsahom tuku vedci odporučili sústrediť sa na konzumáciu väčšieho množstva orechov, rýb a mliečnych výrobkov.

Účinky dvoch porcií mliečnych výrobkov

Zistenia sú založené na štúdii takmer 150 000 ľudí na celom svete, ktorí boli sledovaní v priemere takmer desať rokov. Tí, ktorí pravidelne jedli plnotučné mliečne výrobky, mali o 30 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení alebo predčasnej smrti.

Optimálna zdravá strava s názvom PURE pozostáva z troch až štyroch týždňových porcií strukovín, siedmich orechov, dvoch rýb a 14 plnotučných mliečnych výrobkov. Maslo alebo šľahačka sa však na zoznam mliečnych výrobkov nedostali. Okrem toho strava zahŕňala aj dve až tri porcie ovocia a zeleniny denne. Je zaujímavé, že nespracované červené mäso a celé zrná mali malý vplyv na výsledky štúdie.

Za PRÍSĽUBOM pevného zdravia
Zobraziť galériu (3)

Vedúci autor Dr Andrew Mente z McMaster University v Kanade, dodal: „Naše zistenia naznačujú, že prioritou by malo byť zvýšenie ochranných potravín, ako sú orechy, ktorým sa často vyhýbame kvôli tomu, že sú príliš energeticky bohaté, taktiež ryby a mliečne výrobky. Pozor však na prílišné obmedzenie mliečnych výrobkov, najmä plnotučných. Výsledky ukazujú, že do zdravej výživy možno denne zaradiť až dve porcie mliečnych výrobkov, najmä plnotučných. Je to v súlade s modernou vedou o výžive, ktorá ukazuje, že mliečne výrobky môžu chrániť pred vysokým krvným tlakom a metabolickým syndrómom."

Okrem toho, že ľudia s najzdravšou stravou mali o 30 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia počas obdobia štúdie, taktiež mali o 19, 18 a 14 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú príhodu, rozvinie sa u nich kardiovaskulárne ochorenie alebo infarkt. Výsledky boli potvrdené v piatich nezávislých štúdiách zahŕňajúcich celkovo 96 955 pacientov s kardiovaskulárnym ochorením (CVD) v 70 krajinách.

Za PRÍSĽUBOM pevného zdravia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr Mente povedal: „Ide o najrozmanitejšiu štúdiu výsledkov výživy a zdravia na svete a jedinú s dostatočným zastúpením z krajín s vysokými, strednými a nízkymi príjmami. Súvislosť medzi diétou PURE a zdravotnými výsledkami bola zistená u všeobecne zdravých ľudí, pacientov s kardiovakulárnymi ochoreniami a tých s cukrovkou. Asociácie boli najsilnejšie v oblastiach s najnekvalitnejšou stravou, vrátane južnej Ázie, Číny a Afriky, kde bol príjem kalórií nízky a dominovali rafinované sacharidy."

Odporúčania by sa mali zmeniť

Dr Dariush Mozaffarian, odborník na výživu z Tufts University v Bostone, ktorý nebol zapojený do štúdie, vyzval na prehodnotenie usmernení, ktoré hovoria o vyhýbaní sa plnotučným mliečnym výrobkom.

"Je čas, aby národné usmernenia o výžive, inovácie v súkromnom sektore, vládna daňová politika a iné regulačné orgány dohnali vedu," upozorňuje na záver špecialista na výživu.

Viac o téme: PotravinyZdravieJogurtSyrMliečne výrobkyPlnotučné výrobky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9