Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koruna KRÁSY môže ŽIARIŤ aj po 50-TKE: Tipy, ktoré uberú ROKY a posilnia VLASY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, že máte podľa kalendára 50 rokov a viac ešte neznamená, že sa musíte rozlúčiť s krásnymi vlasmi. Nič nie je ešte stratené! Ako udržať hrivu v plnej sile aj v staršom strednom veku?

Vlasové kúry, časté farbenie hrivy a nastupujúca menopauza si vyberajú svoju daň. Ak sa o vlasy poriadne nestaráte, okolo 50-tky môžu začať vypadávať, často bývajú krehké, tenké, matné a bez života, ako upozorňuje steptohealth.com. Našťastie existujú spôsoby, ako tomu predísť. Hoci ideálne je poradiť sa s dermatológom, niektoré domáce praktiky sú rýchle, prospešné a môžete s nimi začať hneď. 

1. Používajte špeciálne produkty

Na trhu sú stovky produktov starostlivosti o vlasy, ktoré sľubujú rôzne výhody. Žena vo veku 50 rokov alebo staršia však potrebuje viac. Napríklad, ak vezmeme do úvahy, že vypadávanie vlasov je v tomto veku bežné, mala by uprednostniť prípravky na tento problém a produkty, ktoré obsahujú antioxidanty. Vyhnúť by sa mali používaniu šampónov s parabénmi.

2. Vyživujte vlasy zvnútra

Vlasy majú veľmi špecifické výživové potreby. Najviac potrebujú aminokyseliny, vitamíny A, C vitamíny, B komplex a minerály ako je zinok a železo. Tieto živiny môžete získať z potravín, ktoré konzumujete a tiež vo forme prípravkov, ktoré si aplikujete na vlasy. Aby vyzerali zdravo, mali by ste do jedálnička zaradiť tieto jedlá:

  • orechy
  • oranžové ovocie a zelenina
  • špenát a zelená zelenina
  • ryby

3. Vyhnite sa stylingovým pomôckam

Fény, žehličky a kulmy urýchľujú vypadávanie vlasov a hlboko ich poškodujú. Ak si chcete vlasy upraviť pomocou týchto nástrojov, používajte len mierne teploty. Nezabudnite, že aj nekvalitné farby môžu hrive ublížiť. Vyberajte radšej také, ktoré sú bez amoniaku a alkoholu. Existujú niektoré prírodné farbivá, ako je henna, ktorá dodá vlasom lesk.

Koruna KRÁSY môže ŽIARIŤ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Stimulujte obeh pokožky

Aktivujte krvný obeh pokožky hlavy masážou. Nielenže sa prekrví, ale znížite aj stres a svalové napätie na krku a spánkoch. Masírujte pokožku hlavy končekmi prstov. Začnite pri čele a postupujte až dole ku krku. Snažte sa nevynechať ani kúsok.

5. Využívajte prírodné zdroje

Prírodné produkty majú vynikajúce vlastnosti, takže je dobrý nápad využiť ich silu. Čo stojí za vyskúšanie?

  • Banán poskytuje vysokú hladinu draslíka
  • Olivový olej je bohatý na antioxidanty
  • Rozmarín aktivuje krvný obeh
  • Mandľový olej je bohatý na vitamín E a antioxidanty
  • Cibuľa aktivuje krvný obeh a zvyšuje prietok krvi

6. Pravidelne si strihajte vlasy

Ďalším tipom pre zdravé vlasy po päťdesiatke je pravidelný strih. Robte tak každé dva až tri mesiace. Nemusíte však veľa strihať. Dva až tri centimetre stačia na odstránenie suchých, rozštiepených a oslabených končekov.

7. Poraďte sa s odborníkom

Ak máte 50 a viac rokov a napriek tomu, že sa o vlasy dôkladne staráte vám stále vypadávajú a vyzerajú nezdravo, poraďte sa s odborníkom. Je normálne, že ženy počas života stratia trochu vlasov. No nič sa nemá preháňať. Ak strácate viac vlasov ako obvykle, je potrebné zveriť sa do rúk špecialistov.

Prečo sa viac starať o svoju korunu krásy?

Keď dosiahnete 50 rokov, ženské telo prechádza veľkými premenami. Ženy zvykne potrápiť androgénna alopécia, teda nadmerné vypadávanie vlasov, ktorá najčastejšie súvisí s hormonálnymi zmenami, prebiehajúcimi v tele. Ženské pohlavie môže postihnúť aj frontálna fibrózna alopécia, čo je typ plešatosti, ktorý sa prejavuje rednutím vlasov na frontálnej a frontoparietálnej línii vlasov. V tomto veku začínajú vlasy tiež výraznejšie šedivieť. Stáva sa to v dôsledku starnutia vlasových folikulov a poklesu melanocytov. Hoci sa verilo, že tieto chĺpky sú slabšie, ukázalo sa, že práve tie šedivé majú väčší priemer. Samotný vlas však stráca na kvalite. Okrem toho môžu ženám nad 50 rokov vypadávať vlasy i z týchto dôvodov:

  • podvýživa
  • úzkosť a depresia
  • zvýšený príjem toxických látok
  • problémy so štítnou žľazou
Viac o téme: ZdravieStaršia ženaVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9