Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dajte si JAHODY a po pár MINÚTACH spravia toto s TUKOVÝM odpadom v tele: ÚČINKY až 4 HODINY po zjedení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie pre nič za nič sú považované za kráľovské ovocie. Jahodám nemožno uprieť ich lahodnú chuť i pozitívne účinky na ľudský organizmus. Spozorujete ich na sebe dokonca už hodinu po konzumácii!

Nová štúdia naznačuje, že jahody by mohli pomôcť chrániť pred mastnými usadeninami, ktoré spôsobujú infarkty a mŕtvice. Podľa vedcov by tak miska s čerstvým ovocím zabránila hromadeniu tuku. Jahody, bohaté na vitamín C, chránia pred potenciálne smrteľnými blokádami tepien, za ktorými je vysoký cholesterol. Najlepší je na tom fakt, že podľa štúdie možno čerpať výhody ovocia už do hodiny po ich konzumácií, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Prevencia pred infarktom

Za tieto zistenia sú zodpovední vedci z univerzity Setsunan v japonskej Osake, ktorí chceli preskúmať, za aký čas po konzumácii sa prejavia zdravotné účinky ovocia na ľudskom tele. Výskumu sa zúčastnilo 23 zdravých dobrovoľníkov, všetko boli mladé ženy vo veku po dvadsiatke. Vedci im podali 500 g jahodového pyré alebo sladený nápoj.

Dajte si JAHODY a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neskôr, presnejšie o pol hodiny, im odobrali vzorky krvi. Postup opakovali každých 30 minút počas ďalších štyroch hodín. Výsledky publikované v časopise Journal of Nutritional Science ukázali, že skupina s jahodami mala menej známok tvorby lipoproteínu s nízkou hustotou alebo inak povedané LDL cholesterolu ako tí, ktorí dostávali pochúťku s cukrom.

LDL je škodlivá forma cholesterolu, ktorá môže spôsobiť zúženie a upchatie krvných ciev. Zrazeniny, ktoré sa následne vytvoria, môžu vyvolať srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Tieto benefity jahôd boli zjavné už do hodiny po zjedení jahodového pyré a trvali minimálne štyri hodiny po tom.

V správe o svojom náleze výskumníci uviedli: "Jahody sú dôležitým zdrojom výživných látok. Štúdie ukazujú, že vysoká konzumácia ovocia, kde patria aj ony, je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení."

Viac o téme: SrdceJahodyZdraviePrevenciaInfarktTuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9